24ωρη απεργία στο «Tele Time» του Ρέστη, ασφυκτιούν οι εργαζόμενοι στην περιφέρεια

Παρασκευή, 28 Μαΐου 2010

* Με την απόλυση πέντε δημοσιογράφων σε λιγότερο από δύο μήνες προσπαθεί να «εξυγιάνει» τον τηλεοπτικό σταθμό «Tele Time» της Πάτρας ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης, βασικός μέτοχος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη που, κατά τα λοιπά, ανήκει στο εφοπλιστικό λόμπι που τελευταία απλώνει τα πλοκάμια του στο χώρο των ΜΜΕ, αγοράζοντας ποσοστά ακόμη και από ανταγωνιστικά εκδοτικά συγκροτήματα.

Έπειτα από συνέλευση των εργαζομένων στο «Tele Time», την Τρίτη 25 Μαΐου, αποφασίστηκε, ως πρώτη κίνηση, η κήρυξη 24ωρης απεργίας σήμερα με αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων και το πάγωμα των απολύσεων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) καταγγέλλει ως παράνομη, καταχρηστική και άδικη την απόλυση των συναδέλφων με το πρόσχημα της περικοπής δαπανών και της οικονομικής κρίσης. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Το μπαράζ απολύσεων στο Tele Time και η επιθετική αποψίλωση προσωπικού, σ’ ένα μέσο ενημέρωσης που ελέγχεται από τον μεγάλης οικονομικής επιφάνειας εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, αποτυπώνει περίτρανα την τακτική της εργοδοσίας που επιχειρεί παντοιοτρόπως να μετακυλήσει τις συνέπειες της κρίσης στους εργαζόμενους, με απολύσεις, μειώσεις μισθών και εντατικοποίηση της εργασίας.

Παράλληλα, το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρείται να εγκατασταθεί στους εργασιακούς χώρους, με απειλές απολύσεων, σιωπηρή κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και πλήρη καταστρατήγηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων φέρει προ των ευθυνών τους και τα ελεγκτικά όργανα της Πολιτείας, καθώς προκύπτουν κατάφωρες παραβάσεις και αδικήματα.

Ο κ. Βίκτωρας Ρέστης, ιδιοκτήτης του «Tele Time», έδωσε το πράσινο φως ώστε να μείνουν άνεργοι πέντε δημοσιογράφοι που επί σειρά ετών προσέφεραν, έναντι κατά κανόνα χαμηλών αμοιβών, στην ειδησεογραφική αναβάθμιση του σταθμού και στην αύξηση της τηλεθέασης, άρα και των εσόδων. Αυτό είναι το νέο ήθος και ύφος που θέλει να εγκαταστήσει στον χώρο των μέσων ενημέρωσης ο κ. Ρέστης;»

* Θυμάστε την ιστορική εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ των Πατρών» του μεγαλοεπιχειρηματία Θ. Καμπέρου που έκλεισε τον περασμένο Οκτώβρη με αιφνιδιαστική απόφαση του ιδιοκτήτη την επομένη 24ωρης απεργίας των εργαζόμενων και αφού τους είχε απειλήσει ανοιχτά ότι θα το πράξει εάν απεργήσουν;

Εξι μήνες μετά οι 30 περίπου εργαζόμενοι της εφημερίδας παραμένουν απλήρωτοι, καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις και δεδουλευμένα μηνών. Παρά τις δεσμεύσεις του ιδιοκτήτη στην τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας καμιά δεν ίσχυσε, ενώ στην τελευταία πρόσκληση του υπουργείου δεν εμφανίστηκε καν εκπρόσωπός του. Για το θέμα κωφεύει ο αρμόδιος υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, μη ανταποκρινόμενος σε σχετικές επιστολές της ΕΣΗΕΠΗΝ.

* Αλλά, μήπως θυμάστε και την εφημερίδα «Αιολικά Νέα» οι εκδότες της οποίας (Γιώργος και Τζούντυ Κονδυλούδη) την έκλεισαν τον Φεβρουάριο με αιτιολογικό ότι «με το υπάρχον προσωπικό δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί η έκδοσή της με την εγκυρότητα και τη γνωστή σε όλους ποιότητα που τη χαρακτηρίζει εδώ και 20 χρόνια»;

Λίγες μέρες πριν, ο διευθυντής είχε καλέσει σε σύσκεψη τους εργαζόμενους και τους ανακοίνωσε πως αν όσοι επιμένουν να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν υποχωρήσουν, θα κλείσει την εφημερίδα.

Σήμερα, οι πρώην εργαζόμενοι της εφημερίδας είναι αποκλεισμένοι από την είσπραξη του επιδόματος ανεργίας. Ο λόγος είναι ότι ο εργοδότης Γιώργος Κονδυλούδης, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ποινική δικαστική εκκρεμότητα ανάμεσα στις δύο πλευρές, έλαβε αφορμή από τετρασέλιδη έντυπη ενημερωτική έκδοση που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι για τη δημοσιοποίηση και τη δικαίωση της προσπάθειάς τους και κατέθεσε εναντίον τους μηνυτήρια αναφορά για συκοφαντική δυσφήμιση δια του τύπου με ευφάνταστα συμπεράσματα που ο ίδιος συνήγε και υποτιθέμενα αδικήματα που υποστηρίζει ότι διαπράχθηκαν.

Τι κι αν, σχετικά με τη μηνυτήρια αυτή αναφορά, δεν έχει ασκηθεί μέχρι και της παρούσης καμία ποινική δίωξη εναντίον των μηνυθέντων για το εν λόγω αδίκημα ούτε και για κανένα άλλο. Αν και οι απολυμένοι συνάδελφοι έχουν καταγραφεί στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, πράγμα που σημαίνει ότι αναγνωρίζονται ως άνεργοι, δεν τους επιδικάζεται το επίδομα που από το νόμο δικαιούνται οι άνεργοι! Οι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν άλλους πόρους και αυτή η κατάσταση εγκυμονεί γι’ αυτούς κίνδυνο βιοπορισμού.

* Σε συνέλευση τη Δευτέρα 31 Μαΐου προχωρούν οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης (TV 100) έπειτα από αυθαίρετη απόφαση της Διοίκησης να κόψει αναδρομικά τους μισθούς. Η απόφαση καταστρατηγεί τη Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψε με την Ενωση Τεχνικών Βορείου Ελλάδας.

Η Διοίκηση του TV 100 αποφάσισε την περικοπή των συμφωνηθέντων με την ΕΤΙΤΒΕ μισθών των τεχνικών της που εργάζονται στο τηλεοπτικό σταθμό κατά 7% αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2010 και κατά 3% από 1ης Ιουνίου. Επιπλέον, ζήτησε την επιστροφή του 30% του Δώρου που τους καταβλήθηκε το Πάσχα και ανακοίνωσε ότι το επίδομα της άδειάς τους θα είναι 250€ και το Δώρο των Χριστουγέννων θα είναι 500€.

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP