Απολύσεις - ανεργία συνώνυμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009


* Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι απολύσεις στα μέσα ενημέρωσης, με πλήρη την αδυναμία (και την απροθυμία) των συνδικαλιστικών οργάνων να παρέμβουν, με ότι αυτό συνεπάγεται: εργασιακή ανασφάλεια, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων για τους εναπομείναντες συναδέλφους και πολλαπλασιασμός εκείνων που δουλεύουν με μπλοκάκια ή ως «μαύροι».

* Ζούμε στην εποχή της ανθοφορίας των «εθελούσιων» εξόδων. Η αρχή έγινε στον Alpha, είτε με τη μορφή της εθελουσίας εξόδου είτε με απολύσεις. Από τον πρώτο κύκλο απωθήθηκαν 60 δημοσιογράφοι και τεχνικοί και από τον δεύτερο γύρο άλλοι 58, κυρίως νεαρής ηλικίας. Σύνολο απολυμένων 118.

* Στον ΑΝΤ1, η εθελούσια του οποίου είχε ανακοινωθεί καλοκαιριάτικα, στις αρχές Αυγούστου, και τυπικά έληγε στις 4 Σεπτεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής, αποχωρούν πάνω από 40 εργαζόμενοι ανάμεσα στους οποίους και σημαντικά στελέχη του αποψιλωμένου ενημερωτικού τομέα.


* Mεγάλο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ετοιμάζεται στον όμιλο Μπόμπολα και ειδικά στην εφημερίδα Έθνος που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά τις εκλογές. Παλαιότερα ο Φ. Μπόμπολας είχε κάνει λόγο για απομακρύνσεις τουλάχιστον 70 δημοσιογράφων, άρα κάπου εκεί παραμένει και ο στόχος. Πάντως, τα μεγαλοστελέχη του εκδοτικού ομίλου πήραν διαβεβαιώσεις ότι η εθελούσια δεν αφορά αυτούς…

* Τη συντηρητική κατάσχεση κάθε ακίνητης περιουσίας του ομίλου Καλοφωλιά, η όποια βρίσκεται στα χέρια του ή σε τρίτων, καθώς και του εμπορικού σήματος και διακριτικού τίτλου της εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαίτηση των εργαζομένων δημοσιογράφων, αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η απόφαση κάνει δεκτή την αίτηση των συναδέλφων, που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 9 μήνες, για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Το ωραίο (αλλά διόλου τυχαίο) είναι ότι ο ταυτιζόμενος με την εργοδοτική αυθαιρεσία Δημήτρης Καλοφωλιάς (εφημερίδα Εξπρές, express.gr, περιοδικό Τουρισμός & Οικονομία, Ειδικές Εκδόσεις κ.λπ.) είναι και πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ).

* Σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών, εξαγοράσιμη, και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών καταδικάστηκε ο πρώην εκδότης της εφημερίδας « SPORTIME » Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, ύστερα από μήνυση, που είχαν υποβάλει οι εργαζόμενοι συνάδελφοι στην εφημερίδα. Κατά του ίδιου εκδότη έχει υποβληθεί, για τον ίδιο λόγο, της μη καταβολής δεδουλευμένων, μήνυση και εκ μέρους των συναδέλφων της «ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΗΧΟΥΣ».

* Απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες εξακολουθούν να παραμένουν οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Ραδιοφωνία Άνω Λιοσίων ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM,
ενώ δεν τους έχει καταβληθεί ούτε καν το επίδομα αδείας, το οποίο ο κάθε εργοδότης οφείλει, εκ του νόμου, να καταβάλλει στους εργαζόμενους της επιχείρησής του. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, από τις 15 Ιουνίου. Η Διοίκηση του Δήμου εδώ και δυο χρόνια ασκεί αφόρητες πιέσεις να τους μετατρέψει σε δημοτικούς υπαλλήλους.

* Στο χώρο του Περιοδικού Τύπου τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Περικοπές και απολύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στη «Γυναίκα» της «Καθημερινής».

* Σε συνέχεια του προγράμματος περικοπών προσανατολίζεται ο όμιλος των Τεχνικών Εκδόσεων (4 Τροχοί, Auto Bild, Ήχος, Πτήση και 2 Τροχοί) επικαλούμενος μείωση των διαφημιστικών εσόδων λόγω της κρίσης στον κλάδο αυτοκινήτου. Στο κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου το απασχολούμενο προσωπικό στον όμιλο ήταν 78 άτομα και στη μητρική εταιρεία 67, έναντι 107 και 89 αντίστοιχα πέρυσι. Σύνολο απολυμένων 51.

* Υπαγόμενες στο άρθρο 99, ή «καθεστώς συνδιαλλαγής» του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, οι επιχειρήσεις κερδίζουν συνήθως χρόνο για να τακτοποιήσουν την επόμενη επιχειρηματική τους κίνηση και ταυτόχρονα κρατούν σε ομηρία τους εργαζόμενούς τους με το επιχείρημα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας, υπαγόμενες σε αυτό το καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές.

* Η Mototech ΑΕ (ΜΟΤΟ, DRIVE, AUTOCAR, SUPER AUTOCAR, BURN OUT) αξιοποίησε την προστασία του άρθρου 99 για να περισώσει δήθεν τους τίτλους που εκδίδει και τις θέσεις εργασίας. 25 εργαζόμενοι βρέθηκαν απολυμένοι τον Απρίλη που μας πέρασε κρατώντας στα χέρια τους την εκχώρηση απαιτήσεων της εταιρείας από πελάτες, έναντι αμοιβών 6 μηνών και των αποζημιώσεών τους. Αποτέλεσμα, ακόμη και σήμερα να μην έχουν πληρωθεί δεδουλευμένα αρκετών μηνών, ενώ η εταιρεία απασχολεί μόνο 50 εργαζόμενους έναντι 150 που απασχολούσε πριν ένα χρόνο.

* Η Περιοδικός Τύπος ΑΕ (e-Girl.gr, Αφισόραμα, Κατερίνα, Σούπερ, Young, Γρίφοι, Looney Tunes, Μπλεκ, Περιπέτεια, Energy Point,
Remove Before Flight, Remove Before Flight Military, Science Illustrated κ.λ.π.), ερήμην των απλήρωτων εργαζομένων της προσέφυγε στην ίδια διαδικασία τον Ιούνιο. Παρά την παρέμβαση των εργαζομένων το δικαστήριο αρνήθηκε να εξαιρέσει τις αμοιβές τους από την προσωρινή διαταγή, την προστασία δηλαδή που πέτυχε η επιχείρηση, με το επιχείρημα ότι και αυτοί είναι …πιστωτές! Τους επόμενους μήνες η προστασία αποδείχτηκε όπλο μόνο κατά των εργαζομένων, οι οποίοι διανύουν τον τέταρτο μήνα απλήρωτων αποδοχών, μη έχοντας δυνατότητα να διεκδικήσουν δικαστικά αμοιβές και αποζημιώσεις.

* Οι απολύσεις δημοσιογράφων και τεχνικών συνεχίζονται στο γραφείο του Star στη Θεσσαλονίκη. Δύο απολύσεις και στην εφημερίδα της Λέσβου «ΕΜΠΡΟΣ», με πρόσχημα την οικονομική κρίση, ενώ δρομολογούνται ακόμα τέσσερις.

* Όμως, το τοπίο παραμένει θολό στις μεμονωμένες απολύσεις. Μόνο τον Αύγουστο οι αιτήσεις για το ταμείο ανεργίας στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού - Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) ξεπέρασαν τις 120!

1 σχόλια:

Ανώνυμος 29 Μαΐου 2011 - 5:02 μ.μ.  

Το περιοδικό REMOVE BEFORE FLIGHT Magazine ανήκει στην 11Aviation Ε.Π.Ε. και όχι στον Περιοδικό Τύπο

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP