Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει «Ατομικά Δελτία Υγείας Εργαζομένων» στον «Πήγασο»

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Το περί αυτού ο λόγος "Δελτίο Υγείας
Ένα έντυπο, υπό τον τίτλο «Ατομικό Δελτίο Υγείας Εργαζομένου» μοιράστηκε στους εργαζόμενους στην εφημερίδα Ημερησία που ανήκει στο εκδοτικό συγκρότημα «Πήγασος» του Μπόμπολα, πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Με αυτό το έντυπο η επιχείρηση ζητά τα απόρρητα προσωπικά δεδομένα υγείας των εργαζομένων που αφορούν το πλήρες ιατρικό ιστορικό των εργαζομένων, από νοσήματα, ατυχήματα και τοκετούς, έως αν υποφέρουν από «χρόνια δυσκοιλιότητα»… Όμως, μέσα στο ίδιο έντυπο έχει μπει ως σφήνα και μία παράγραφος που αφορά το επαγγελματικό τους ιστορικό και συγκεκριμένα το είδος εργασίας που είχαν κατά το παρελθόν και σε ποια επιχείρηση, το χρονικό διάστημα αυτής και το αν ασκούν δεύτερο επάγγελμα ή όχι. Απ’ ότι φαίνεται το τελευταίο ζητούμενο όχι μόνο δεν συνδέεται με το ενδιαφέρον της επιχείρησης για την υγεία των εργαζόμενων που απασχολεί, αλλά τουναντίον, αν αξιοποιηθεί από την εργοδοσία μπορεί και να τους την… επιδεινώσει!

Σε σχετική του επιστολή προς τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της Ημερησίας στο Μικτό Συμβούλιο αναφέρει:

«Την Τρίτη, 9 Νοεμβρίου, μοιράστηκε στους εργαζόμενους ένα έντυπο, υπό τον τίτλο "Ατομικό Δελτίο Υγείας Εργαζομένου", με την υποσημείωση ότι σε αυτό περιέχονται "απόρρητα προσωπικά δεδομένα υγείας που παραδίδονται στον ιατρό εργασίας σε κλειστό φάκελο και φυλάσσονται με ευθύνη του". Καθώς δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση ή συνεννόηση, η κίνηση αυτή προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια και αντιδράσεις.

Στο αντίγραφο που σας επισυνάπτω μπορείτε να διαπιστώσετε ότι, ανάμεσα στα άλλα στοιχεία που ζητούνται, υπάρχουν ορισμένα τα οποία δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη σχάση με θέματα υγείας ή ιατρικού ιστορικού του εργαζομένου. Επίσης, εξαιρετικά αμφίβολο είναι το κατά πόσο σε αυτό το πλαίσιο ο ιατρός εργασίας (ο οποίος, παρεμπιπτόντως, βρίσκεται στον χώρο περίπου δύο ημέρες τον μήνα, για λίγες ώρες) είναι ανάγκη να γνωρίζει αναλυτικά το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό των συναδέλφων.

Ζητούμε, λοιπόν, να μάθουμε επισήμως εάν οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να παρέχουν τις πληροφορίες που ζητούνται μέσω του συγκεκριμένου εντύπου. Μέχρι τότε, τους κάλεσα να μην το συμπληρώσουν».

Γιατί, λοιπόν, η διεύθυνση του «Πήγασου» προσπαθεί, ύπουλα και στα μουλωχτά, στο όνομα της υγείας, να μάθει εάν οι εργαζόμενοι έχουν δεύτερη δουλειά; Η απάντηση βρίσκεται διατυπωμένη στο non paper για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έστειλε η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) στην ΕΣΗΕΑ τον προηγούμενο μήνα. Εκεί, ανάμεσα σε άλλα, οι εκδότες ζητούσαν τη μείωση του μισθού των συντακτών εφόσον απασχολούνται και αλλού, ζητώντας υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων με τον αριθμό και το είδος των επιπλέον απασχολήσεων.

Βέβαια, στον όμιλο Μπόμπολα δεν περιμένουν την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας με την ΕΣΗΕΑ για να προχωρήσουν στην εφαρμογή του μέτρου. Σχεδόν την ίδια στιγμή που μοιράζονταν στους εργαζομένους της Ημερησίας τα «Ατομικά Δελτία Υγείας», το αθλητικό τμήμα της εφημερίδας «Έθνος» μετακόμιζε στα γραφεία της «Goal News» με την διοίκηση να ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι είναι υποχρεωμένοι να μην απασχολούνται αλλού και ότι πρέπει να παρέχουν την εργασία τους -εκτός από την αθλητική εφημερίδα - και στο site και στο ραδιόφωνο του ομίλου.

Όταν οι εργαζόμενοι αντέτειναν ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον αμοιβή και νέα οικονομική συμφωνία, η διοίκηση έτριξε κι άλλο τα δόντια γνωστοποιώντας ότι ο «Πήγασος» ετοιμάζει νέες συμβάσεις για τους εργαζομένους του, προαναγγέλλοντας την επιβολή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας.

1 σχόλια:

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2010 - 1:46 μ.μ.  

Agapitoi synadelfoi kai eas mhn anikoyme sthn idai etaireia kai xoro ypaxrei kai alli mia etaireia elliniki asfalsitiki ayth thn fora h internationl life toy k.mprabou poy edose to idio akrivos erotimatologio!fantastitai ti ginetai.Kaneis den to kserei apo thn agora!makria apo thn en logo etaireia !

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP