Ανταπόκριση από την συγκέντρωση στις 19/11 μέσα κ' έξω από το κτίριο της "Νίκης Εκδοτικής"

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009


Τα ακατάληπτα μουγκρητά του διευθυντή της "Νίκης Εκδοτικής"
στα ερωτήματα των απολυμένων

Δεκάδες αλληλέγγυοι/ες εργαζόμενοι/ες από σωματεία και εργατικές ομάδες συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα έξω από τα γραφεία της «Νίκης Εκδοτικής», στον Περισσό, μετά από κάλεσμα της «συνέλευσης εργαζομένων – ανέργων» για να διαμαρτυρηθούν για τις δεκάδες απολύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η εταιρεία. Η παρέμβαση ξεκίνησε στις 6:30 με μοίρασμα και ανάγνωση κειμένου στους εργαζομένους και διερχόμενους, το οποίο ζητούσε την άμεση ανάκληση των απολύσεων.


Στην συγκέντρωση παρευρίσκονταν και 4 από τις απολυμένες εργάτριες της «Νίκης», οι οποίες δεν αποδέχτηκαν μοιρολατρικά τις απολύσεις του ομίλου του Μ. Κυριακού. Ενός ομίλου που φαίνεται ότι ακολουθεί το τελευταίο 8μηνο (απ’ όταν έσκασε η «κρίση») την ίδια τακτική «μείωσης του εργατικού κόστους» σε όλες τις επιχειρήσεις του: 1,2,3,4 απολύσεις την εβδομάδα (στον ANT1 ονομάζονται και «οικειοθελείς αποχωρήσεις»), μαζί με ταυτόχρονη αύξηση των υπερωριών για τους «τυχερούς/ες», που οι ζωές τους δεν έχουν χαρακτηριστεί ακόμα ως «περιττά έξοδα». Κι όλα αυτά χωρίς να δίνεται καμιά εξήγηση, λες και το ξεζούμισμα κι οι απολύσεις να προέρχονται από κάποιον (ακατανόητο για τους εργαζομένους, αλλά γνώριμο για τ’ αφεντικά) «νόμο της φύσης», όπως πολύ εύστοχα αναφέρει και το σύνθημα που φωνάχτηκε στην συγκέντρωση.

*Φωτό από την περικύκλωση του διευθυντικού στελέχους της εταιρείας

Χτες, δόθηκε μια πρώτη υπενθύμιση στον συγκεκριμένο όμιλο ότι επιθετικοί και αδιάλλακτοι ξέρουν να είναι και οι εργαζόμενοι και οι απολυμένες. Στο αίτημα των συγκεντρωμένων να συναντηθούν οι απολυμένες και αντιπροσωπεία των σωματείων και των συλλογικοτήτων με την διεύθυνση της Νίκης, οι σεκιουριτάδες του κτιρίου (στο οποίο μεταξύ άλλων στεγάζεται κι η «έγκριτη» εφημερίδα Espresso) απαντούσαν ότι ο διευθυντής δέχεται να μιλήσει μόνο με 2 άτομα. Αν κι οι συγκεντρωμένοι του έδωσαν το περιθώριο να το ξανασκεφτεί, μειώνοντας τον αριθμό της αντιπροσωπείας αρκεί να δεχόταν την συνάντηση και με τις 4 απολυμένες εργάτριες, η διεύθυνση δεν έκανε βήμα πίσω, για αυτό το "τόσο σημαντικό" για την επιχείρηση ζήτημα του πόσοι εισέρχονται σε έναν εργασιακό χώρο.

Οπότε οι συγκεντρωμένοι αναγκάστηκαν να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να εισέλθουν όλοι μαζί στο κτίριο, την διέλευση στο οποίο παρεμπόδιζε με τον όγκο του ένας τρισδιάστατος τύπος, με χαρακτηριστικά μπράβου, που ήθελε αρχικά να πιστέψουμε ότι ήταν κι αυτός εργαζόμενος, έστω στην φύλαξη του κτιρίου. Στις ερωτήσεις των συγκεντρωμένων πώς και δεν φέρει ούτε στολή, ούτε διακριτικά, παρά μόνο ένα ευρύχωρο τσαντάκι μέσης, από αυτά που συνήθως φέρουν οι ασφαλίτες έτσι ώστε να τοποθετούν εκεί το όπλο τους, δεν δόθηκε καμία απάντηση. Μετά την συλλογική είσοδο στο κτίριο, ο συγκεκριμένος «εργαζόμενος» έφυγε διακριτικά και «εντελώς συμπτωματικά» η αποχώρηση του συνδυάστηκε με την εμφάνιση 3 περιπολικών της αστυνομίας, τα οποία στάθμευσαν εκτός της επιχείρησης.

Η απάντηση τώρα του διευθυντή της «Νίκης» στην συλλογική είσοδο, ήταν να … βγει εκτός του κτιρίου, αρνούμενος να συνομιλήσει με τον «όχλο». Η διεύθυνση, άλλωστε επέμενε ότι δεν ισχύουν αυτά που λέμε περί απολύσεων και μιλούσε για την ύπαρξη σωματείου της επιχείρησης με το οποίο συνεννοείται για τέτοια ζητήματα (άραγε σωματείο «φάντασμα» ή σωματείο τύπου «ΟΙΚΟΜΕΤ» με διευθυντή τον μπατζανάκη του διευθυντή και γραμματέα τον αποχωρήσαντα «μπράβο»; Οι απολυμένες πάντως δεν γνωρίζουν για την ύπαρξη κάποιου σωματείου στην επιχείρηση). Δεν έμενε οπότε άλλη λύση για τον «όχλο», παρά να ξαναβγεί έξω και να αναγκάσει τον διευθυντή να δώσει κάποιες απαντήσεις στις ερωτήσεις που του έθεσαν οι απολυμένες. Αυτός προσπάθησε να ξεφύγει των ερωτήσεων, γυρνώντας την κουβέντα στα προσωπικά ζητήματα των απολυμένων, στο ότι δεν παρευρίσκονται όλες εκεί (!), ενώ αρνιόταν ότι εξανάγκασε τις εργαζόμενες σε απλήρωτες υπερωρίες. Συγκρατήσαμε επίσης τους εξής χαρακτηριστικούς διάλογους:

-Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις γιατί με απέλυσες;
-Ξέρετε την κρίση δεν την δημιουργήσαμε εμείς.
-Πάρε πίσω τις απολύσεις.
-Ρε παιδιά ας μιλήσουν όλοι(!), δεν γίνεται έτσι…

Εντέλει, παραδέχτηκε ότι η επιχείρηση έχει «πλάνο απασχόλησης 120-180 ατόμων», μια φράση που μάλλον αποτελεί την μετάφραση στην ορολογία των αφεντικών της εργατικής φράσης «έχουν γίνει δεκάδες απολύσεις το τελευταίο διάστημα». Κάπως έτσι, ο «διάλογος μεταξύ κουφών» έλαβε τέλος κι οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη εβδομάδα, παραμένοντας ανυποχώρητοι στον στόχο της ανάκλήσης των απολύσεων.

Για αυτόν τον λόγο, η ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΑΝΕΡΓΩΝ και οι ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ από τη "ΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε." καλούν την Τρίτη 24/11 σε σύσκεψη για τη συγκρότηση μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στους απολυμένους. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής (Μεσολογγίου & Λόντου 6 Εξάρχεια, β' όροφος) στις 6.00 μ.μ.

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP