Απεργίες στον αριστερό Ρ/Σ «Κόκκινο» και στο «ΚΕΡΔΟΣ», «δελτία παραγωγής» στην «Ελευθεροτυπία»

Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2010

* Μπορεί οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στον «Ριζοσπάστη» και στον ραδιοφωνικό σταθμό «902» να βρίσκονται αντιμέτωποι με μείωση των μισθών, επειδή «το Κόμμα τούς χρέωσε με το καθήκον να δουλεύουν στον Ριζοσπάστη και στον σταθμό» όπου και «απέκτησαν την ιδιότητα του δημοσιογράφου», αλλά στο άλλο επίσημο κομμάτι της αριστεράς, αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, τα μισθολογικά ζητήματα των εργαζομένων τα ξεπερνούν με απλούστερο τρόπο.

Η στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» μπαίνει στον τρίτο μήνα και μόνο η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) κινητοποιείται για να προφυλάξει τα μέλη της (και μη), κηρύσσοντας 24ωρη απεργία σήμερα, απαιτώντας την καταβολή στους εργαζόμενους τεχνικούς (ηχολήπτες και ηλεκτρονικούς) του ραδιοσταθμού των δεδουλευμένων των μηνών Μαΐου 2010 (εξόφληση) και Ιουνίου 2010, των νυχτερινών προσαυξήσεων καθώς και την καταβολή στην ΕΤΕΡ των συνδρομών των μελών της που έχουν παρακρατηθεί.


Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Ρ/Σ «Κόκκινο», αλλά και για τις καθυστερήσεις πληρωμών που έχουν ξεκινήσει στην εφημερίδα «Αυγή» ποιος θα ενδιαφερθεί; Και πως θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι εργαζόμενοι στα αριστερά μέσα ενημέρωσης;

* 24ωρη απεργία κήρυξε η ΕΣΗΕΑ σήμερα στην εφημερίδα «ΚΕΡΔΟΣ» που κλιμακώνεται με 48ωρη απεργία την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Ιουλίου με αίτημα την άμεση ανάκληση της παράνομης και προκλητικής απόλυσης του συναδέλφου Τζώρτζη Ρούσσου, συνδικαλιστικού εκπροσώπου της ΕΣΗΕΑ στην εν λόγω εφημερίδα.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΕΣΗΕΑ «δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις απολύσεις, την απόπειρα εμπέδωσης κλίματος λογοκρισίας και περισσότερο την κατάργηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος στις εφημερίδες».

Υπενθυμίζεται ότι η διεύθυνση της εφημερίδας λογόκρινε στις 16 Ιουνίου το ρεπορτάζ του Τζώρτζη Ρούσσου σχετικά με το περίφημο «Π.Δ για τα εργασιακά» του Α. Λοβέρδου, ενώ την επόμενη μέρα δεν δημοσίευσε δύο ρεπορτάζ του συναδέλφου, ένα για το ασφαλιστικό και ένα για το εργασιακό.

Αλλά σε ότι αφορά την παράγραφο της σχετικής ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ που «υπογραμμίζει, επίσης, ότι οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν την αρχή ενός προγράμματος δράσης που θα έχει τα στοιχεία της διάρκειας και της κλιμάκωσης», πραγματικά τρομάξαμε. Το ίδιο και οι εργοδότες. Όλοι μαζί ενθυμούμενοι το παρελθόν και τις ανάλογες «απειλητικές» προειδοποιήσεις και τις επακόλουθες ανύπαρκτες κινητοποιήσεις.

* Η… αριστεροσύνη μπορεί να είναι και ευλογία. Κάπως έτσι σκέφτηκαν και στην «Ελευθεροτυπία» και μοίρασαν «Δελτία Παραγωγής» στους εργαζόμενους για να ελέγξουν πόσο παραγωγικοί είναι ή μήπως τεμπελιάζουν. Έχουν ξεκινήσει από τα υπόλοιπα τμήματα πλην δημοσιογράφων, αλλά κανείς δεν γνωρίζει την κλιμάκωση που μπορεί να επιφέρει το νέο «μέτρο» .

Τι ακριβώς είναι τα «Δελτία Παραγωγής»; Πρόκειται για μια σελίδα (δείτε την εδώ) που έχει καταμερισμένα τμήματα όπου πρέπει να συμπληρωθεί το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία, η ώρα, το θέμα, τα τεμάχια και η περιγραφή εργασίας. Στο τέλος οι εργαζόμενοι πρέπει να συμπληρώνουν την υπογραφή τους.

Και το καλύτερο! Στο τέλος υπάρχει και μια αξιοθαύμαστη «ΣΗΜΕΙΩΣΗ»: «Οποιαδήποτε παραποίηση των στοιχείων του εν λόγω δελτίου συνεπάγεται καταγγελία της σύμβασης από τη διεύθυνση». Κατανοητό; Αν όχι, απευθυνθείτε στη διεύθυνση της «Ελευθεροτυπίας». Και δεν χρειάζεται να εργάζεστε εκεί για να το κάνετε. Μπορεί να «σκάσει» και στη δική σας δουλειά…

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP