DOUSISCOM… για να μην είσαι τουρίστας!!!

Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

Ήταν μία απ' τις καταγγελίες εργαζομένων για τις συνθήκες εκμετάλλευσης στα ΜΜΕ που όχι μόνο δεν μας έκανε έκπληξη, αλλά αντίθετα μας γέμισε με περισσότερη ταξική οργή.

Ο εκδότης-δημοσιογράφος Τάσος Δούσης εκμεταλλεύεται στυγνά νέους συναδέλφους με το περιτύλιγμα της άμισθης άσκησης και τα φούμαρα για δυνητική μελλοντική αποκατάσταση στην επιχείρησή του. Κατόπιν, και ειδικά αν τολμήσουν να διεκδικήσουν να πληρώνονται, τους πετάει σαν στυμένες λεμονόκουπες, αφού ξεζούμισε για όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορούσε την υπεραξία τους.

Οι συνθήκες στο μαγαζάκι του παραμένουν ακριβώς ίδιες, όπως και τον Φλεβάρη του 2009, όταν είχαμε παρέμβει με το μοίρασμα κειμένου, προκαλώντας το κλαψούρισμά του στα κανάλια πως έχει γίνει στόχος κουκουλοφόρων, τρομοκρατών, κλπ, καθώς και την επίσκεψή του στην Ασφάλεια. Η συστηματική, ανενδοίαστη άντληση απο τη δεξαμενή των άμισθων, ανακυκλώσιμων νέων εργαζόμενων και φοιτητών, είχε άκρως υλικά αποτελέσματα. Μέσα σε 3 χρονια, επέκτεινε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, δημιουργώντας και άλλα περιοδικά και ιστοσελίδες.

Το παρακάτω κείμενο συναδέλφου, που εργαζόταν μέχρι πρότινος αμισθί στο μαγαζί του Δούση, και έφυγε επειδή είχε το θράσος να ζητήσει χρήματα, είναι βιωματικό, όμως δεν υπολείπεται καθόλου στην αποτύπωση της στυγνής εκμετάλλευσης. Συνθήκη που στοχεύει ειδκότερα τους νέους εργαζόμενους, με την αβάντα άλλωστε των μνημονιακών νόμων που συνθέτουν και τυπικά πλέον το θεσμικό πλέγμα για “εργαζόμενους-σκλάβους” κάτω των 25 ετών. Η δημοσιοποίηση αυτών των συνθηκών είναι ένα βήμα. Η συλλογική οργάνωση και δράση για την εξάλειψη αυτών είναι η απάντηση. ΄Εχει έρθει η ώρα να οργανώσουμε την ταξική μας αντεπίθεση!

Πριν πας για δουλειά στην εκδοτική του Τάσου Δούση διάβασε τα παρακάτω… για να μην είσαι τουρίστας!

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα για το πώς η οικονομική κρίση ωφελεί τους απανταχού κηφήνες της γης είναι η Dousiscom! H εταιρεία του Δούση, διάσημου από τις τουριστικές του εκπομπές, εδώ και χρόνια αξιοποιεί τη δεδομένη κατάσταση στο χώρο του Τύπου και απασχολεί εργαζόμενους άνευ πληρωμής, προσφέροντάς τους όμως απλόχερα φούμαρα για καριέρα! Οι καταγγελίες για μαύρη εργασία από το 2009 μέχρι σήμερα δίνουν και παίρνουν ("Κατάληψη ΕΣΗΕΑ" 1, "Κατάληψη ΕΣΗΕΑ" 2, "Κατάληψη ΕΣΗΕΑ" 3, "Παρατύπως", "Άνεργοι Δημοσιογράφοι", "Η Φαρμακόγλωσσα Κίρκη"), αλλά πλέον με την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, με τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, το ότι ο εκδότης Δούσης κοροϊδεύει κόσμο για μια θέση εργασίας υπό τη μορφή της δοκιμής έχει καταντήσει «αστικός μύθος»!

Ο συντάκτης – τουρίστας λοιπόν βάζοντας επανειλημμένα αγγελίες ότι ζητά από πωλητές και γραφίστες μέχρι δημοσιογράφους και αρχισυντάκτες (!) καταφέρνει να είναι από τις ελάχιστες εταιρείες στο χώρο των Μ.Μ.Ε. με ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, κεντρικό σύνθημα της Dousiscom είναι ότι «Στην οικονομική κρίση θα επιβιώσουν μόνο οι ισχυροί». Δεν τρώγεστε να μάθετε πως τα καταφέρνει όταν όλα γύρω μας κλείνουν;;;

Αφού απαντήσεις στην αγγελία δεν υπάρχει περίπτωση να μην σε πάρουν τηλέφωνο! Μα, τόση δουλειά έχει ακόμα, θα αναρωτιέστε δικαίως… κάτι θα βρουν να κάνεις δεν υπάρχει περίπτωση… τζάμπα θα είναι εξάλλου! Στο ραντεβού αφού σε παραμυθιάσουν για τα υγιή οικονομικά της εταιρείας, πιθανής καριέρας στο χώρο κ.λ.π., θα σου πουν ότι πρέπει για ένα διάστημα να δουλέψεις δοκιμαστικά για να δούμε αν τους κάνεις. Ωραία και λογικά όλα μέχρι τώρα για το χώρο του Τύπου, έτσι; Αν διανοηθείς όμως να ζητήσεις να φύγεις στο νόμιμο εδώ και κανέναν αιώνα 8ωρο θα ακούσεις από την συμπαθέστατη κατά τα άλλα προϊσταμένη σου: «Αυτό θα γίνεται πάντα;». Σαν καλός «ψαράς» και συ, ώστε να κατοχυρώσεις την πολυαναμενόμενη θέση εργασίας, θα κάθεσαι λίγο παραπάνω να δώσεις το καλό παράδειγμα, και αν πάλι δεν κάθεσαι πολύ…παραπάνω θα ακούσεις από το κατά τα άλλα συμπαθέστατο τσιράκι της προϊσταμένης σου: «Από πότε σχολάμε από τέτοια ώρα;». Φυσικά, εσύ έχεις στο στόμα σου ότι “ρε παιδιά εσείς πληρώνεστε” (αν και στη Dousiscom αυτό δεν είναι ποτέ σίγουρο), αλλά δεν το λες γιατί η καριέρα απλώνεται μπροστά σου!

Όσο περνάει ο καιρός και σου βάζουν ό,τι πιο «λάντζα» υπάρχει στο πρόγραμμα και συ δεν μιλάς, θα αρχίσουν τα σχόλια για το ότι το κάνεις αργά, δεν είναι όπως θα θέλαμε κ.λ.π. Αν πάλι κάνεις πως έχεις και καμιά ιδέα, αν δεν στην πάρουν με περισσό θράσος μπροστά στα μάτια σου, πιο πιθανό είναι επειδή δε θέλουνε να το πάρεις και πάνω σου και να αρχίσεις να έχεις και απαιτήσεις, να σου δηλώσουν με ύφος χιλίων καρδιναλίων: «Ό,τι σου λέμε εμείς θα κάνεις!». Αυτά στην καλύτερη, καθώς αν πάρουν χαμπάρι ότι είσαι μεγάλο θύμα μπορεί και να τρέχεις από δω και από κει με δικά σου έξοδα! Μα γιατι; Γιατί στην Dousiscom σε περιμένει η καριέρα!!!

Όλα αυτά, σε όποιο πόστο της εταιρείας και αν εργαστείς, συνήθως καταλήγουν στην παραίτηση του δόκιμου, είτε από την πίεση είτε από την έλλειψη χρημάτων για τη μεταφορά του στο γραφείο. Ωστόσο, στη Dousiscom υπάρχει και σε αυτό λύση καθώς μπορείς να δουλεύεις τζάμπα και από το σπίτι σου… γιατί εδώ σε περιμένει η καριέρα! Φυσικά, αν δοκιμάσεις να ζητήσεις έστω τα έξοδα των μεταφορικών σου θα καταλάβεις νωρίς το χοντρό δούλεμα που τρως καθώς ξαφνικά τα 12ωρα που βάραγες και η δουλειά που έβγαζες από το σπίτι δεν ήταν απαραίτητα!

Έτσι λοιπόν η Dousiscom σήμερα ανοίγει και άλλο μαγαζί εξαπάτησης ανέργων στην Κωνσταντινούπολη! Έτσι λοιπόν αυτοί οι κοινοί εκμεταλλευτές μαύρης εργασίας από το 2009 που ακούστηκαν οι πρώτες καταγγελίες και εξέδιδαν μόνο το Icons Traveller’s αυξάνουν τα κέρδη τους εις βάρος ανυποψίαστων θυμάτων! Για του λόγου το αληθές δείτε πως η εκδοτική Dousiscom αναπτύχθηκε μαζί με την αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας, καθώς μέσα σε 3 χρόνια εκδίδονται από την συγκεκριμένη εταιρεία τα εξής πλέον: Icons Travelers, Athens Magazine, Athens Guide, Travel Style, TV 24, TV Σίριαλ και έχει στην κατοχή της πλέον τα παρακάτω sites: athensmagazine.gr, travelstyle.gr, iconstravellers.gr και το blog sarotiko. Τυχαία η γεωμετρική ανάπτυξη της Dousiscom με την ελληνική ανεργία; Δεν νομίζω, που λέει και η διαφήμιση!

Έτσι επιβιώνουν οι ισχυροί! Εν μέσω οικονομικής κρίσης εκμεταλλεύονται τις αγγελίες που όλοι οι άνεργοι χρησιμοποιούν για να βρουν μια δουλειά! Μην είσαι τουρίστας λοιπόν! Πάλεψε για τα δικαιώματα σου! Αγωνίσου μαζί με τους άλλους εξαπατημένους συναδέλφους σου! Κατάγγειλέ τους στα Σωματεία, στην Επιθεώρηση Εργασίας, στον Ασφαλιστικό σου φορέα! Γιατί απλά ακόμα και στο ασαφές εργασιακό νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει, αυτοί είναι οι παράνομοι!

Υ.Γ.1: Και σεις που πληρώνεστε εκεί πέρα πείτε καμιά κουβέντα στα παιδιά για το τι ισχύει και μην κοιτάτε πως θα ξεφορτωθείτε δουλειά από πάνω σας! Έλεος ρε, δεν σας έμαθαν ποτέ τη λέξη συνάδελφος;

Υ.Γ.2: Ο «κύριος» Δούσης στα Editorials των περιοδικών του κάνει και κήρυγμα γιατί πτώχευσε η χώρα… να χαρώ εγώ τη μαχόμενη δημοσιογραφία!

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP