Αντιδράσεις για τις φωτογραφίες διαδηλωτών που δημοσιοποίησε η ΕΛ.ΑΣ.

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

Μετά την ανακοίνωση-καταγγελία της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, η δημοσιοποίηση φωτογραφιών διαδηλωτών από την Ελληνική Αστυνομία επικρίνεται από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τους "Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα" και από τη Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ.

* Αναδημοσιεύουμε από το alterthess.gr τη διαμαρτυρία του προέδρου του Γαλλικού Πρακτορείου:

Ο πρόεδρος του Γαλλικού Πρακτορείου Εμάνουελ Χουγκ, έστειλε επιστολή στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία διαμαρτύρεται για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών του πρακτορείου στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. Τονίζει μάλιστα χαρακτηριστικά πως η δημοσιοποίησή τους έγινε χωρίς να δοθεί έγκριση από το πρακτορείο.
«Η Ελληνική Αστυνομία έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από φωτογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και τις οποίες έχει «κατεβάσει» από το αρχείο φωτογραφιών μας», αναφέρεται στην επιστολή και προστίθεται: «η αστυνομία δεν ζήτησε την άδειά μας πριν δημοσιοποιήσει αυτές τις φωτογραφίες, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα για μάρτυρες στη διάρκεια των διαδηλώσεων στην πλατεία Συντάγματος της Αθήνας στις 12 Φεβρουαρίου».

Ο κ. Χουγκ αναφέρει πως «μια τέτοια πρακτική δεν είναι μόνο παράνομη όσον αφορά το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά είναι και απαράδεκτη για ένα κράτος δικαίου. Με αυτή την επιστολή, διαμαρτύρομαι επισήμως για αυτές τις μεθόδους. Σημειώνω ότι, μετά την παρέμβαση του γραφείου μας στην Αθήνα, οι φωτογραφίες που διαπιστώθηκε ότι ανήκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αφαιρέθηκαν από την ιστοσελίδα της αστυνομίας».

Τέλος, η επιστολή καταλήγει με την επισήμανση πως «πέρα από αυτή την παραβίαση του νόμου και την απαράδεκτη πρακτική, θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στην ευθύνη της αστυνομίας, η οποία με αυτή την κίνηση θέτει σε κίνδυνο το προσωπικό μας».

* Η ανακοίνωση των "Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα", με τίτλο "Οι φωτορεπόρτερ δεν είναι βοηθοί της αστυνομίας", είναι διαθέσιμη (στα γαλλικά) εδώ. Ακολουθεί μεταφρασμένη από http://interpressgr.blogspot.com/:

"Οι ΡΧΣ απαιτούν επίσημη ανακοίνωση αποδοχής ευθυνών από μέρους της αστυνομίας, έρευνα για τον εντοπισμό των υπευθύνων και επιβολή κυρώσεων.
Oι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν έντονα και απερίφραστα την παράνομη χρήση φωτογραφιών από τις αστυνομικές αρχές. Πρόκειται για φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από ρεπόρτερ μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της 12ης Φεβρουαρίου. Το σύνολο των φωτογραφιών δημοσιεύτηκε χωρίς άδεια στο σάιτ της αστυνομίας, με σκοπό να ενισχυθεί η έκκληση για μάρτυρες που θα αναγνώριζαν τους υποτιθέμενους δράστες των επεισοδίων που έγιναν στην Αθήνα. Η αστυνομία δεν αφαίρεσε τις φωτογραφίες παρά μόνο μετά την επίσημη διαμαρτυρία των ειδησεογραφικών πρακτορείων .
«Είμαστε εξοργισμένοι από τις μεθόδους της αστυνομίας, που δεν είναι μόνο παράνομες αλλά απειλούν άμεσα την ασφάλεια όλων των ρεπόρτερ του AFP, του Reuters, του AP, του EFE καθώς και των υπόλοιπων ανεξάρτητων συναδέλφων. Οι αστυνομικές αρχές διαθέτουν όλα τα μέσα που απαιτούνται για να διεξαγάγουν τις έρευνες που κρίνονται απαραίτητες, ξεκινώντας με την εξέταση του υλικού από τις κάμερες ασφαλείας των οποίων η χρήση προορίζεται για τη διατήρηση της τάξης. Οι φωτογραφίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων έχουν ως σκοπό την γενική πληροφόρηση και δεν διατίθενται για χρήση από τις αστυνομικές αρχές.»
« Δεν θα σταματήσουμε να το φωνάζουμε για πολύ καιρό. Οι φωτορεπόρτερ δεν είναι συνεργοί της αστυνομίας. Το σύνολο της εργασίας τους πρέπει να γίνεται σεβαστό, όσον αφορά την οικονομική αποζημίωση αλλά και τα πνευματικά δικαιώματα. Σήμερα, η ασφάλεια των ρεπόρτερ βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο από μια τέτοια αντιμετώπιση, η οποία συμβάλλει σε μια στείρα πολεμική που δεν βασίζεται στην υποτιθέμενη συνεργασία μεταξύ ΜΜΕ και αστυνομίας. Είναι ήδη περίπλοκο ζήτημα η αντιμετώπιση της εκδικητικότητας και της επιθετικότητας κάποιων διαδηλωτών, οι οποίοι δεν διστάζουν να καταφύγουν σε χειρότερες μορφές βίας ενάντια στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Η σκανδαλώδης συμπεριφορά των αρχών σε αυτή την περίπτωση δεν θα διευκολύνει την κατάσταση και μπορεί να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες.»
«Απαιτούμε από το Υπουργείο Εσωτερικών την άμεση δημοσίευση μιας επίσημης ανακοίνωσης με την οποία θα αναγνωρίζει ότι έκανε παράνομη λήψη εικόνων και καταπάτησε τα δικαιώματα των φωτογράφων που δεν ήταν σε θέση παρά μόνο να πιστοποιήσουν την έκταση της καταστροφής. Απαιτούμε επίσης να ξεκινήσει μια ενδελεχής έρευνα για τον εντοπισμό των ατόμων που αποφάσισαν να κάνουν παράνομη χρήση και ανάρτηση στο διαδίκτυο, φωτογραφιών από ειδησεογραφικά πρακτορεία. Και αν κάποιες φορές η έρευνα αποδεικνύεται περίπλοκη υπόθεση, στην προκειμένη δεν αφορά παρά μόνο τις εσωτερικές υπηρεσίες επικοινωνίας και καθίσταται εύκολο να αποδοθούν ευθύνες αν αυτό κριθεί θεμιτό. Πρέπει επιτακτικά να επιβληθούν κυρώσεις».
«Μετά από την επίσκεψή μας στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2011 και την συνάντησή μας με τους αρμοδίους του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων, αναμέναμε μια πρόοδο στις σχέσεις του Υπουργείου με τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ. Και θεωρούμε ότι βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακριά από αυτό το στάδιο.» http://fr.rsf.org"

* Τέλος, η σημερινή ανακοίνωση του Διασωματειακού αναφέρει:

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ με κατάπληξη διαπιστώνει ότι η Ελληνική Αστυνομία αναζητώντας υπόπτους, ενθαρρύνοντας ανώνυμες καταγγελίες και  προσπαθώντας να θεμελιώσει −κατά την γνώμη της− πειστήρια παράνομων πράξεων χρησιμοποιεί, εντελώς, αυθαίρετα και χωρίς καμιά απολύτως άδεια φωτογραφικό υλικό που προορίζεται αποκλειστικά για δημοσιογραφική χρήση.

Πέρα από το γεγονός ότι καμιά φωτογραφία δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει τεκμήριο ενοχής για κανέναν, η Συντονιστική Επιτροπή καταδικάζει μεθόδους που παραβιάζουν βασικές αρχές του Συντάγματος, την προσωπική ελευθερία, αλλοιώνουν τον χαρακτήρα και τον ρόλο της ενημέρωσης και επιχειρούν να μετατρέψουν την λειτουργία μιας κατά παράδοση δημοκρατικής χώρας σε εργαστήριο ανώνυμων κατηγόρων.

Τονίζουμε μαζί με συναδέλφους φωτορεπόρτερς ότι τα μέλη της Ε.Φ.Ε. υπακούουν μόνο στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και δεν συνεργάζονται με οποιουσδήποτε μηχανισμούς, κρατικούς ή άλλους.

Καταδικάζει απερίφραστα πρακτικές κοινωνικού αυτοματισμού και μεθοδεύσεις που διχάζουν την ελληνική κοινωνία στοχοποιώντας  πολίτες. Η κίνηση αυτή της ΕΛ.ΑΣ. μας δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την πραγματική της στόχευση και την κοινωνική χρησιμότητα της ενέργειας, όταν στο φωτογραφικό υλικό που έδωσε στην δημοσιότητα χωρίς άδεια των δημιουργών του δεν αναγνωρίζεται κανένα πρόσωπο.

Από την Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP