Σφαγή εξωτερικών συνεργατών στον κερδοφόρο εκδοτικό οίκο Modern Times

Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010


Λάβαμε και δημοσιεύουμε καταγγελία του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών για τη σφαγή των επισφαλών εργαζομένων στη Modern Times, τον πιο χρυσοφόρο εκδοτικό οίκο της χώρας:

Μοντέρνοι Καιροί – Παλιά Ήθη

Ακολουθώντας τα χνάρια του ΔΟΛ και απαντώντας με το δικό της τρόπο στο «κάλεσμα» της ναυαρχίδας των εκδοτικών συγκροτημάτων της χώρας, η Modern Times ανακοίνωσε πρόσφατα στους εξωτερικούς συνεργάτες της ότι «κόβονται» όλες οι εξωτερικές επιμέλειες των βιβλίων του εκδοτικού οίκου.


Η Modern Times έχει ένα κοινό και μία διαφορά από τα Ελληνικά Γράμματα: ανήκει και αυτή σε έναν κολοσσό των media, τον επιχειρηματικό όμιλο του Κ. Γιαννίκου (μεγαλομετόχου στον τηλεοπτικό σταθμό Alter, ιδιοκτήτη ραδιοφωνικών σταθμών, εφημερίδας, περιοδικών, δισκογραφικών εταιρειών και θεάτρων), αλλά, σε αντίθεση με τα Ελληνικά Γράμματα, δεν είναι ούτε καταχρεωμένη ούτε ζημιογόνα, κάθε άλλο.. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το ΕΚΕΒΙ, η Modern Times ήταν η πρώτη εκδοτική επιχείρηση στη χώρα τόσο όσον αφορά τον κύκλο εργασιών της όσο και όσον αφορά τα καθαρά κέρδη της (για κάθε χρόνο από το 2005 ως το 2009) .

Παρόλα αυτά, οι εξωτερικές επιμέλειες «κόπηκαν» επισήμως, γεγονός που έχει, αναπόφευκτα, δύο κρίσιμες συνέπειες: πρώτον, περισσότερη δουλειά για τους «εσωτερικούς» επιμελητές του εκδοτικού οίκου (προφανώς, χωρίς ανάλογη αύξηση των αποδοχών τους ή επιπλέον προσλήψεις ούτως ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες της εταιρείας) και δεύτερον, χαμένες θέσεις εργασίας, μιας και οι εξωτερικοί συνεργάτες της Modern Times, και ιδίως οι επιμελητές, διατηρούν μόνιμη (και ενίοτε αποκλειστική) συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο (κάτι που συμβαίνει γενικά στο χώρο του βιβλίου).

Όπως έχει τονίσει επανειλημμένως ο ΣΜΕΔ, οι «αφανείς» εξωτερικοί συνεργάτες στο χώρο των εκδόσεων δεν είναι ούτε «εργολάβοι» ούτε «χομπίστες»: είναι εργαζόμενοι, οι οποίοι δουλεύουν με κόπο και μεράκι, συχνά υπό αντίξοες και απαιτητικές συνθήκες, όντας συνάμα αναγκασμένοι να πληρώνουν μόνοι τους για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και την ασφάλισή τους, ενώ όταν χάνουν τη δουλειά τους, δεν δικαιούνται ούτε αποζημίωση από τον εργοδότη ούτε επίδομα ανεργίας. Το κόψιμο των εξωτερικών συνεργατών ισοδυναμεί με μαζικές απολύσεις που μένουν κρυμμένες και γι’ αυτό «ανώδυνες». Ταυτόχρονα, με την υπερφόρτωση των εσωτερικών επιμελητών του εκδοτικού οίκου, δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις και φορτώνονται περισσότερα βάση στους μισθωτούς εργαζόμενους της εταιρείας, γεγονός που θα πλήξει αναπόφευκτα και την ποιότητα των εκδόσεων. Μήπως η μέρα που τα βιβλία θα βγαίνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ χωρίς καμία φροντίδα δεν είναι και τόσο μακριά;

Κι αν ορισμένοι αναρωτιούνται γιατί η πρώτη σε κέρδη εκδοτική επιχείρηση της χώρας προχωρά έτσι εύκολα σε περικοπές, ίσως βρουν μία απάντηση στην παρακάτω ανακοίνωση που συνέπεσε, όλως τυχαίως, με το κόψιμο των εξωτερικών επιμελειών:

Την άρση της δέσμευσης του 50% των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρίας ανακοίνωσε η "Ελεύθερη Τηλεόραση ΑΕ" - Alter Channel. Επίσης, η εταιρία εξόφλησε τις οφειλές περιόδου Αυγούστου, που υπείχε προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τέλος, η εταιρία ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι εξοφλήθηκαν πλήρως οι οφειλές προς το προσωπικό της.

Κάπως έτσι φτιάχνεται η διαβόητη «κρίση στο χώρο του βιβλίου». Οι εκδοτικοί οίκοι φαίνεται ότι αποτελούν την πρώτη και πιο βολική «παράπλευρη απώλεια» στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει εναντίον των εργαζομένων οι κολοσσοί των ΜΜΕ, με τα λουκέτα, τις μαζικές απολύσεις και τη γενική αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Ο ΔΟΛ πρώτα υπερχρεώνει τον εκδοτικό του οίκο κι έπειτα τον κλείνει. Ένα άλλο μεγάλο συγκρότημα των ΜΜΕ αρχίζει τις περικοπές απ’ την ισχυρότερη εκδοτική επιχείρηση της χώρας, την ώρα που ξανανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί στο θυγατρικό τηλεοπτικό κανάλι ώστε το τελευταίο να συνεχίσει, προφανώς, να προσφέρει αγαθή υπηρεσία στους πολίτες της χώρας, ενημερώνοντάς τους για τα δεινά της κρίσης και του Μνημονίου. Κι όλα αυτά, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών

1 σχόλια:

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2010 - 10:43 π.μ.  

Σήμερα 30/11/2010 η εταιρεία MODERN TIMES ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΕΒΕ που εδρεύει στη Βούλα στην οδό Παπανδρέου 1 δεν πλήρωσε τους εργαζομένους της ως όφειλε και αυτό πιθανόν να είναι η αρχή. Μία εταιρεία του Κώστα Γιαννίκου με παρουσία σε πολλούς χώρους όπως η τηλεόραση ALTER που και αυτή έχει ακόμα απλήρωτους εργαζόμενους http://www.infoblog.gr/?p=50498 στις εκδόσεις MODERN TIMES στον χώρο της δισκογραφίας με την LYRA,MBI,EROS,WARNER,LEGEND, κ.α. με καμιά δεκαριά ραδιοφωνικούς σταθμούς και με άλλες τόσες θεατρικές αίθουσες. Η εταιρεία έχει πάνω από διακόσιους εργαζόμενους και φυσικά καταλαβαίνετε την αγωνία για αυτούς και τις οικογένειες τους. Αυθαίρετα και χωρίς προειδοποίηση έγινε παρακράτηση του μισθού των εργαζομένων με τους λογαριασμούς τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και όλα τα έξοδα να τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Είναι ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ σε μια εταιρεία που κατά τα άλλα δεν δείχνει να βρίσκεται σε ζημιογόνο κατάσταση να αφαιρεί το δικαίωμα του να εργάζεσαι και να πληρώνεσαι έστω και με ότι κι’ ότι μισθούς.

Παρακαλώ όπως προωθήσετε το μήνυμα αυτό σε όσο περισσότερο κόσμο μπορείτε μιας και από ότι φαίνεται το κράτος θα κάνει τα στραβά μάτια μην τυχόν και του τραβήξει τα αυτιά ο μεγαλοκαναλάρχης Κώστας Γιαννίκος.

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΥΡΙΕ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΙΚΟ

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP