Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ

Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ. Σε συνέλευση που πραγματοποίησαν την Παρασκευή (19/4). Την ίδια μέρα μεταδόθηκε ενημερωτικό κείμενο από το δελτίο της τηλεόρασης όσο και από το ραδιόφωνο για τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των απεργών.

Σε σχετική ενημέρωση, ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Ελληνική Ραδιοφωνία, τα πολυμέσα της ΕΡΤ και τη Ραδιοτηλεόραση αναφέρει: «Σήμερα, επανακατακτήσαμε το αυτονόητο. Να ενημερώσουμε δηλαδή, τους ακροατές και τηλεόρασης για ποιο λόγο βρισκόμαστε για 7ο Σαββατοκύριακο σε κινητοποιήσεις. Έτσι τόσο  από το δελτίο της τηλεόρασης όσο και από το ραδιόφωνο μεταδόθηκε κείμενο που αφορά στις κινητοποιήσεις και στα αιτήματα μας».

Το κείμενο που διαβάστηκε από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δημοσιογράφων είναι το ακόλουθο:

«Οι δημοσιογράφοι της δημόσιας ΡαδιοΤηλεόρασης απεργούμε για ένα ακόμα σαββατοκύριακο αντιδρώντας στην υπαγωγή της ΕΡΤ σε καθεστώς ΔΕΚΟ. Επίσης διεκδικούμε την καταβολή των δεδουλευμένων μας η οποία εκκρεμεί από το Νοέμβριο του 2012.Οι δημοσιογράφοι αντιδρούμε στη συνεχιζόμενη πρακτική των μεικτών και εξωτερικών παραγωγών και της διακοπής της ζωντανής ροής του Πρώτου Προγράμματος και ενημερωτικού ραδιόφωνου της ΕΡΤ, μετά τις 9 το βράδυ.Τέλος, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ διεκδικούμε την επιστροφή των συναδέλφων μας συμβασιούχων μέσω ανοιχτών και αδιάβλητων διαδικασιών.»

Ακολουθεί το ψήφισμα που προέκυψε από τη γενική συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ:

«Οι δημοσιογράφοι της δημόσιας ΡαδιοΤηλεόρασης απεργούμε για ένα ακόμα σαββατοκύριακο αντιδρώντας στην υπαγωγή της ΕΡΤ σε καθεστώς ΔΕΚΟ. Επίσης διεκδικούμε την καταβολή των δεδουλευμένων μας η οποία εκκρεμεί από το Νοέμβριο του 2012.Οι δημοσιογράφοι αντιδρούμε στη συνεχιζόμενη πρακτική των μεικτών και εξωτερικών παραγωγών και της διακοπής της ζωντανής ροής του Πρώτου Προγράμματος και ενημερωτικού ραδιόφωνου της ΕΡΤ, μετά τις 9 το βράδυ.Τέλος, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ διεκδικούμε την επιστροφή των συναδέλφων μας συμβασιούχων μέσω ανοιχτών και αδιάβλητων διαδικασιών.»

Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά την άρνηση της Διοίκησης να απαντήσει με συγκεκριμένο τρόπο στα θεσμικά και εργασιακά αιτήματα που χρονίζουν και συνδέονται άμεσα με την ίδια την υπόσταση και την φυσιογνωμία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η ΕΡΤ απαξιώνεται καθημερινά, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε.
  

Καμία δέσμευση δεν υπάρχει για την καταβολή των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών. Αντίθετα η Διοίκηση της ΕΡΤ κατ’ εξακολούθηση επιδίδεται σε κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, μέσω της πρακτικής μικτών και εξωτερικών παραγωγών, ακόμη και στον τομέα ενημέρωσης, και διατηρεί τις παχυλές συμβάσεις ειδικών θέσεων και συμβούλων.


Σε παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων δημοσιογράφων στο Διοικητικό Συμβούλιο κατά την σημερινή συνεδρίαση του, η μόνη απάντηση που έλαβαν οι εργαζόμενοι είναι ότι το ΔΣ της ΕΡΤ δεν νομοθετεί. Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να παρατηρήσουμε ότι επίσης ΔΕΝ ΔΙΟΙΚΕΙ παρά τις καλές προθέσεις για την επίλυση των δίκαιων, όπως παραδέχονται, αιτημάτων μας.


Συγκεκριμένα η Γενική Συνέλευση των Δημοσιογράφων της ΕΡΤ αποφάσισε :

-         48ωρη απεργία τα Σαββατοκύριακα στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Ταυτόχρονα, καθημερινές στάσεις εργασίας τις ώρες που μεταδίδονται στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο μικτές παραγωγές. (18.30 – 20.30 στην τηλεόραση και στην ώρα μετάδοσης της εκπομπής του Χ. Μιχαηλίδη στο Β πρόγραμμα της ΕΡΑ).


Καταγγέλλουμε τα κρούσματα λογοκρισίας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Δεν έχουν περάσει δύο ημέρες από την παρέμβαση του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης για να συμπεριληφθεί στα δελτία ειδήσεων της ΝΕΤ βίντεο με περιεχόμενο έμμεσης - γκρίζας διαφήμισης  για την προβολή συγκεκριμένης εφημερίδας.


Καταγγέλλουμε την εκβιαστική και αντιδεοντολογική πρακτική της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης να υποχρεώνει συναδέλφους να μεταδίδουν τέτοιες «ειδήσεις».


Την ίδια ώρα στα θέματα ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων του Δ.Σ της ΕΡΤ δεν εμφανίζεται κανένα από τα χρονίζοντα προβλήματα που αλλοιώνουν την ίδια τη φυσιογνωμία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά κυριαρχεί η έγκριση πολυδάπανων μικτών και εξωτερικών παραγωγών.

Επιμένουμε και διεκδικούμε:


-Προάσπιση του δημόσιου και κοινωνικού ρόλου της ΕΡΤ. Σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ που καταβάλλει ο Έλληνας πολίτης.Η περιουσία της Εταιρείας παραχωρείται χαριστικά (Κατεχάκη) ή προωθείται για ξεπούλημα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, με το ανταποδοτικό τέλος επιδοτούνται πλέον  Όχι μόνο εκπομπές αλλά και Ιδιωτικές επενδύσεις στην ενέργεια.


-Αποδέσμευση της Δημόσιας ΡαδιοΤηλεόρασης από το καθεστώς των ΔΕΚΟ το οποίο την οδηγεί σε παράλυση και ομηρία.


-Άμεση επαναπρόσληψη με διαφανείς διαδικασίες των συναδέλφων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που είναι άνεργοι από τον περασμένο Φεβρουάριο.


-Καταβολή των δεδουλευμένων πέντε μηνών.


-Καταγραφή των αναγκών του προγράμματος του ραδιόφωνου και της τηλεόρασης και απασχόληση του ανάλογου προσωπικού με σχέσεις εργασίας απευθείας με την ΕΡΤ και όχι μέσω ιδιωτικών εταιρειών.


-Να μην παραχωρηθεί ο στενός ενημερωτικός τομέας της ΕΡΤ σε εταιρείες παραγωγής.


-Επαναφορά της ενημέρωσης στο Α Πρόγραμμα της ΕΡΑ, τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα..


Περιμένουμε σαφείς απαντήσεις και λύσεις. Είμαστε σε εγρήγορση για την κλιμάκωση του αγώνα μας.


Μετά την αποδοχή του αιτήματός μας να προβληθούν οι λόγοι της απεργίας η στάση εργασίας για σήμερα Παρασκευή τροποποιείται και γίνεται 19.00 με 20.00.


Η Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ.                            Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων

Νίκος Γρυλλάκης                                                        Νίκος Τσιμπίδας

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP