Ως χασάπηδες οι εκδότες, μετατρέπουν σε σφαγεία τα μαγαζιά

Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011Με μια συντονισμένη κίνηση ο Μπόμπολας και ο Ψυχάρης προχωρούν σε νέο μακελειό εργαζομένων με ομαδικές απολύσεις την ίδια ώρα που διαρρέουν σενάρια για νέες ετσιθελικές μειώσεις μισθών, υπό το καθεστώς του «κεφαλοκλειδώματος».

Με την ανοιχτή απειλή νέων απολύσεων μέσα στην εβδομάδα και του μακελειού σε θέσεις εργασίας και μισθούς που είχε ήδη προηγηθεί, με μια ΕΣΗΕΑ που μετά από 4 μήνες ανυπαρξίας να αποφασίζει ότι ήρθε η ώρα να διαπραγματευτεί με τα αφεντικά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυτές που πλέον δεν υπάρχουν στη συντριπτική πλειοψηφία των μαγαζιών αφού οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να συρθούν ατομικά να τις καταγγείλουν με καθημερινές απειλές και κατατρομοκράτηση. Και με όσους τελικά τη γλιτώσουν, να παραμείνουν με μισό μισθό και να δουλεύουν σε συνθήκες κάτεργου.

ΠΗΓΑΣΟΣ

Το σφυροκόπημα των απολύσεων ξεκίνησε ο Φώτης Μπόμπολας στον «ΠΗΓΑΣΟ» με τις απολύσεις 15 συνολικά εργαζομένων (9 από το «Έθνος» και το «Έθνος της Κυριακής» και 6 από περιοδικά), ενώ παράλληλα έκλεισε το «TV – ΕΘΝΟΣ» το οποίο απασχολούσε 15 εργαζόμενους για τους οποίους ειπώθηκε ότι θα απορροφηθούν αλλού, πράγμα αμφίβολο. Εξάλλου, ο υπεύθυνος του ατελιέ πήρε εντολή να δώσει λίστα με 7 ονόματα εργαζομένων προς απόλυση.


Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των δημοσιογράφων στο συγκρότημα η οποία εξαιτίας τόσο της μικρής προσέλευσης των εργαζομένων (αποτέλεσμα της τρομοκρατίας που επικρατεί στη Μεταμόρφωση, καθώς και της δυσπιστίας απέναντι στο σωματείο), όσο και της απροθυμίας των παρόντων μελών της ΕΣΗΕΑ να προτείνουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατέληξε άκαρπη.

Η αλήθεια είναι ότι έτριβαν τα μάτια τους οι συμμετέχοντες στη συνέλευση συνάδελφοι όταν άκουγαν τον «σύντροφο» Παναγιώτη Ράμμο, Β΄ Αντιπρόεδρο στο Δ. Σ., να λέει με στόμφο ότι η απεργία λειτουργεί διασπαστικά ανάμεσά μας και ότι αυτό που θα έπρεπε να γίνει θα ήταν οι δημοσιογράφοι να δηλώσουν στους εκδότες ότι δεν θα πληρώσουν τα χαράτσια, γιατί αυτό θα πείραζε τους τελευταίους και ότι θα ήταν πράξη αντίστασης η άρνηση συγγραφής φιλομνημονιακών ρεπορτάζ και άρθρων. Και ξεβούλωναν τα αυτιά τους όταν άκουγαν την Α΄ Αντιπρόεδρο, Νανά Νταουντάκη, να λέει ότι δεν είναι ώρα για απεργία τώρα, αλλά μια ιδέα που έχει –-και που της ήρθε εκείνη τη στιγμή - είναι να βρεθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους! Κάτι σα να δώσουμε τα χέρια με τους εργοδοτικούς «συναδέλφους»…

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, δηλαδή, από μέλη ενός αριστερού κατά τα λοιπά διοικητικού Συμβούλιου που, επιπλέον, έκανε το ντεμπούτο του.

Προφανώς, απολαμβάνοντας την κατάσταση, ο Μπόμπολας δεν προχώρησε στην καταβολή των μισθών την Παρασκευή, απειλώντας ότι αν τυχόν εξαγγελθεί απεργία γι’ αυτό το λόγο θα απολύσει 50 άτομα, ενώ διαμήνυσε ότι οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων πιθανότατα θα επαναληφθούν γιατί… ζορίζεται. Το τελευταίο έγινε γνωστό από «διαρροές».

ΔΟΛ

Τις απειλές που εκτόξευσε από τον Ιούλιο και αφορούσαν σχέδιο μείωσης του κόστους με απολύσεις, μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία άρχισε να κάνει πράξη ο Σταύρος Ψυχάρης την Παρασκευή προχωρώντας σε 22 συνολικά απολύσεις, τις περισσότερες στα «Νέα», και στο «Βήμα». Ανάμεσα σε αυτές και δύο μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και ακόμη δύο συνδικαλιστές, αλλά και ηχηρά ονόματα που, πλέον (οι κακόμοιροι), θα δουλεύουν με μπλοκάκι.

Η «εξυγίανση» της σφαγής των εργαζομένων αναμένεται να συνεχιστεί μέσα στην εβδομάδα, ανάμεσα σε άλλα και με το λουκέτο σε ένθετα, λόγος για τον οποίο η Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ καλεί σε γενική συνέλευση σήμερα Δευτέρα (3/10) στις 2.00 το μεσημέρι.


«Αγγελιοφόρος»

Σε 14 ή 15 ανέρχεται τελικά ο αριθμός των εργαζομένων που έχασαν την Παρασκευή τη δουλειά τους στη εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μισές απολύσεις αφορούσαν το αθλητικό τμήμα, στο οποίο παρέμειναν 2 δημοσιογράφοι, ενώ οι υπόλοιπες ήταν από το δημοσιογραφικό, τη δακτυλογράφηση, τη διόρθωση και το φωτογραφικό με στόχο, όπως κυκλοφορεί, να απολυθούν συνολικά περίπου 50 άτομα, σχεδόν το 1/5 δηλαδή του εργατικού δυναμικού της εφημερίδας. Πίσω από τη σφαγή στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον εκδότη της εφημερίδας, Αλέκο Μπακατσέλο, βρίσκονται οι συνέταιροι του, Μπόμπολας και Ψυχάρης, που θέλουν να αποσυρθούν και ο μόνος τρόπος για να σωθεί η εφημερίδα είναι να γίνει μείωση του προσωπικού.

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP