Διεθνείς ειδήσεις αντιπληροφόρησης

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009

Μαζικές σφαγές στο Περού – Η αντίσταση δεν υποχωρεί

Με προέλαση στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων, στα εδάφη των ιθαγενών στην Αμαζονία του Περού, απαντάει η κυβέρνηση του Άλαν Γκαρσία, στην εντεινόμενη αντίστασή των κατοίκων ενάντια στην εκμετάλλευση των εδαφών τους από τις ντόπιες και πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρίες.

Οι ιθαγενείς του Περού αναφέρουν πως πάνω από 150 σύντροφοί τους έχουν σκοτωθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις τις τελευταίες μέρες, την ώρα που κυβερνητικές πηγές μιλούν για μόλις εννιά νεκρούς κατοίκους και 24 αστυνομικούς.

Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν όταν την Παρασκευή 5 Ιούνη ριπές από ελικόπτερο της αστυνομίας εκτοξεύθηκαν προς τους κατοίκους που είχαν αποκλείσει, στήνοντας οδοφράγματα, την εθνική οδό στην επαρχία Μπάγκουα στο Βόρειο Περού. Η αντίσταση των κατοίκων η οποία ξεκίνησε από τον Απρίλιο, έχοντας ως χαρακτηριστικό την αμεσότητα και τη δύναμη των οργανωτικών της δομών, έχει κατορθώσει να αποτρέψει την παραχώρηση από την κυβέρνηση τεράστιων εκτάσεων γης σε επιπλέον πετρελαϊκές εταιρίες απ’ αυτές που ήδη έχουν επιδράσει βάναυσα στη ζωή των κατοίκων αλλά και στο ίδιο το τροπικό δάσος της Αμαζονίας.

Φυσικά, η παράδοση αντίστασης (συμπεριλαμβανομένων και κομμουνιστικών καταβολών) σ’ αυτές τις περιοχές του Περού είναι πολύ ισχυρή, έχοντας κυρίως εκφρασθεί μέσα από το αντάρτικο «Φωτεινό Μονοπάτι».

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή από τις 9 Μαΐου, το ηθικό της αντίστασης δεν έχει καμφθεί στο ελάχιστο, ακόμα και μετά τις μαρτυρίες που κάνουν λόγο για μαζική καύση πτωμάτων με σκοπό την εξαφάνισή τους. Οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν το «θεάρεστο» έργο τους πετώντας ότι απομένει από τα πτώματα στα ποτάμια ή θάβοντάς τα σε μαζικούς τάφους.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια του Περού, ενώ χτες 11/06 πραγματοποιήθηκε αυθόρμητη συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία του Περού στην Αθήνα.

Βίντεο από τις συγκρούσεις εδώ.
Φωτογραφίες εδώ

Πηγές: Amazon Watch, Peru Indymedia, Catapa.be, NY Times, AFP, Resistencias 2005, Ελεύθερος Γαλαξίας,


  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP