Ενάντια στη στοχοποίηση και τον κανιβαλισμό

Σάββατο, 3 Μαΐου 2014

Την κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής συναδέλφου δημοσιογράφου μέσα από πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του (βλ φωτογραφία), το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: "Το δημοσίευμα, που βρίθει σεξιστικών αναφορών, (...) αναφέρεται στις «στιλιστικές» της επιλογές προβάλλοντας μια στρεβλή εικόνα για το άτομό της (...) χρησιμοποιεί επαναλαμβανόμενα φράσεις όπως «επαναστάτρια», «τρέχει στο κέντρο της Αθήνας με μάσκα» και παραθέτει αναφορές για συμμετοχή της σε διαδηλώσεις δήθεν με καλυμμένα χαρακτηριστικά. (...) Ταυτόχρονα, (...) αποσιωπά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συνάδελφος (εργάζεται) εδώ και 11 χρόνια ως ρεπόρτερ του ελεύθερου ρεπορτάζ για ημερήσια και εβδομαδιαία φύλλα πανελλαδικής κυκλοφορίας”.

Στην εποχή των μνημονίων όπου η εξουσία κινείται στα όρια του οικονομικού και πολιτικού κανιβαλισμού, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν αναλάβει κατά το δοκούν την οριοθέτηση του πλαισίου της στάσης ζωής που κάθε άνθρωπος (σχεδόν) επιβάλλεται να τηρεί. Οποιαδήποτε και οποιοσδήποτε δεν λειτουργεί εντός αυτού του πλαισίου, στήνεται στη σέντρα.

Πλέον, το "Πανοπτικόν" του Bentham βρίσκει εφαρμογή σε ολόκληρη την κοινωνία, θέτοντας στη θέση του "επιτηρούμενου έγκλειστου" τον κάθε άνθρωπο. Τα ΜΜΕ ως αναπόσπαστο κομμάτι της εξουσίας φέρουν από τη φύση τους το ρόλο του επιτηρητή. Για αυτά, ο καθένας και η καθεμιά είναι "αντικείμενο μιας πληροφόρησης και ποτέ υποκείμενο μιας επικοινωνίας, τον βλέπουν αλλά δεν βλέπει, μια αξονική ορατότητα διασφαλίζει την τάξη".

Και από την επιτήρηση των ΜΜΕ δεν ξεφεύγουν ούτε συναδέλφισσες και συνάδελφοι οι οποίοι εργάζονται με αξιοπρέπεπια σε αυτά. Το πεδίο του κοινωνικού κανιβαλισμού επεκτείνεται και εντός των ενδομιντιακών συναδελφικών σχέσεων, μετατρέποντας συντάκτες σε πιόνια αρχισυντακτών και διευθυντών, σε υπηρέτες των ανθρωποφαγικών ορέξεων των ΜΜΕ.

Ευτυχώς γι’ αυτούς/ες αρνούμαστε να συνεισφέρουμε στην επέκταση αυτών των λογικών.
Η ανακοίνωση της ΕΣΠΗΤ

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP