Μετά από μήνες εμπαιγμού από πάσα κατεύθυνση, το Δ.Σ. της ΕΡΤ έβγαλε φιρμάνι…

Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010

1.047 άνθρωποι βλέπουν οριστικά την πόρτα της εξόδου από την εργασία τους και την πόρτα εισόδου στην ανεργία. Έχετε όμως καλού- κακού συνάδελφοι τα μάτια σας ανοιχτά γιατί μπορεί κάποιοι από τους 1047 να βρουν παραθυράκι να τρυπώσουν, δεν θα είναι η πρώτη φορά.

Το ερώτημα γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο παρά μισό για να ανακοινωθούν επίσημα αυτά είναι μάλλον ρητορικό. Και η απάντηση «παλεύαμε να βρούμε λύση» είναι τουλάχιστον αστεία. Η απάντηση είναι φυσικά ότι ο κύριος Γαμπρίτσος και λοιποί αξιωματούχοι διαφόρων τίτλων έτρεμαν το ενδεχόμενο να διαταραχτεί με οιονδήποτε τρόπο η μετάδοση του Μουντιάλ. 850.000 ευρω στοίχισε στην ΕΡΤ… Ακριβό κομμάτι για να μας πάθει κάτι.


Το γεγονός βέβαια ότι έτρεμαν την αποχή των συμβασιούχων αλλά και το ότι οι συμβάσεις κανονίστηκε να λήγουν ακριβώς άμα τη λήξη του Μουντιάλ αποδεικνύει περίτρανα το πόσο απαραίτητοι είναι οι συμβασιούχοι όχι μόνο για τη μετάδοση της αθλητικής φιέστας αλλά και όλων των παραγωγών της ΕΡΤ, δελτίων ειδήσεων, ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, αρχειοθέτησης και πολλά άλλα…

Όσοι βέβαια δεν θέλαμε να παραμυθιαζόμαστε δεν θεωρούμε αυτή την απόφαση κεραυνό εν αιθρία. Προκειμένου να φτάσουμε μέχρι εδώ το παιχνίδι ήταν εξαιρετικά, ευφυώς ενορχηστρωμένο!!! Από πολιτική και συνδικαλιστική σκοπιά. Και τώρα με την ευλογία μιας κοινωνίας που έμαθε την «αλήθεια» που κάποιοι ήθελαν να μάθει προχωρούν στην κάθαρση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης από το «περιττό βάρος των συμβασιούχων». Και φυσικά τα συνδικαλιστικά όργανα συνέβαλαν σε αυτό.

Γιατί όμως δεν άνοιξαν όλα τα «χαρτιά» στο τραπέζι;

Η δημοσιοποίηση των ονομάτων των εργαζομένων όχι μόνο στην ΕΡΤ αλλά και σε άλλα κρατικά μέσα ενημέρωσης (σταθμούς, γραμματείες τύπου κλπ) δεν έγινε ποτέ. Η δημοσιοποίηση των ισολογισμών της ΕΡΤ προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο τελικά κοστίζουμε οι «περιττοί συμβασιούχοι» και πόσο κοστίζουν για παράδειγμα οι εξωτερικές παραγωγές ώστε να αποδειχτεί τελικά που γίνεται το μεγάλο φαγοπότι και που είναι τα χρυσά συμβόλαια επίσης πήγε στις… Καλένδες!! Επ’ αυτού πάντως ο κος Γαμπρίτσος είχε σχολιάσει «μην περιμένετε να αλλάξουν πρακτικές τόσων ετών..».

Και τώρα η διοίκηση της ΕΡΤ αδειάζει τη δεξαμενή των συμβασιούχων και ξεκινά γενικώς και αορίστως διαδικασίες αξιολόγησης, επαναπρόσληψης και λοιπά εύηχα, ανοίγοντας βεβαίως όχι παραθυράκια αλλά ολόκληρες μπαλκονόπορτες στα «δικά της παιδιά».

Κι εμείς «ποιανού» παιδιά είμαστε; Κανενός!! Όσοι δουλεύαμε χωρίς ωράρια, χωρίς δώρα, χωρίς υπερωρίες, χωρίς σαββατοκύριακα και πολλά άλλα, δεν είμαστε παιδιά κανενός αλλά άνθρωποι που δουλεύαμε για το ψωμί μας, που δουλεύαμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ της –όχι χρυσής- αμοιβής μας, υπό οποιονδήποτε «καιρό» και υπό οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ποιανού «παιδιά» είμαστε; Μάλλον τελικά τα παιδιά ενός κατώτερου θεού…

Ένας ακόμη λίαν συντόμως άνεργος συμβασιούχος…

1 σχόλια:

Ανώνυμος 24 Ιουνίου 2010 - 8:18 μ.μ.  

Κόντρα στην απαξίωση, κόντρα στο ξεπούλημα του αγώνα, κόντρα στις επιθυμιές των "από τα πάνω", οι "από τα κάτω" αντιδρούν και οργανώνονται μακριά από εργατοπατέρες και σκοπιμότητες.

Όχι στην απαξίωση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης - Το ΜΟΥΝΤΙΑΛ «παίζεται» πάνω στις πλάτες των εργαζόμενων


Βιώνουμε την επίθεση του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Χάνονται οι κατακτήσεις ενός αιώνα για όλους τους εργαζόμενους όπου και αν δουλεύουν, είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα.

Και όλα αυτά για να μαζευτούν χρήματα από τους δικούς μας τους μισθούς, τις συντάξεις, και τις κοινωνικές ανάγκες, για να τα δώσει η κυβέρνηση στους τραπεζίτες, ντόπιους και ξένους.

Παρόμοια βιώνουμε την γενικευμένη επίθεση και στον χώρο του τύπου. Ισχυροί οικονομικοί παράγοντες ελέγχουν τη λειτουργία των ΜΜΕ. Επιβάλλουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα παντού: Απλήρωτη εργασία, δουλειά με το μπλοκάκι, απολύσεις.

Και ο χώρος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης αντί να αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον μεσαίωνα,όπως και ο χώρος της Υγείας, της Παιδείας, και όλων των δημόσιων οργανισμών, απαξιώνεται και οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα.

Επί σειρά ετών η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει γίνει βορά οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων και αποτυγχάνει να εκπληρώσει τον σκοπό της απέναντι στην κοινωνία η οποία χρηματοδοτεί τακτικά την ΕΡΤ. Ξέρουμε όλοι μας για: Συμβάσεις μαμούθ σε ημέτερους και διάφορα golden boys, που μπορούν να καλύψουν τους μισθούς δεκάδων αν όχι εκατοντάδων απλών εργαζόμενων. Εξωφρενικές σπατάλες για δικαιώματα αθλητικών αγώνων,(ολυμπιακοί αγώνες, μουντιάλ) και θεάματα (Eurovision)
Και όλα αυτά γίνονται πάνω στην πλάτη των εργαζόμενων, με εικονικές εργολαβίες (μπλοκάκια), σύμφωνα με τις ορέξεις της κάθε κυβέρνησης και της κάθε διοίκησης. Έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχουν στην δημόσια Ραδιοτηλεόραση τρεις κατηγορίες εργαζόμενων. Οι μόνιμοι συνάδελφοι, οι αορίστου χρόνου, που τέσσερα χρόνια μετά συνεχίζει η κυβέρνηση να μην αναγνωρίζει την προϋπηρεσία τους, και οι συμβασιούχοι συνάδελφοι. Με αυτήν την πολιτική το δικαίωμα της κοινωνίας για ενημέρωση και ψυχαγωγία απαξιώνεται καθημερινά.

Στις 30 Ιούνη λήγουν εκατοντάδες ατομικές συμβάσεις έργου στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και απολύονται σχεδόν 1000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ απεργούμε για 2η συνεχή εβδομάδα
Κάποιοι, εκτιμώντας ότι θα ξανατρυπώσουν από τα παραθυράκια του Νομοσχέδιου Γερουλάνου, αρκούνται σε αβέβαιες υποσχέσεις και εναποθέτουν τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας σε συνδικαλιστές-bloggers, που τόσο καιρό τώρα δεν έχουν δημοσιοποιήσει ούτε τα αιτήματά μας ούτε άνοιξαν τον αγώνα μας προς στην κοινωνία.

Εμείς, είτε συμβασιούχοι, είτε μόνιμοι εργαζόμενοι της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουμε ότι :
Το «διαίρει και βασίλευε» δεν θα περάσει
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ
Καλύπτουμε ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Απαιτούμε:

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ Οι συμβάσεις έργου είναι σκλαβιά, ΟΧΙ άλλους εργαζόμενους όμηρους
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας τώρα για όλους τους εργαζόμενους, να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία των αορίστου χρόνου, να καταργηθούν οι ειδικές συμβάσεις
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, ΦΙΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΟΠΕΡΕΣ

Συμμετέχουμε:
ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ

Πρωτοβουλία Συμβασιούχων - Μονιμων Ε.Ρ.Τ

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP