Καθημερινή: Παράνομη εργασία, κρατικό χρήμα και απολύσεις

Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020

Ξεκίνησαν από τέλη Ιουνίου στον όμιλο της Καθημερινής απολύσεις, οι οποίες φημολογούνταν από τον Απρίλιο, εν μέσω καραντίνας. Σε όλη την περίοδο του lockdown οι εργαζόμενοι καλέστηκαν να βάλουν πλάτη «καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι». 


Και πράγματι, πολύ γρήγορα, οι εργαζόμενοι της Καθημερινής χρειάστηκε να αποδείξουν την αφοσίωσή τους στην εταιρεία, αφού στα μέσα Απριλίου ανακοινώθηκε σε πολλούς από αυτούς ότι θα χρειαστεί να μπουν σε αναστολή εργασίας, αλλά θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά και με πλήρες ωράριο από το σπίτι!

Όπως γράφαμε τότε: «Δημοσιογράφοι στα περιοδικά και τις ειδικές εκδόσεις, διοικητικοί υπάλληλοι και άλλοι αναγκάστηκαν να μπουν σε αναστολή και ταυτόχρονα να εργάζονται από το σπίτι. Κανένα έντυπο δε σταμάτησε την κυκλοφορία του και σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι υπέγραφαν κανονικά τα κείμενά τους, έντυπα και ηλεκτρονικά, παρ' όλο που βρίσκονταν σε αναστολή. Μετά το 800αρι η εταιρεία επικαλέστηκε προβλήματα ρευστότητας και καθυστέρησε να δώσει τα έξτρα σε όσους αμείβονται με πάνω από 800 ευρώ. Το ντόμινο των καθυστερήσεων επηρεάζει και τις πληρωμές για τον Μάιο, προκειμένου να φαίνονται όλα νομότυπα και να μην καταλάβει κανείς ότι οι εργαζόμενοι δούλευαν παράνομα σε όλη τη διάρκεια της αναστολής».

Τα τελικά χρωστούμενα δόθηκαν στα τέλη Ιουνίου και πολλοί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να περάσουν τον μήνα με 300 ή 400 ευρώ.

Φαίνεται όμως ότι ούτε το κρατικό δώρο των 800 ευρώ ανά εργαζόμενο, αλλά ούτε και τα 408.000 ευρώ που τσέπωσε η Καθημερινή από την κυβερνητική καμπάνια για τον Covid-19 ήταν αρκετά για να «ξεπεράσουμε όλοι μαζί την κρίση» (ο όμιλος των αδελφών Αλαφούζου έλαβε συνολικά 1,82 εκ. ευρώ).

Κάποιοι από τους εργαζόμενους, παρ' όλο που έβαλαν πλάτη όπως τους ζητήθηκε επίμονα, όχι μόνο δεν ξεπέρασαν την κρίση, αλλά είδαν την πόρτα της εξόδου. Σε κάποιους προτάθηκε μείωση, άλλοι απολύθηκαν και οι υπόλοιποι συνεχίζουν να δουλεύουν σε εξοντωτικούς ρυθμούς, αφού εδώ και χρόνια όλα τα τμήματα είναι υποστελεχωμένα. 

Αυτοί που απολύονται είτε δεν αντικαθίστανται είτε στη θέση τους προσλαμβάνονται φτηνότεροι και πιο πειθήνιοι εργαζόμενοι που θα δουλεύουν χωρίς να διεκδικούν και να παραπονιούνται. Είναι μια τακτική αυτή που εφαρμόζει ο Θέμης Αλαφούζος από την αρχή της οικονομικής ύφεσης το 2008 και μέχρι σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έγιναν ποτέ μαζικές απολύσεις. Αντιθέτως, αργά αλλά σταθερά, έχουν απολυθεί δεκάδες εργαζόμενοι - οι περισσότεροι από αυτούς είχαν πολλά χρόνια εργασίας στον όμιλο. Τη δουλειά αναλαμβάνουν νεότεροι συνάδελφοι φυσικά με χαμηλότερους μισθούς (κοντά στον βασικό), με τις πολλές ώρες εργασίας και την εντατικοποίηση να θεωρούνται δεδομένα. 

Και η ανακύκλωση εργαζομένων με σκοπό τη μείωση του εργατικού κόστους και την πειθάρχηση συνεχίζεται. Όπως και το γεγονός ότι ο Αλαφούζος πατάει πάνω στις πλάτες των εργαζομένων του για να τη βγάζει καθαρή μετά από κάθε κρίση. 

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP