«Αγγελιοφόρος»: Μετά τις μειώσεις μισθών έρχονται 50 απολύσεις

Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

Αυτά που συμβαίνουν στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» των Μπόμπολα – Ψυχάρη – Μπακατσέλου, αν δεν ήταν τραγικά, θα μπορούσαν να είναι άκρως διδακτικά. Πρώτιστα για τους ίδιους τους εργαζόμενους που, μερικές φορές, παρασυρόμενοι από τους ίδιους τους συνδικαλιστές αλλά και από τους παρατρεχάμενους της εργοδοσίας, εμπιστεύονται τα αφεντικά τους.

Όταν πριν από λίγο καιρό κάποιοι ξεπουλημένοι συνδικαλιστές της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) συναινούσαν βάζοντας την τζίφρα τους, έπειτα από διαβούλευση με την εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου», στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας που προέβλεπαν μείωση των μισθών κατά 12,5% έλεγαν ότι αυτό το έπρατταν προκειμένου να διασώσουν θέσεις εργασίας. Κι ας άνοιγαν το δρόμο για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Προχθές, η διεύθυνση της εφημερίδας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε 50 απολύσεις. Για τέτοια συμπαιγνία μιλάμε…

Ακολουθεί σχετική ενημέρωση από τον «Ασύνταχτο Τύπο»:

Σήμερα το απόγευμα μετά από συνάντηση εκπρόσωπων των εργαζομένων με τον οικονομικό διευθυντή του συγκροτήματος του «Αγγελιοφόρου», ανακοινώθηκε στους συντάκτες, υπαλλήλους και τεχνικούς της εφημερίδας, ότι η εταιρία αποφάσισε να περικόψει 40-50 θέσεις εργασίας λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Η «πρόταση» προβλέπει την περικοπή των 40-50 θέσεων εργασίας αρχικά μέσω του συστήματος της οικειοθελούς αποχώρησης ή αλλέως της εθελούσιας εξόδου. Δόθηκε διορία μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη. Στη συνέχεια δόθηκε ακόμα μία εβδομάδα διορία. Η επιλογή, μάθαμε, αυτών που θα «αποχωρήσουν οικειοθελώς» θα είναι της εταιρίας. Το δέλεαρ είναι ότι εκτός από τη νόμιμη αποζημίωση, οι οικειοθελώς… απολυμένοι θα λάβουν ακόμα ένα μισθό.

Όμως όπως ανακοινώθηκε η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει τμηματικά. Δηλαδή σε δόσεις διότι προφανώς δεν υπάρχει ρευστό. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος με το σύστημα της εθελούσιας αποχώρησης, θα ακολουθήσουν απολύσεις. Η εταιρία επικαλείται τις ζημιές του πρώτου τριμήνου για να προχωρήσει στην μείωση των θέσεων εργασίας.

Να σημειωθεί ότι μόλις πρόσφατα οι εργαζόμενοι στον Αγγελιοφόρο δέχθηκαν, μετά από διαβούλευση της εργοδοσίας με την διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ, να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν μείωση κατά 12,5% των μισθών που προβλέπει η ΣΣΕ του 2009. Επτά από τους εργαζόμενους δεν υπέγραψαν και εργάζονται εκ περιτροπής 4 ημέρες την εβδομάδα (νόμος 3846 του Λοβέρδου του γνωστού… σοσιαληστή).

(Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανάρτηση, καθώς και τα σχόλια που ακολουθούν).

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP