Προ-απεργιακά νέα από τα "μαγαζιά"

Τρίτη, 4 Μαΐου 2010

-Με μια κατάπτυστη ανακοίνωση πήρε θέση η διοίκηση της ΕΡΤ για τη χθεσινή κατάληψη αναφέροντας ότι « τέτοιες ενέργειες λειτουργούν σε βάρος της απρόσκοπτης ενημέρωσης των πολιτών ενώ αντίκεινται στο δημοκρατικό διάλογο αλλά και σε κάθε έννοια νομιμότητας». Αφού «απρόσκοπτη ενημέρωση» είναι να ακούς το Γιώργο Παπακωνσταντίνου να αποκαλεί «αναμόρφωση του πλαισίου της εργασιακής νομοθεσίας ως προς τις αποζημιώσεις, και το όριο απολύσεων» , την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας, την αύξηση των ορίων απολύσεων από 2% σε 4% και τη θεσμοθέτηση του «εθελοντισμού» στην καταβολή των αποζημιώσεων στους απολυμένους, τότε ασφαλώς κινήσεις όπως η κατάληψη τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών λειτουργούν σε βάρος αυτής της «απρόσκοπτης ενημέρωσης».


Αφού «δημοκρατικός διάλογος» είναι το συνοθύλευμα κυβερνητικών στελεχών και αυλικών δημοσιογράφων σε έναν καθημερινό, ατέρμονο, συναγωνισμό για το ποιος θα προσθέσει περισσότερη σαντιγί στα σκατά των νέων μέτρων του κεφαλαίου, τότε ασφαλώς τέτοιες κινήσεις τον υπονομεύουν. Και αυτά τα αντι-μέτρα από την πλευρά του λαού είναι μόνο η αρχή, έρχεται τσουνάμι.

-Πανελλαδική απεργία αύριο η οποία αναμένεται μαζικότατη. Συμμετέχουν όλα τα σωματεία εργαζομένων στα ΜΜΕ. Η ΕΣΗΕΑ κάλεσε μεν τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ στην απεργία αλλά δε μας είπε που θα κάνει συγκέντρωση. Μάλλον όμως η συγκέντρωση θα γίνει στο κλασσικό σημείο, Μάρνη και Πατησίων.

-Αθλητικό πρόγραμμα έχει ανακοινώσει για αύριο ημέρα απεργίας ο ΣΚΑΙ με μεταδόσεις αγώνων. Φήμες που θέλουν τον Αλαφούζο σχολιαστή με σπορκάστερ τον Πορτοσάλτε ελέγχονται ως ανακριβείς. Πάντως μετά τα χθεσινά της ΕΡΤ θα τους προτείναμε να σκεφτούν λίγο παραπάνω την όποια απεργοσπαστική απόφαση.

-Στον αέρα βρίσκονται οι 110 εργαζόμενοι στον Ανεμοδουρά. Η επιχείρηση έχει σταματήσει ουσιαστικά να λειτουργεί, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες και οι εκδότες ψάχνουν τρόπους να αποφύγουν την πληρωμή των μισθών και των αποζημιώσεων με μια ενδεχομένη πτώχευση αλλά παράλληλα να συνεχίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες υπό άλλο σχήμα.

-Σήμερα το πρωί ήταν κανονισμένη η συνάντηση των εργαζόμενων του περιοδικού Vita με τους εκπροσώπους της ΕΣΠΗΤ για να συζητηθεί η περαιτέρω δράση τους απέναντι στις απειλές της εργοδοσίας για 6 ακόμα απολύσεις. Η Μόλλυ Ανδριανού σε συζήτηση που είχε με το σωματείο την προηγούμενη εβδομάδα (όπου και είχε δηλώσει ότι αν δεν φύγουν 6 άτομα, το περιοδικό θα κλείσει), δέχτηκε να "παγώσει" τις απολύσεις μέχρι να πραγματοποιηθεί η σημερινή συνάντηση των εργαζόμενων. Τηρώντας, λοιπόν, την υπόσχεσή της ανακοίνωσε σήμερα 2 ακόμα απολύσεις... με την είσοδο των εργαζόμενων στον Οργανισμό, ακριβώς μετά τη συνάντηση!

-Συνολικά 5 οι απολύσεις στο Αθηνόραμα ενώ στους εργαζόμενους έχει ανακοινωθεί ότι θα φτάσουν τις 15। Η ΕΣΠΗΤ έχει ξεπεράσει σε αδράνεια ακόμη και την ΕΣΗΕΑ, ούτε καν ανακοίνωση δεν αξιώθηκαν να βγάλουν। Σύμφωνα με το παρατύπως, «οι προτάσεις για δράση υπήρχαν। αλλά κάποιος έπρεπε να τις αποφασίσει και να ανοίξει το δρόμο। Ας απαντήσει λοιπόν η ηγεσία της ΕΣΠΗΤ, όχι στο ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ αλλά στους απολυμένους και υπό απόλυση συναδέλφους, ποια। τεράστια κωλύματα εμποδίζουν τη δράση μπροστά στην καταιγίδα απολύσεων»। Οι εργαζόμενοι μετά από συνέλευση που πραγματοποιήθηκε αποφάσισαν στάση εργασίας για σήμερα και συμμετοχή στην αυριανή απεργία.


Το κείμενο της συνέλευσης εργαζομένων.

«Το Αθηνόραμα είναι μικρό μαγαζί. Τα πάντα γίνονται με πνεύμα οικονομίας. «Οι λύσεις προκύπτουν από τη δημιουργική σκέψη»: αυτό ήταν το μότο της διοίκησης τα προηγούμενα χρόνια. Και είμασταν όντως δημιουργικοί. Με την εργασία μας το περιοδικό την περασμένη δεκαετία είχε σημαντική κερδοφορία. Η ίδια η οικονομική διευθύντρια μας είχε ανακοινώσει ότι βρισκόταν μέσα στις πιο κερδοφόρες εκδοτικές επιχειρήσεις της Ελλάδας. Η κρίση βρήκε το Αθηνόραμα χωρίς βαρίδια. Γι' αυτό θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα και η διεύθυσνη να δείξει το ίδιο δημιουργικό πνεύμα και να βρει λύσεις που δεν οδηγούν στην ανεργία τους εργαζόμενούς της. Την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε η απόλυση της διορθώτριας-επιμελήτριας Δέσποινας Αγγελοπούλου, η οποία δουλεύει σε ένα τμήμα που μετράει πολλές υπερωρίες και ξενύχτια. Η απόλυση αυτή δείχνει το νέο πνεύμα της διεύθυνσης. Δεκαπέντε απολύσεις θα γίνουν συνολικά, αυτό ανακηνώθηκε στους ίδιους τους εκπροσώπους των σωματείων μας. Λοιπόν, εμείς πιστεύουμε ότι δεν περισσεύει κανένας συνάδελφός μας. Απεναντίας, κάθε απόλυση σημαίνει περισσότερη υπερωριακή δουλειά για τους υπόλοιπους. Και το πιο σημαντικό: κάθε απόλυση σημαίνει ένας άνθρωπος στο δρόμο σε καιρό κρίσης.»


Να μην επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο
Γίνετε, επιτέλους, μια φορά δημιουργικοί και για μας
Να ανακληθεί τώρα η απόλυση της Δέσποινας Αγγελοπούλου
Να μην γίνει καμία άλλη απόλυση στη Δέσμη Εκδοτική

Συνέλευση Εργαζομένων


ΥΓ. Το κείμενό μας έχει λάθη. Το ξέρουμε. Αλλά μας λείπουν οι διορθωτές."

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP