Σιγή ιχθύος για τα πιράνχας Κυριακίδη - Λαυρεντιάδη και το λουκέτο 11 περιοδικών!

Σάββατο, 26 Ιουνίου 2010


Γίνεται να γνωστοποιείται ότι κλείνουν 11 περιοδικά και η είδηση να μην μεταδίδεται ούτε καν στα μισά ιντερνετικά μέσα, ούτε καν σε αυτά που εξειδικεύονται στα media, ούτε καν στα blog και site των δημοσιογραφικών παρατάξεων, ούτε καν των αριστερών; Γίνεται να μην εκδίδεται ούτε καν μια ανακοίνωση για το θέμα από την «καθ’ ύλη» αρμόδια Ένωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) που τελευταία αυτοεγκωμιάζεται για την επαναδραστηριοποίησή της;


Όταν πρόκειται για το μεγαλοεπιχειρηματικό δίδυμο Πέτρου Κυριακίδη - Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και βέβαια γίνεται και ο λόγος είναι τόσο απλός, όσο και αισχρός. Έχοντας εξαγοράσει ότι έβρισκε στο πέρασμα του στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και εισχωρώντας σε μεγάλους εκδοτικούς ομίλους με ανταγωνιστικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, οι δύο επιχειρηματίες μπορούν να μένουν αλώβητοι από οποιαδήποτε πυρά τούς δυσφημούν και, φυσικά, να κλείνουν μαγαζιά όποτε γουστάρουν μη λογοδοτώντας πουθενά.

Έτσι ακριβώς συνέβη και με την αναγγελία του λουκέτου στα περιοδικά της εκδοτικής εταιρείας ΝΕΠ του Πέτρου Κυριακίδη και του έτερου αφανή συνεταίρου του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και συγκεκριμένα των «L' Officiel Hellas», «L' Oficiel Hommes», «ΒΒC Olive», «Spiderman», «Μπομπ Σφουγγαράκης», «Top Scorer», «Spiderman and Friends», «Parents», «Pokemon» «Hot Wheels» και «Hello Kitty» (που είχε εκδοθεί μόλις πριν από δύο μήνες), αφήνοντας μετέωρο το μέλλον για περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν πως θα πρέπει να πηγαίνουν κανονικά στον Περισσό, αλλά όλοι αναμένουν την ανακοίνωση απολύσεων του προσωπικού.

Είχε προηγηθεί από τον ίδιο όμιλο το κλείσιμο της εφημερίδας «Σφήνα», της «Espresso Κύπρου», και του περιοδικού «Free» και η «απενεργοποίηση» για το τηλεοπτικό «Κανάλι 10». Έντονη φημολογία υπάρχει για δραστικές περικοπές ή ακόμη και για λουκέτο στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash», ενώ ακούγεται ότι κόβεται η χρηματοδότηση προς την εφημερίδα «Espresso» με κίνδυνο την αναστολή της έκδοσής της.

Εντούτοις, δίχως την παραμικρή αναφορά στα λουκέτα, οι ίδιοι που έθαψαν την είδηση τσακίστηκαν να δημοσιεύσουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΕΠ στην οποία γίνεται λόγος για «αίσθημα ευθύνης απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων», ενώ τα λουκέτα βαφτίζονται «αναδιάρθρωση».

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΕΠ Εκδόσεις κατέχει:
- το 12,53% της Πήγασος Α.Ε.
- το 10,14% στη Χ.Κ. Τεγόπουλος
- το 49% της Veto του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου
- το 100% του ραδιοσταθμού Flash FM (που εξαγόρασε από τον Κόκκαλη)
- το 100% της Athens News
- το 100% της Espresso (από Φιλιππάκη - Βαρδινογιάννη) και το espresso.gr
- το 100% της Ισοτιμίας και το isotimia.gr
- το 100% του Sport TV (πρώην Magic του Κόκκαλη) και το 100% του Καναλιού «10 » (το εξαγόρασε από τον Γ. Τράγκα)
- το 100% της αθλητικής «Score»
- τη Daily Press σε ποσοστό 100% (της οποίας τα περιοδικά κλείνουν)
- το 50% των εκδόσεων «Επίκαιρα» (που πήρε από τις εκδόσεις Λιβάνη)
- το 26,66% της ΚΠΜ Εκδοτικής του Γ.Κύρτσου (City Press, City Auto Moto, Sunday Press)
- το 10% του ΣΚΑΙ FM και το 10% του Red FM
- το 100% της αθλητικής «Score»
- το portal Nooz.gr
- την οικονομική εφημερίδα Financial Box (που αγόρασε από τον Τράγκα)

Η συμμετοχή των δύο επιχειρηματιών σε τόσες επιχειρήσεις στα media, αν δεν σχετίζεται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την εξασφάλιση του «ανέγγιχτου» προς τις άλλες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, υποκρύπτει το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας με τον παραδοσιακό και πιο αποτελεσματικό τρόπο, αυτόν που σχετίζεται με τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

* Την ίδια στιγμή, ένας ακόμη επιχειρηματίας που αρέσκεται να χώνεται με τα λεφτά του στον χώρο του Τύπου, ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης, αύξησε το ποσοστό συμμετοχής του στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη από 15,476% σε 18,822%.

* Μετά από δυο βδομάδες, οι διαβεβαιώσεις της Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε και του διευθυντή της «Ελευθεροτυπίας» σύμφωνα με τις οποίες οι οικονομικές περικοπές λόγω τεραστίων χρεών θα είναι ουσιαστικά ανώδυνες για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση έγιναν… ατμός. Οι απολύσεις έχουν ξεκινήσει σε διάφορα τμήματα και διαφορετικές ειδικότητες και αφορούν χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους.

Σαν πρώτη απάντηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία για την άδικη και αναίτια απόλυση δύο εργαζομένων η Ε.Π.Η.Ε.Α. κηρύσσει 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας των Διοικητικών Υπαλλήλων στην «Ελευθεροτυπία», από τις 10 π.μ. της Δευτέρας 28 Ιουνίου 2010, μέχρι τις 2 μ.μ. και καλεί όλους τους εργαζόμενους τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010 και ώρα 10 π.μ. στα γραφεία της εφημερίδας, σε κοινό αγώνα ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία. Τα αιτήματα αφορούν την άμεση επαναπρόσληψη των άδικα απολυμένων συναδέλφων και τη λήψη εγγυήσεων για το σταμάτημα των απολύσεων και τη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν μετά από την αναγγελία για το κλείσιμο 3 ενθέτων της εφημερίδας. Κατά τα λοιπά, η «Ελευθεροτυπία» σχεδιάζει να εκδώσει ένα έντυπο για τους ανέργους. Αραγε, για τους δικούς της ή για τους άλλους;

* Λουκέτο και στα γραφεία του τηλεοπτικού «Star channel» στη Θεσσαλονίκη. Οι 15 περίπου εναπομείναντες εργαζόμενοι στο κανάλι της οικογένειας Βαρδινογιάννη έμαθαν από τους εργάτες που μπήκαν και άρχισαν να ξηλώνουν τον εξοπλισμό (βίντεο, κάμερες, υπολογιστές) ότι έχουν εντολή γι’ αυτό και μάταια αναζητούσαν κάποιον υπεύθυνο στην Αθήνα για να τους δώσει κάποια απάντηση για το τι ακριβώς συμβαίνει…

1 σχόλια:

Ανώνυμος 27 Ιουνίου 2010 - 12:26 μ.μ.  

Στο veto διώξαν 15 άτομα πριν λίγο καιρό.Όλοι μπλοκάκηδες ήταν.

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP