Τελεσίγραφο Μπόμπολα στους εργαζόμενους στην «Ημερησία» με απειλή παραίτησης από διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012


Κατά τη νέα δίωρη συνάντηση που είχαν χθες οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι στον ΠΗΓΑΣΟ με τον Φώτη Μπόμπολα, ο εκδότης επέμεινε στη νέα μείωση των μισθών κατά 10%, δίχως να δεχτεί να δεσμευτεί για διατήρηση των θέσεων εργασίας. Παράλληλα, διαμήνυσε ότι θα προχωρήσει πιθανότατα σε κλείσιμο των αθλητικών Μέσων του ομίλου από τα οποία, βέβαια, ζητάει επίσης μείωση μισθών (πρώτα η μείωση, μετά η απόλυση).


Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι πρότειναν «πάγωμα» των μειώσεων για τις επόμενες εβδομάδες αλλά ο εκδότης δεν δέχθηκε λέγοντας ότι από αύριο θα επιχειρήσει να αποσπάσει υπογραφές των εργαζόμενων στις νέες ατομικές συμβάσεις.

Αν και του προτάθηκε υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με πάγωμα μισθών και απολύσεων ο Μπόμπολας επέμεινε στη θέση του για μείωση των μισθών κατά 20% (δεδομένου του 10% που προηγήθηκε πριν από λίγους μήνες), αλλά και μια σειρά από θεσμικές αλλαγές που αφορούν την κατάργηση της αυξημένης αμοιβής των Κυριακών, την κατάργηση της υποχρέωσης καθημερινής κυκλοφορίας των ημερήσιων εφημερίδων, καθώς και κυλιόμενο πενθήμερο με σαφές ωράριο εργασίας.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δήλωσαν ότι επιμένουν στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε ομόφωνα πριν τα Χριστούγεννα, με το οποίο οι εργαζόμενοι δήλωναν ότι αρνούνται τη νέα μείωση μισθών. Κάλεσαν δε τους εργαζόμενους που θα κληθούν στο λογιστήριο να υπογράψουν, να επικοινωνήσουν μαζί τους ώστε να ειδοποιηθούν τα συνδικαλιστικά όργανα και να «παγώσει» η διαδικασία στην πράξη.

Λίγη ώρα μετά, ο Φώτης Μπόμπολας κάλεσε τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στην «Ημερησία» και απαίτησε να συγκληθεί την επόμενη στιγμή γενική συνέλευση των εργαζομένων στην εφημερίδα που θα βγάλει απόφαση για αποδοχή της μείωσης του 10%, ειδάλλως θα προχωρήσει σε απαξίωση του εντύπου. Έτσι, ακριβώς και οι εξελίξεις έδειξαν ότι κάτι είχε στο… μυαλό του!

Όπως διέταξε, έτσι κι έγινε. Σε μια πρωτοφανή κατάσταση, όπου δεν συγκαλούσαν γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι ή ο εκπρόσωπός τους, εξαιτίας των εξελίξεων, αλλά ο ίδιος ο εργοδότης με το περίστροφο στον κρόταφό τους, οι εργαζόμενοι στην «Ημερησία» σύρθηκαν σε συνέλευση για να υπογράψουν ή μη την τελειωτική τους καταδίκη.

Οι εργαζόμενοι στην «Ημερησία» αποφάσισαν να αποδεχτούν τη νέα μείωση των μισθών τους κατά 10%, προσπαθώντας να κερδίσουν «ανταλλάγματα» (όπως τα βάφτισαν οι εργοδοτικοί) και συγκεκριμένα το πάγωμα των απολύσεων, τη διατήρηση της ωρίμανσης (τριετίες, πενταετίες). Με άλλα λόγια να βάλουν για άλλη μια φορά «πλάτη» στις απαιτήσεις της εργοδοσίας, αλλά με όρους.

Η απόφαση των εργαζομένων μεταφέρθηκε, μέσω του εκπροσώπου τους, στον Φώτη Μπόμπολα. Και ο ανελέητος εκβιασμός του μετατράπηκε σε χιτλερικό τελεσίγραφο δηλώνοντας στον εκπρόσωπο ότι οι εργαζόμενοι της «Ημερησίας» έχουν περιθώριο μέχρι αύριο (σήμερα) να υπογράψουν τα νέα ιδιωτικά συμφωνητικά της μείωσης μισθών, διαφορετικά θα προχωρήσει σε απολύσεις. Με πρώτη τη δική του (!) παραιτούμενος από διευθύνων σύμβουλος της «Ημερησίας» (!!!).

Πιθανώς, θα προσπαθήσετε να ερμηνεύσετε αυτή την κίνηση του Μπόμπολα, αλλά οι συνεχόμενοί του εκβιασμοί δεν θα σας αφήσουν κανένα χρονικό περιθώριο σκέψης. Η απαξίωση του εντύπου που είχε διαμηνύσει δεν αφορούσε μόνο την αποχώρησή του από την «ταμπέλα» της εφημερίδας. Δήλωσε ότι, αν δεν πέσουν οι υπογραφές στη νέα υποτέλεια σήμερα, θα προχωρήσει αμέσως στις απολύσεις που του επιτρέπει ο νόμος και ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα μειώσει κατά 50% το προσωπικό της εφημερίδας.

Και, βέβαια, ο Μπόμπολας ξεκινάει από την «Ημερησία» επειδή, απλά, το θεωρεί πιο «εύκολο» μαγαζί (με μικρότερο αριθμό εργαζομένων και μεγαλύτερο, σε σχέση με άλλα μαγαζιά, εργοδοτικών – αφεντικοφρουρών). Αν πετύχει εκεί, θα αποκτήσει άλλο «αέρα» ώστε η οριστική του επίθεση να σαρώσει ολόκληρο τον ΠΗΓΑΣΟ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι αν οι εργαζόμενοι της «Ημερησίας» αρνηθούν να υπογράψουν τις υποχρεωτικές νέες μειώσεις μισθών, ο Μπόμπολας προχωρήσει σε απολύσεις και εκείνοι απαντήσουν με απεργία, έστω και ελάχιστων ημερών, κινδυνεύει να χάσει τους ισολογισμούς (ένα γιγαντιαίο έσοδο στα ταμεία του), πριν αυτοί, ίσως, καταργηθούν. Κι αυτό γιατί το δικαίωμα δημοσίευσης ισολογισμών παρέχεται ακριβώς τις ερχόμενες ημέρες στα έντυπα που το δικαιούνται, αρκεί αυτά να βρίσκονται σε κυκλοφορία στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα!

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP