Εκβιάζει ο Ψυχάρης με απολύσεις ή περικοπές μισθών

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010

Βλ. επίσης:


UPDATE: Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων του ΔΟΛ

"Στη Γενική μας Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, 21/9/2010, παρουσία των σωματείων μας ή εκπροσώπων τους (ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΠΗΤ), καθώς και των ομοσπονδιών μας, ΠΟΕΠΤΥΜ και ΠΟΕΣΥ, γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της διοίκησης του ομίλου για γενικευμένες μειώσεις μισθών στους εργαζομένους, της τάξης των 2 μισθών ετησίως.

1. Η Γενική Συνέλευση τοποθετείται κατά κάθε λογικής μείωσης μισθών, απολύσεων, κλπ., για να μεταφέρει πρόσθετα βάρη στους εργαζόμενους συνολικά ή και σε τμήματά τους.

2. Επίσης δηλώνουμε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις μέχρι να εγκαταλείψει η εργοδοσία, η δική μας αλλά και γενικότερα, κάθε σκέψη προς αυτή την κατεύθυνση και ζητάμε από τα σωματεία μας και το διασωματειακό του τύπου να οργανώσουν αυτό τον αγώνα."


Αφού πήρε τη συναίνεση της ΕΣΗΕΑ να προχωρήσει σε απολύσεις 150 διοικητικών υπαλλήλων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αφήσει ανέγγιχτους τους δημοσιογράφους, ο μεγαλομέτοχος του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης, σε σημερινή του συνάντηση με την ΕΠΗΕΑ δήλωσε ότι ο Οργανισμός δεν αντέχει οικονομικά και σε 6 μήνες ίσως να μην είναι βιώσιμος, λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητες οι απολύσεις.

Ως «εναλλακτική» λύση πρότεινε την μείωση μισθού σε όλους τους εργαζομένους κατά 14%, δηλαδή 2 μισθούς (!), με την εγγύηση (;) να μην γίνουν απολύσεις για διάστημα 2 χρόνων, ρίχνοντάς τους ουσιαστικά το μπαλάκι να πάρουν την απόφαση. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι αυτό θα είναι ένα προσωρινό μέτρο και σε περίπτωση που τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα του ΔΟΛ συνεχιστούν διατηρεί το «διευθυντικό δικαίωμα» για περικοπές.

Και το καλύτερο: τους πρότεινε να κάνουν 3 απεργίες το μήνα για να τον σώσουν οικονομικά!

Είναι φανερό ότι η «στρατηγική» Ψυχάρη αποσκοπεί σε πολλαπλούς στόχους με πρωταρχικό τη διάσπαση των εργαζομένων που έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα «ο θάνατός σου, η ζωή μου», αφού ουσιαστικά φορτώνει στους εργαζόμενους το κόστος μισθοδοσίας των όποιων «υπεράριθμων». Επιπλέον, καταργεί ουσιαστικά τις συλλογικές συμβάσεις παραμερίζοντας τα …αυτοπαραμεριζόμενα σωματεία. Και το χειρότερο, ανοίγει το δρόμο για εφαρμογή ανάλογων μέτρων και στα υπόλοιπα μαγαζιά. Προκειμένου δε να ισχυροποιήσει την επιθετική στρατηγική του, προχωράει και στην απαξίωση του μοναδικού ανεπιθετικού όπλου που διαθέτουν οι εργαζόμενοι, αυτού της απεργίας.

Αν ο Ψυχάρης θέλει πραγματικά να σώσει τον ΔΟΛ, ας προχωρήσει σε δραστικές μειώσεις μισθών των μεγαλοστελεχών του και ας απευθυνθεί για οικονομική στήριξη στην τράπεζα FMPG από την οποία πρόσφατα αγόρασε ποσοστό της.

Όλα δείχνουν ότι μόνο οι δυναμικές αντιδράσεις των εργαζομένων μπορούν να ανακόψουν την εργοδοτική ασυδοσία.

3 σχόλια:

Ανώνυμος 21 Σεπτεμβρίου 2010 - 9:26 μ.μ.  

Παιδιά,χρειάζεται "σπρώξιμο" η υπόθεση.

Υπάρχουν άτομα και διαθέσεις για πιο δυναμικές αντιδράσεις (απεργία διαρκείας και καταλήψεις εν ανάγκη) αλλά το καπέλωμα της ΕΠΗΕΑ-ΕΣΗΕΑ δεν αφήνει να εκφραστούν καθώς το φοβισμένο προσωπικό περιμένει από τις ξεπουλημένες ενώσεις να αντιδράσουν.

Χρειάζονται δυναμικές παρουσίες και φωνή στις συνελεύσεις των εργαζομένων για να πάρουν μπρος.

Ανώνυμος 23 Σεπτεμβρίου 2010 - 12:10 π.μ.  

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ. ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ;

Ανώνυμος 23 Σεπτεμβρίου 2010 - 1:01 μ.μ.  

Μαζί σου αλλά υπάρχει υλικό για να συμβεί αυτό;

Εδώ οι περισσότεροι είναι φοβισμένοι,μη πω χεσμένοι, ή ρουφιάνοι του συστήματος.

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP