Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων υποστηρίζει το απεργιακό φύλλο της "Ελευθεροτυπίας"

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

UPDATE 17:49 Σύμφωνα με το blog του Εκπροσώπου των Συντακτών της "Ελευθεροτυπίας", ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσε σήμερα η Χ.Κ.Τεγόπουλος κατά της εταιρείας "Ενότητα" (εκδίδει την εφημερίδα "Δρόμος της Αριστεράς" και έχει βοηθήσει στην έκδοση του απεργιακού φύλλου των εργαζομένων), ώστε να αποτραπεί η έκδοση του δεύτερου απεργιακού φύλλου, που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου.

Την ώρα που η “Χ.Κ. Τεγόπουλος” προσφεύγει στα δικαστήρια για να εμποδίσει την κυκλοφορία του δεύτερου απεργιακού φύλλου των επί 6 μήνες απλήρωτων εργαζομένων της “Ελευθεροτυπίας” το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου,  η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΙFJ) και το ευρωπαϊκό της τμήμα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, υποστηρίζουν την απόφαση των απεργών να εκδώσουν εφημερίδα. Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της ΙFJ που εκπροσωπεί πάνω από 600.000 δημοσιογράφους σε 134 χώρες:


Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΙFJ) και το ευρωπαϊκό της τμήμα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, υποστηρίζουν τους απεργούς δημοσιογράφους στην ελληνική ημερήσια εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", οι οποίοι εξέδωσαν τη δική τους εφημερίδα, αφού πρώτα ο εργοδότης τους τους άφησε επί μήνες απλήρωτους.

"Είναι μια μεγάλη νίκη για αυτούς τους δημοσιογράφους που είδαν επί μήνες τα δικαιώματά τους να παραβιάζονται", δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσοπονδίας Δημοσιογράφων Arne Koning. "Χαιρετίζουμε θερμά αυτή τους την πρωτοβουλία, και συγχαίρουμε την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών για την υποστήριξή της στο εγχείρημα".

Στις 15 Φεβρουαρίου, οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας, που βρίσκονται σε απεργία από τις 22 Δεκεμβρίου, εξέδωσαν τη δική τους εφημερίδα με τον τίτλο "ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ" (εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία)!"

Το πρώτο φύλλο εκδόθηκε με την οικονομική υποστήριξη της ΕΣΗΕΑ, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Η εφημερίδα ξεπούλησε στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα και σύμφωνα με τα πανελλαδικά στοιχεία κυκλοφορίας ξεπέρασε σε πωλήσεις όλες τις άλλες εφημερίδες σε όλη τη χώρα. Η εργοδοσία, η οποία έχει προσφύγει στον ελληνικό πτωχευτικό κώδικα, σταμάτησε να πληρώνει μισθούς στους εργαζόμενους τον Αύγουστο του 2011. Ακόμα τους οφείλει περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ σε δεδουλευμένα.

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Jim Boumelha, δήλωσε την υποστήριξή του στους δημοσιογράφους: "Αυτό δείχνει ότι παρά τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας στην Ελλάδα, οι δημοσιογράφοι έχουν ακόμα τη θέληση και την αποφασιστικότητα να παλέψουν έμπρακτα για τα εργασιακά τους δικαιώματα και να υπεραπιστούν την ποιοτική δημοσιογραφία. Συγχαίρω αυτούς τους δημοσιογράφους, όλους τους συναδέλφους που εργάζονται στην εφημερίδα και το Σωματείο τους, που προχώρησαν σε αυτή τη σαφή και αποφασιστική δράση, και εγγυώμαι την υποστήριξη και των 180 δημοσιογραφικών ενώσεων σε όλο των κόσμο".

Εκδίδοντας και πωλώντας τη δική τους εφημερίδα, οι εργαζόμενοι της εφημερίδας θα είναι σε θέση να αναπληρώσουν κάποιες από τις οικονομικές απώλειες της απεργίας και των απλήρωτων μισθών. Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις και οι νομικές κινήσεις ενάντια στον απατεώνα εργοδότη τους θα συνεχιστούν.

Κατά την τελευταία Συνέλευση όλων των εργαζομένων στην Ελευθεροτυπία, αποφασίστηκε με ψηφοφορία να εκδώσουν ένα δεύτερο φύλλο της εφημερίδας στις 26 Φεβρουαρίου.

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP