Δυναμική απάντηση των εργαζομένων στις Αττικές Εκδόσεις

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011


Τείχος στις εκβιαστικές απαιτήσεις του Φιλιππόπουλου όρθωσαν σήμερα οι εργαζόμενοι στις Αττικές Εκδόσεις, που πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω απο το κτίριο των εκδόσεων στο Μαρούσι. Δυναμική ήταν και η παρουσία αλληλέγγυων συναδέλφων από τον χώρο των περιοδικών και των άλλων κλάδων του τύπου.
Περι τα 60 άτομα είχαν συγκεντρωθεί απο νωρίς το πρωί στην είσοδο των αττικών εκδόσεων για να περιφρουρήσουν την απεργία, που προκηρύχθηκε ως απάντηση στις μειώσεις μισθών που προσπαθεί να επιβάλει ο Φιλιππόπουλος, εφαρμόζοντας ΠΡΩΤΟΣ στα περιοδικά ατομικές συμβάσεις και εκ περιτροπής εργασία. Τα πράγματα ήταν αρχικά υποτονικά μέχρι τη στιγμή που εκδιώχθηκαν από την είσοδο του κτιρίου ο οικονομικός διευθυντής και ακόμη ένα μαντρόσκυλο του εργοδότη, που είχαν πιάσει στασίδι προσπαθώντας προφανώς να ασκήσουν ψυχολογική βία στους εργαζόμενους αλλά και να καταγράψουν όσους απεργούσαν.
 Γύρω στις 12 έκανε και την εμφάνισή του άκρως προκλητικά ο Φιλιππόπουλος παρκάροντας το υπερπολυτελές τζίπ μάρκας Mercedes μπροστά από το πλήθος, και κατευθυνόμενος στο γραφείο άρχισε να καλημερίζει ξεδιάντροπα τους ίδιους εργαζόμενους, που πριν από μερικές μέρες τους ανακοίνωνε ότι θα πετσοκόψει τους μισθούς τους για να μπορέσει να συνεχίσει ο ίδιος τον πολυτελή βίο του. Κατάλαβε, βέβαια, μετά από έναν σύντομο λεκτικό τραμπουκισμό ότι μάλλον την επόμενη φορά θα πρέπει να είναι πιο συνεσταλμένος και με σκυμμένο το κεφάλι.
Φιλιπποπουλος: Καλημέρα (ευδιάθετος και χαμογελαστός, με ένα σικ κασκολάκι στο λαιμό).
Αλληλέγγυος εργαζόμενος 1: Τι καλημέρα ρε, δε ντρέπεσαι λίγο να λες και καλημέρα σ΄αυτούς που τους κόβεις το μισθό για να συνεχίσεις εσύ να ζεις μες τη χλιδή;
Φιλ: Εγώ λέω την αλήθεια, δεν έχω φάει ούτε ένα ευρώ από τους εργαζόμενους τόσα χρόνια.
Αλληλέγγυος εργαζόμενος 2: Και τα μπλοκάκια που δεν τους ασφαλίζεις πουθενά;
Φιλ: Δεν έχω μπλοκάκια.
Αλληλέγγυος εργαζόμενος 1: Τι δεν έχεις μπλοκάκια ρε, μέχρι και με απόδειξη δαπάνης πληρώνεις, σε ποιόν τα πουλάς αυτά που έχεις τους εργαζόμενους να δουλεύουν 12ωρα και 14ωρα;
Αλληλέγγυος εργαζόμενος 3: Εκ περιτροπής εργασία; δεν ντρέπεσαι να τα λες αυτά;
Φιλ: Εγώ λέω την αλήθεια στους εργαζόμενους, τους κοιτάω στα μάτια (με χονδρή, λάγνα και αισθησιακή φωνή).
Αλληλέγγυος εργαζόμενος 1: Από εδώ και πέρα να το κόψεις αυτό, δε θα τους κοιτάς στα μάτια, θα σκύβεις το κεφάλι όταν τους βλέπεις.
Η συνέλευση των εργαζομένων ξεκίνησε στη 1μμ με συμμετοχή και εκπροσώπων από τα σωματεία της ΕΣΠΗΤ, των Λιθογράφων και της ΕΤΕΡ, με τους προέδρους των δύο πρώτων, στην καλύτερη περίπτωση, να κάνουν μάθημα πολιτικής για το ποιος ευθύνεται για τις περικοπές μισθών στον όμιλο, και στη χειρότερη, να ενημερώνουν τους εργαζόμενους ότι δεν έχουν το χρόνο να ασχοληθούν με το πρόβλημά τους γιατί τρέχουν και δε φτάνουν. Οι εργαζόμενοι από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή της συνέλευσης πίεζαν τους παρόντες εκπροσώπους των σωματείων να τους καλύψουν άμεσα  για να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από αύριο κιόλας στον όμιλο. Τα σωματεία σφυρίζανε αδιάφορα, η ένταση ανέβηκε και τελικά η απόφαση που ελήφθη απο τη συνέλευση είναι αύριο, αφού συναντηθούν οι εργαζόμενοι (και μάλλον και εκπρόσωποι σωματείων, το μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη, αφού πρώτα πρέπει να ελέγξουμε τα ραντεβού στην ατζέντα του προέδρου....) με τον Φιλιππόπουλο, να πραγματοποιηθεί κατόπιν 3ωρη στάση εργασίας και νέα συνέλευση, στην οποία θα συζητηθεί το πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης μέλη της συνέλευσής μας μοίραζαν το παρακάτω κείμενο αλληλεγγύης:

Οι εργατικοί αγώνες αυτής της περιόδου
πρέπει και αποτελούν Υπόθεση όλων μας

Έτοιμοι από καιρό
Τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα -αφεντικά, άνθρωποι δηλαδή με ονόματα και διευθύνσεις- φροντίζουν από καιρό, με όλες τις δυνάμεις τους για την εδραίωση ενός νομικού οπλοστασίου που θα τους επιτρέψει κυριολεκτικά την αφαίμαξη των εργαζομένων τους. Έμενε μόνο να πειστούν με τη σειρά τους οι εργαζόμενοι για το πόσο αναλώσιμοι είναι και να χαθεί στη λίμνη της λήθης η εμπειρία του ταξικού πολέμου μαζί με την υπέροχη μαγιά της αλληλεγγύης. Για την επίτευξη της λήθης χαρίστηκαν καθρεφτάκια και λεπτές φλατ τηλεοράσεις γεμάτες επίπλαστες εικόνες χαράς εκατομμυρίων ωρών ανόητων διαφημίσεων. Το καπιταλιστικό σύστημα επέβαλε με όλους τους δυνατούς τρόπους και έπεισε ότι αποτελεί μονόδρομο στις επιλογές όλων μας. Ισως το χειρότερο αποτέλεσμα αυτής της παντοκρατορίας να είναι η πλήρης διάβρωση των κοινωνικών σχέσεων με τις καπιταλιστικές ιδέες και πρότυπα. Ο εργαζόμενος άρχισε να “καταλαβαίνει” το αφεντικό που πρέπει να είναι αυστηρό με τους άλλους εργαζόμενους για να δουλεύουν, “είδε” τον εαυτό του στην πλευρά του αφεντικού ξεχνώντας την πραγματική του θέση, ουσιαστικά απώλεσε την ταξική του συνείδηση. Η αυταπάτη και η παραζάλη αυτή τον οδήγει σε μη υγιείς συμπεριφορές, όπως ο φθόνος προς τον εργαζόμενο που δουλεύει με καλύτερους όρους εργασίας από τον ίδιο. Παίρνοντας τέλος την εργασία την ίδια ως εμπόρευμα της ελεύθερης αγοράς (με νοικιαζόμενους εργαζόμενους ή μπλοκάκια) έρχεται η εμπέδωση του αναλώσιμου στον εργαζόμενο και ακολουθεί για τον ίδιο ο τρόμος της αγοράς εργασίας.

Η οικονομική κρίση αποτελεί ιδανική ευκαίρια
Δεν είναι λίγα τα αφεντικά (ο Φιλιππόπουλος μέσω του site και της εφημερίδας του είναι ένας από αυτούς) που ευθαρσώς μιλάνε για τεράστιες ευκαιρίες σε περιόδους σαν αυτή που διανύουμε. Αναγνωρίζουν ότι τους δύναται η δυνατότητα μέσω της χειραγώγησης -καλλιέργειας της πίστης ότι μερίδιο για την κρίση φέρουμε όλοι- και του απόλυτου εκβιασμού της απόλυσης να μειώνουν (κατά το πόσο θέλουν κερδίσουν) τον μισθό των εργαζομένων και να επιβάλλουν την επισφάλεια στους όρους δουλειάς με εκ περιτροπής εργασία και ελεύθερα ωράρια. Έτσι, κανονικοποιούνται οι γνώριμες ελαστικές σχέσεις εργασίας και προφανώς γίνονται παράδειγμα οι εταιρίες που το επιτυγχάνουν προς τις υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου. Ο ανταγωνισμός που ο καπιταλισμός ευαγγελίζεται συστημικά δεν μπορεί παρά να παρασέρνει το “εργατικό κόστος” όλο και πιο χαμηλά.

Το παράδειγμα των “Αττικών Εκδόσεων”
Ο πρόεδρος της ένωσης ιδιοκτητών περιοδικού τύπου Θεοχάρης Φιλιππόπουλος ζηταεί από τους εργαζόμενούς του, που θεωρεί εξ αρχής άχρηστους και περιττούς, 10 με 15% μείωση των απολαβών τους. Για πολλούς από αυτούς (το 85%), αυτό είναι δυνατό να συμβεί μόνο κάνοντας χρήση του νόμου περί 9μηνης διάρκειας εκ περιτροπής εργασία, αφαιρώντας τους δηλαδή ένσημα- ασφάλιση ή και αλλάζοντας τους το ταμείο αν αυτό δεν δέχεται τη μερική απασχόληση. Ο Φιλιππόπουλος πρέπει να κάνει την αρχή (σαν μεγάλο μαγαζί και σαν πρόεδρος) για να ακολουθήσουν το παράδειγμα του με τη σειρά οι φίλοι του Λυμπέρης, Κωστόπουλος και μικρότερα αφεντικά. Μετά θα ξανακατεβάσουν τους μισθούς με πρόσχημα τον ανταγωνισμό και αυτή η κατρακύλα δεν θα έχει σταματημό.
Οι εργαζόμενοι με τη σειρά τους θα πρέπει ενωμένοι να αντισταθούν στις ορέξεις του Φιλιππόπουλου, να συνεχίσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις πολλές φορές ξεβράζοντας, όπως έκαναν και στην τελευταία συνέλευσή τους, την ξεπουλημένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΣΠΗΤ και τις μικροπολιτικές της. Θα πρέπει δίπλα τους να βρουν τους εργαζόμενους και άλλων μαγαζιών του κλάδου και όχι μόνο, γιατί είναι ένας αγώνας που σύντομα θα μας αφορά όλους.

Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΑΤΤΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ
­

Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, “μπλοκάκηδων”, “μαύρων”, άνεργων και φοιτητών στα ΜΜΕ
katalipsiesiea.blogspot.com

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP