Προσκύνησαν τους εργοδότες με αντάλλαγμα τα κεφάλια των συναδέλφων μας οι συνδικαλιστές της ΕΣΗΕΜΘ

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Οι ξεπουλημένοι συνδικαλιστές της ΕΣΗΕΑ ξέμειναν πίσω μπροστά στις πρωτοβουλίες που πήραν τα ανδρείκελά τους στη Θεσσαλονίκη. Ποιος θα το φανταζόταν ότι τα υποχείρια των εργοδοτών θα κρεμούσαν ανοιχτά τους εργαζόμενους βάζοντας την υπογραφή τους στις μειώσεις μισθών και αφήνοντας όσους δεν συναίνεσαν στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας να υποστούν την εκ περιτροπής εργασία που τους οδηγεί στα επίπεδα της ημιαπασχόλησης;

Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), επιδιώκοντας να μπει στα μαύρα κατάστιχα της Ιστορίας, άνοιξε το δρόμο για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (τις οποίες θεωρητικά υπερασπίζεται) και την αντικατάστασή τους από ατομικές.


Αφού συναίνεσαν με τη βούλα τους στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων που προβλέπουν μείωση μισθών κατά 12,5% στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», επιχειρούν να πράξουν την ανάλογη αθλιότητα – επικαλούμενοι τη σωτηρία των θέσεων εργασίας, δίχως να υπάρχει καμία εγγύηση γι’ αυτό – στο συγκρότημα της εφημερίδας «Μακεδονία» ώστε να υπάρξει συμφωνία για ατομικές συμβάσεις με ανάλογες μειώσεις μισθών.

Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τον μισθό του Φεβρουαρίου, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της εργοδοσίας. Και παρ’ ότι οι εργαζόμενοι στη «Μακεδονία» εργάζονται εκ περιτροπής - και για την ακρίβεια 4 και 2 ημέρες την εβδομάδα, ενώ υπάρχει και ένας που εργάζεται μόλις 1 ημέρα την εβδομάδα.

Και ενώ είχαν κρεμάσει, ήδη, κανονικά τους 7 συναδέλφους μας στον «Αγγελιοφόρο» που δεν υπέγραψαν τις ατομικές συμβάσεις και από προχθές υποχρεώθηκαν να εργάζονται εκ περιτροπής 4 ημέρες την εβδομάδα!

Βλέποντας αυτή την εξέλιξη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.), που στο παρελθόν έχει μαζέψει τα ασυμμάζευτα των συνδικαλιστικών κηφήνων, έβγαλε ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Λάθος η υπογραφή ατομικών συμβάσεων στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ», στην οποία γίνεται λόγος για «υπονόμευση της επιδίωξης για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας». Ετσι, λοιπόν, το ξεπούλημα των πάντων αποδίδεται σε ένα απλό... λάθος!

Συνδικαλιστικοί επιβήτορες, που τη μια μαζεύουν τα συνδικαλιστικά σκυλιά, την άλλη μαζεύουν τους εαυτούς τους. Συνδικαλιστικοί ταγοί που, αφού φρόντισαν να υπονομεύσουν την έννοια του συνδικαλισμού, τώρα διακινδυνεύουν ακόμη και την δια παντός αποπομπή τους από το "συνδικαλιστικό στερέωμα", προφανώς γιατί τα ανταλλάγματα που θα λάβουν είναι πολύ πιο αποδοτικά για τις τσέπες τους, πόσο μάλλον για τις καμπούρες που θέλουν να μας επιβάλουν.

Το μετέωρο ερώτημα δεν μπορεί να παραμείνει δια παντός αναπάντητο: όλοι εμείς οι εργαζόμενοι πως και τι θα (απο)κάνουμε;

(Συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη από τον "Ασύνταχτο Τύπο" ).

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP