Ανταπόκριση από το "Έθνος"

Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Χθες το μεσημέρι ανακοινώθηκε στην συνάδελφο Σοφία Βαστάκη, η οποία εργαζόταν στην εφημερίδα επί 18 χρόνια, ότι απολύεται.

Η ΕΣΗΕΑ ενημερώνεται από την εκπρόσωπο των εργαζομένων και προκηρύσσει (πραγματικά μας προκαλεί έκπληξη) δύο τετράωρες στάσεις εργασίας για την ίδια μέρα! Οι ώρες είναι από τις 19:00 μέχρι τις 23:00 και από τις 23:30 μέχρι τις 3:30 της Τρίτης.

Λίγο αργότερα ξεκινάει συνέλευση εργαζομένων στο καπνιστήριο της εφημερίδας (1ος όροφος) στην οποία λαμβάνουν μέρος εργαζόμενοι από σχεδόν όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται για την έκδοση της εφημερίδας. Σε αυτήν αποφασίζεται ότι στηρίζουμε τις δύο 4ωρες στάσεις εργασίας. Επίσης αποφασίζεται να γίνουν δύο συνελεύσεις εργαζομένων. Μία στις 23:00 (έγινε 23:30) και μια στις 16:00 σήμερα το απόγευμα. Οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένο ότι με αυτές τις στάσεις εργασίας θα μπλοκαριστεί η κυκλοφορία του φύλλου της Τρίτης, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να είναι αντικειμενικά δυνατό αφού κείμενα έχουν δοθεί ήδη από αρκετούς εργαζόμενους και ένα σχετικά μεγάλο κομμάτι της ύλης έχει ήδη καλυφθεί.


Η χθεσινή συνέλευση λήγει περίπου στις 18:30. Στις 19:00 ξεκινάει η στάση εργασίας. Στο μισάωρο που απέχει από τη συνέλευση η έναρξη της στάσης εργασίας, οι αρχισυντάκτες, ο διευθυντής, το νομικό τμήμα και το τμήμα προσωπικού τρομοκρατούν με το επιχείρημα ότι η επιχείρηση θεωρεί την κινητοποίηση των εργαζομένων παράνομη και καταχρηστική και επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της. Μέσα σε αυτό το μισάωρο κυκλοφορεί ανυπόγραφο έντυπο (προσφιλής τακτική της εργοδοσίας είναι η τρομοκρατία με έντυπα μέσα), το οποίο ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι όσα λέγανε οι αρχισυντάκτες τους λίγα λεπτά πριν είναι αλήθεια.

Φυσικά αμέσως ανέλαβαν δράση «αγανακτισμένοι εργαζόμενοι» οι οποίοι ενημέρωναν ότι αύριο (σήμερα), όταν το δικαστήριο στο οποίο θα προσφύγει η εργοδοσία (κάτι ξέρανε αυτοί οι… εργαζόμενοι) αποφασίσει ότι οι στάσεις είναι παράνομες και καταχρηστικές, θα γίνουν μαζικές απολύσεις όσων συμμετείχαν στην στάση. Κοινώς, αν δεν γράψουν οι εργαζόμενοι τα κείμενα τους (δηλαδή εάν συμμετέχουν στις προκηρυγμένες στάσεις εργασίας) θα είναι υποψήφιοι απολυμένοι. Αρχίζουν συζητήσεις μεταξύ εργαζομένων, στις οποίες εκφράζονται ανησυχίες για τις απειλές και αμφιβολία για το εάν η συμμετοχή στις στάσεις εργασίας που έχει προκηρύξει η ΕΣΗΕΑ είναι νόμιμη (φανταζόμαστε ότι αυτή η αμφιβολία δημιουργήθηκε ένεκα των νέων (;) εργασιακών σχέσεων επισφάλειας).

Τελικά μετά τις 19:00 οι περισσότεροι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην στάση εργασίας και αποχωρούν από το χώρο εργασίας τους. Η συμμετοχή στην περιφρούρηση της κινητοποίησης δεν συγκινεί ιδιαίτερα (ρε συνάδελφοι καταλάβετε ότι είναι σημαντικό να περιφρουρούνται οι κινητοποιήσεις), όμως οι περισσότεροι εργαζόμενοι φεύγουν με την υπόσχεση να ξανάρθουν κατά τις 23:00.

Στο τετράωρο που ακολουθεί στους έρημους διαδρόμους της εφημερίδας υπάρχουν ελάχιστοι. Στο ατελιέ υπάρχει αρκετός κόσμος, ο οποίος όμως δεν δουλεύει. Συνολικά υπολογίζεται (από συζητήσεις) ότι σε αυτές τις 4 ώρες το πολύ 10 εργαζόμενοι (μόνο) προσέφεραν τις υπηρεσίες τους για το καλό της επιχείρησης… Ονόματα είχαμε αποφύγει και σε προηγούμενο κείμενο μας να δώσουμε γιατί δεν είμαστε ούτε με το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ. Πρέπει όμως να ξέρετε αγαπητοί «συνάδελφοι» ότι όταν οι πράξεις σας θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο ή όταν εμείς το κρίνουμε αναγκαίο δε θα είμαστε το ίδιο ευγενείς. Μεταξύ των πολλών που διαμείβονται αυτές τις 4 ώρες είναι ξεκάθαροι τραμπουκισμοί από τον διευθυντή και τους αρχισυντάκτες προς την εκπρόσωπο των εργαζομένων και κάποιους άλλους συναδέλφους. Οι τραμπουκισμοί και οι πιέσεις εντείνονται αργότερα, όταν τα κείμενα έχουν πια φτάσει στην διόρθωση και το ατελιέ και οι περισσότεροι συντάκτες έχουν φύγει. Φυσικά το αποκορύφωμα ήταν η συνομιλία της εκπροσώπου με τον εκδότη, στην οποία για άλλη μια φορά ο εκδότης απείλησε ότι θα το κλείσει το μαγαζί.

Στις 23:00 αρκετοί εργαζόμενοι επιστρέφουν στο χώρο εργασίας τους, όπως είχε συμφωνηθεί. Εκεί μαθαίνουν ότι η συνέλευση θα γίνει στις 23:30. Στο διάστημα γίνονται αρκετές συζητήσεις σε διάφορα μέρη της εφημερίδας. Στις 23:30 αποφασίζεται να πραγματοποιηθεί η συνέλευση στο ατελιέ της εφημερίδας που βρίσκεται στο υπόγειο και στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί τα κείμενα και ετοιμάζεται το κουτσουρεμένο φύλλο που θα βγει σήμερα Τρίτη. Εκεί οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τον ίδιο τον διευθυντή της εφημερίδας ο οποίος είναι έξαλλος και τους διώχνει από τον χώρο του ατελιέ απαιτώντας η συνέλευση να γίνει στον 1ο όροφο. Η συνέλευση πραγματοποιείται με την παρουσία ανέλπιστα πολλών συναδέλφων από την διόρθωση οι οποίοι καθ’ όλη αυτήν την διάρκεια δέχθηκαν εξαιρετικά μεγάλες πιέσεις από την εργοδοσία και τους εργοδοτικούς για να δουλέψουν. Εκεί γίνεται ενημέρωση για την πορεία της πρώτης 4ωρης στάσης εργασίας και επισημοποιείται το ραντεβού σήμερα για τις 16:00.

Εργαζόμενοι/ες στον "Πήγασο"

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP