Οι φωτορεπόρτερ της «πρώτης γραμμής» ξανά στο στόχαστρο των κατασταλτικών μηχανισμών

Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Για μια ακόμη φορά -την τέταρτη μέσα σε ένα μήνα- οι φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι βρέθηκαν στο στόχαστρο της αστυνομίας κατά τη διάρκεια κάλυψης διαδηλώσεων, δεχόμενοι την κρατική καταστολή με εμφανή στόχο να περιοριστεί η αποτύπωση και γνωστοποίηση των συνεχώς αυξανόμενων περιστατικών της αστυνομικής βίας εναντίον των διαδηλωτών. 

 

 Η τελευταία επίθεση κατά φωτορεπότερ και δημοσιογράφων από άνδρες των ΜΑΤ πραγματοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου κατά την διάρκεια της πορείας στο κέντρο της Αθήνας σε ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Η απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ ήρθε ως συνέχεια του modus operandi που επιχειρείται τον τελευταίο καιρό ενάντια σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που καλύπτουν διαδηλώσεις. 
Από το Facebook της Τατιάνας Μπόλαρη, η στιγμή της επίθεσης στις 26/2

Τη συγκεκριμένη μέρα με την πορεία να διαλύεται στην πλατεία Ομονοίας και τους δεκάδες αστυνομικούς να κυνηγούν τους διαδηλωτές, είχε διαφανεί ξεκάθαρα ότι συγκεκριμένοι φωτορεπόρτερ λειτουργούν πολλές φορές ως ασπίδα προστασίας των διαδηλωτών απέναντι στην αστυνομική βία. Είχε προηγηθεί η απόπειρα του υπουργού των ένστολων, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, να οριοθετήσει χωροταξικά την παρουσία των φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, μακριά από τα περιστατικά εκδήλωσης της λυσσαλέας κρατικής καταστολής. Η απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων εναντίον τους είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 7 συναδέλφων μας. 

Η καταγγελία της ΕΦΕ 
«Η ΕΦΕ μαζί με την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και την υποστήριξη της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει άλλο ένα περιστατικό αστυνομικής βίας κατά εργαζομένων του Τύπου. Επτά (7) τραυματίες αυτή τη φορά, από απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων κατά συναδέλφων μέσα στο κέντρο της Αθήνας...Ποια είναι η “ποιότητα” του δημοσίου διαλόγου όταν οι εργαζόμενοι του τύπου δέχονται συνεχώς επιθέσεις και τρομοκρατούνται από τα ένστολα όργανα του κράτους; ...Μπορεί και πρέπει να δοθεί εντολή να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Μπορεί και πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τους ένστολους που προφανώς βλέπουν τους φωτορεπόρτερ ως «θήραμα» σε ένα παιχνίδι άκρως επικίνδυνο για την δημοκρατία. Οι φωτορεπόρτερ θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο δρόμο και στην καρδιά των γεγονότων, θα συνεχίσουμε να είμαστε «τα μάτια του κόσμου» όσες προσπάθειες και αν γίνονται για το αντίθετο!» ανέφεραν καταγγέλλοντας το περιστατικό η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (ΕΦΕ) μαζί με την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.
 
Αυτή ήταν η τέταρτη επίθεση σε φωτορεπόρτερ μέσα στον Φεβρουάριο. Στις 3 Φεβρουαρίου αστυνομικοί συνέλαβαν τον φωτορεπόρτερ Μάριο-Ραφαήλ Μπίκο, ο οποίος κάλυπτε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα στα Προπύλαια και τον οδήγησαν στην Γ.Α.Δ.Α. για εξακρίβωση στοιχείων, παρ’ όλο που είχε επιδείξει τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούσαν την ιδιότητά του. Στις 9 Φεβρουαρίου φωτορεπόρτερ δέχτηκαν τρικλοποδιές από αστυνομικούς και πάλι κατά τη διάρκεια της πορείας αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ στις 10 Φεβρουαρίου σε συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση χτυπήθηκε από αστυνομικούς ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Λιάκος, μέλος του Πειθαρχικού της ΕΦΕ, η οποία έκανε λόγο για «πρακτικές οι οποίες τείνουν να γίνουν συνήθεια». Ωστόσο, τα τελευταία περιστατικά είναι το αποκορύφωμα της αστυνομικής βίας εναντίον των φωτορεπόρτερ που έχει ως στόχο της συγκάλυψη της αστυνομικής βαρβαρότητας εναντίον διαδηλωτών. 


Η εντεινόμενη αστυνομική βία κατά δημοσιογράφων & φωτορεπόρτερ
 Και, διόλου τυχαία, η κρατική βία εναντίον των φωτορεπόρτερ εκδηλώνεται και κορυφώνεται διαχρονικά παράλληλα με τις κοινωνικές αντιστάσεις και τα πολιτικά γεγονότα που γέμισαν τους δρόμους των πόλεων της χώρας μέσα στα τελευταία 13 χρόνια. Η στοχοποίηση των φωτορεπόρτερ ξεκίνησε με τα Δεκεμβριανά του 2008 και συνεχίστηκε ακάθεκτη με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις της περιόδου 2010 - 2012 και τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν και εξακολουθούν να μαίνονται σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Με την αστυνομία να προχωρά σε ωμή, απροκάλυπτη καταστολή.
 
Ως σταθμός ορόσημο για την στοχοποίηση των φωτορεπόρτερ από τις κατασταλτικές δυνάμεις θεωρείται ο Δεκέμβρης του 2008 όταν οι φωτορεπόρτερ σταμάτησαν να φωτογραφίζουν τις διαδηλώσεις πίσω από τα ΜΑΤ, ώστε να μην είναι ελεγχόμενοι και πέρασαν στην πλευρά των διαδηλωτών. Την ίδια περίοδο, η ΕΦΕ γνωστοποίησε ότι θα συνεργαστεί με ομάδα βοήθειας που είχε δημιουργηθεί για τους ολοένα αυξανόμενους προσαχθέντες νεαρής ηλικίας στους οποίους η αστυνομία «φόρτωνε» τσάντες γεμισμένες με υλικά που στοιχειοθετούσαν παρανομίες, ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος. Με τις φωτογραφίες τους κατά τη διάρκεια των προσαγωγών τα μέλη της ΕΦΕ απέδειξαν, πάρα πολλές φορές, ότι οι τσάντες δεν ανήκαν στους νεαρούς διαδηλωτές και ότι οι ένστολοι επιχειρούσαν να στήσουν σκευωρίες με πλαστά στοιχεία, γεγονός που δεν άρεσε διόλου στην εξουσία. 

Τα αμέσως επόμενα χρόνια δύο επιθέσεις σε φωτορεπόρτερ από αστυνομικούς των ΜΑΤ προκαλούν αίσθηση και κάνουν το γύρο του κόσμου αποκαλύπτοντας το δολοφονικό μένος εναντίον τους. Τον Οκτώβριο του 2011 η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη δέχτηκε επίθεση από ΜΑΤατζή με γρονθοκόπημα στο πρόσωπο και στον αυχένα. Είχε προηγηθεί απόπειρα διμοιριών των ΜΑΤ να απομακρύνουν με τις ασπίδες τους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ από την πλατεία Συντάγματος όπου εξελισσόταν ακόμη μία δυναμική διαδήλωση, με τους τελευταίους να διαμαρτύρονται επειδή δεν τους άφηναν να κάνουν τη δουλειά τους. Τον Ιούνιο του 2015, ο ΜΑΤατζής κρίθηκε ένοχος σε δεύτερο βαθμό με 3 μήνες με αναστολή, αν και πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών. Ήταν η πρώτη οριστική καταδίκη αστυνομικού για άσκηση βίας σε βάρος φωτορεπόρτερ και, μέχρι σήμερα, η τελευταία. Όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένστολος αθωώθηκε για παράβαση καθήκοντος, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά καθώς κάτι τέτοιο είναι σα να αποφασίζει το δικαστήριο ότι η βία εναντίον φωτορεπόρτερ είναι μέσα στα καθήκοντά του αστυνομικού. 

Στις 5 Απριλίου του 2012 στο στόχαστρο των αστυνομικών μπαίνει ο Μάριος Λώλος, πρόεδρος της ΕΦΕ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος, μια μέρα μετά την πολιτική «δολοφονία» του Δημήτρη Χριστούλα, του συνταξιούχου φαρμακοποιού που έδωσε τέρμα στη ζωή του, διαμαρτυρόμενος για τα επερχόμενα μνημόνια αφήνοντας μια πολιτική δήλωση στην οποία ανέφερε ότι προχώρησε σε αυτή την πράξη με στόχο να αφυπνίσει την κοινή γνώμη. Τα ΜΑΤ διαλύουν τη συγκέντρωση, απωθούν φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους προς την οδό Πανεπιστημίου χτυπώντας τους με τις ασπίδες και ο Μάριος Λώλος δέχεται πισώπλατα δολοφονικό και στοχευμένο χτύπημα στο κεφάλι με ανάποδο γκλοπ που του προκαλεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τον οδηγεί ένα βήμα πριν το θάνατο. Ο αστυνομικός που τον χτύπησε δεν βρέθηκε ποτέ. 
 
Όμως, τα αλλεπάλληλα περιστατικά αστυνομικής βίας εναντίον των φωτορεπόρτερ οδήγησαν στη διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Είδηση υπό Διωγμό» που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας. 
Από τότε έως και σήμερα η αστυνομία προχωρά σε ανηλεείς ξυλοδαρμούς και αναίτιες προσαγωγές ή συλλήψεις διαδηλωτών -έως και άσχετων περαστικών- με τους βασανιστές των ΜΑΤ να μη φέρουν ποτέ διακριτικά. 

Οι προσπάθειες φίμωσης από το κράτος...
Η αποτύπωση από τον φακό πολλών εξ αυτών των περιστατικών ώθησε πρόσφατα τον υπουργό Προ.Πο. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη -στα πλαίσια του νόμου που απαγορεύει ή περιορίζει τις διαδηλώσεις- να επιχειρήσει το μάντρωμα των φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων με την υιοθέτηση «οριοθετημένου χώρου» και, επί της ουσίας, τον αποκλεισμό της μαρτυρίας τους μέσω των αδιάσειστων εικόνων τους για την διάχυτη και ακατάσχετη αστυνομική βία. 
 
Η απόπειρα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως ευθεία προσπάθεια περιορισμού και καταστρατήγησης της ελευθερίας του Τύπου απέτυχε παταγωδώς και έπεσε στο κενό. Λόγος για τον οποίο οι διμοιρίες των ΜΑΤ ακολουθούν τελευταία μια νέα τακτική εμποδίζοντας την καταγραφή των βίαιων προσαγωγών και συλλήψεων φτιάχνοντας «τείχος» με τα σώματα και τις ασπίδες τους, ανάμεσα στους φωτορεπόρτερ και τους διαδηλωτές, ιδιαίτερα όταν οι τελευταίοι είναι ολιγάριθμοι. Τα γεγονότα δείχνουν ότι οι φωτορεπόρτερ βρίσκονται συνεχώς και διαχρονικά στο στόχαστρο των κατασταλτικών δυνάμεων και ότι οι επιθέσεις εναντίον τους εντείνονται όταν εντείνεται η αστυνομική βία. Και ο λόγος είναι διττός. Από τη μια οι εικόνες τους έχουν αποδείξει και εξακολουθούν να αποδεικνύουν αστυνομικές σκευωρίες σε βάρος πολιτών, ξυλοδαρμούς, βασανισμούς, απόπειρες δολοφονίας και προβοκάτσιες. Από την άλλη έχουν συμβάλει και στη γενικότερη απονομιμοποίηση του ρόλου της αστυνομίας κατά την περιβόητη «τήρηση της τάξης». 

...και από το Facebook
 Αυτή τη φορά τη φίμωση των φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων που δεν έχει καταφέρει να επιβάλλει η αστυνομία επιχείρησε να υλοποιήσει το Facebook μπλοκάροντας με ωμή λογοκρισία τους λογαριασμούς αρκετών εξ αυτών, επειδή ανέβασαν φωτογραφίες από τις πολυπληθείς διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Τα μπλοκαρίσματα λογαριασμών επεκτάθηκαν σε πολλούς, οι οποίοι ανέβαζαν βίντεο και φωτογραφίες από τις πορείες αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Οι απαγορεύσεις όμως από την πλευρά του κοινωνικού δικτύου έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού οι φωτογραφίες και ειδικά του φωτορεπόρτερ Μάριου Λώλου άρχισαν να αναπαράγονται μαζικά. 

Μία από τις «απαγορευμένες» φωτογραφίες του Μάριου Λώλου

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ προχώρησε σε ανακοίνωση για το ζήτημα: «Οι φωτορεπόρτερ έχουν την υποχρέωση να σπεύσουν εκεί που φεύγουν οι άλλοι, να καταγράφουν τα γεγονότα και να δείχνουν την εικόνα τους σε όλους, «για να μην πει ποτέ ξανά κάποιος, ‘αυτό δεν το ήξερα'». Σήμερα έχουν «πέσει» στο facebook πολλά προφίλ συναδέλφων οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα άλλο απ΄ αυτό. Δημοσίευσαν εικόνες από μια πορεία που έγινε για το θέμα του Δημήτρη Κουφοντίνα. Δεν ξέρουμε πως θέλει να το ονομάσει αυτό το γεγονός το facebook, εμείς το λέμε λογοκρισία».

Το Facebook επανάφερε τη δυνατότητα δημοσίευσης σε λογαριασμούς που είχε μπλοκάρει αναφέροντας«Σύμφωνα με την πολιτική μας για τα Επικίνδυνα  Άτομα και Οργανώσεις, απαγορεύουμε σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως ο κ. Κουφοντίνας, να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μας, καθώς επίσης, αποκλείουμε δημοσιεύσεις που επιδοκιμάζουν ή υποστηρίζουν αυτά τα άτομα και τις ενέργειές τους κάθε φορά που λαμβάνουμε σχετική γνώση. Ωστόσο επιτρέπουμε στους χρήστες μας να συζητούν ουδέτερα για αυτά τα άτομα και να δημοσιεύουν ειδήσεις σχετικές με τις ενέργειές τους. Παρόλο που σημειώνεται μεγάλη πρόοδος στα συστήματά μας, αυτά δεν παύουν να μην είναι τέλεια, με αποτέλεσμα κατά περιπτώσεις να γίνονται λάθη. Το περιεχόμενο που αφαιρέθηκε κατά λάθος επαναφέρθηκε, όταν αυτό διαπιστώθηκε».

Ως συνέλευση στεκόμαστε με κάθε τρόπο αλληλέγγυοι στους συναδέλφους φωτορεπόρτερ και καταδικάζουμε την αστυνομική βία και ασυδοσία όπου αυτή εκδηλώνεται, προκειμένου να χειραγωγηθούν οι κοινωνικοπολιτικές αντιστάσεις και να εγκαθιδρυθεί πλήρως το αστυνομικό κράτος που ονειρεύονται οι εξουσιαστές, το κεφάλαιο και τα ΜΜΕ, οξύνοντας παράλληλα και τα συντηρητικά αντανακλαστικά που υπάρχουν στην κοινωνία.

Συνέλευση εργαζομένων στα ΜΜΕ 

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP