ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΕΡΕΥΝΑ»

Τετάρτη, 1 Απριλίου 2009

Πριν από περίπου 10 μέρες λάβαμε μια πρόσκληση από έναν συνάδελφο για συμμετοχή μας στην εκπομπή "Έρευνα" του Παύλου Τσίμα με θέμα τον "αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο". Η "Συνέλευσή" μας απάντησε τα κάτωθι:


Συνάδελφε ............,

Ένα από τα πρώτα κείμενα που βγάλαμε όταν πραγματοποιήσαμε κατάληψη στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ και απευθυνόταν προς εργαζόμενους/ες στα ΜΜΕ, ξεκινούσε με τον τίτλο «Ελάτε να συμμετέχετε κι όχι να καλύψετε». Κάποιοι/ες συνάδελφοι το «έπιασαν» το μήνυμα κι ήρθαν για να μιλήσουν για τα προβλήματα τους, που μοιάζουν με αυτά της υπόλοιπης κοινωνίας (υπάρχουν οι προκηρύξεις μας για λεπτομέρειες), κι όχι για να μιλήσουν από την ουδέτερη θέση που επιβάλλει το «δημοσιογραφικό λειτούργημα» για τα προβλήματα «κάποιων άλλων». Τα αφεντικά των ΜΜΕ, το «έπιασαν» επίσης το μήνυμα και έθαψαν την είδηση της κατάληψης.


Γνωρίζουμε πολύ καλά, δουλεύοντας στην βιομηχανία των ΜΜΕ, ότι αυτά συμπεριφέρονται με εχθρικό τρόπο απέναντι στις κινηματικές διαδικασίες, προσπαθώντας είτε να τις αποκρύψουν, είτε να τις διαστρεβλώσουν,
είτε να τις ενσωματώσουν στο κυρίαρχο θεαματικό/ιδεολογικό πλαίσιο αναπαραγωγής των εκμεταλλευτικών σχέσεων. Η εκπομπή για την οποία εργάζεσαι θέλει να παρουσιάσει τις κινηματικές διαδικασίες ενσωματώνοντας αυτές κάτω από την θεαματική κατηγοριοποίηση «αναρχικός-αντιεξουσιαστικός χώρος». Τα χιλιάδες πρόσωπα που δρούμε αυτοοργανωμένα σε συνελεύσεις, καταλήψεις, πορείες, σε γειτονιές, σχολές, σχολεία και εργασιακούς χώρους δεν μπορούμε να χωρέσουμε αποκλειστικά κάτω από την ταμπέλα του «κουκουλοφόρου», πρέπει να χωρέσουμε και κάτω από μια ταμπέλα που θα προσπαθήσει να μας «καταλάβει» και να παρουσιάσει με «αντικειμενικό τρόπο» την εικόνα μας στους τηλεθεατές. Συνήθως το επόμενο βήμα, είναι ο διαχωρισμός των αγωνιζόμενων υποκειμένων σε αυτά που δρουν με «νόμιμο/κοινωνικό» πρόσημο αντιθετικά με αυτά που δρουν με «παράνομο/εγκληματικό» πρόσημο.


Σε περίπτωση που δεχτούμε να μιλήσουμε λοιπόν για μια εκπομπή όπως η «Έρευνα», θεωρούμε ότι θα μπλεχτούμε σε ένα παιχνίδι διαμεσολάβησης του λόγου και της πράξης μας από έναν μηχανισμό που τον αντιλαμβανόμαστε ως εχθρικό και ο οποίος αναγκαστικά θα συμπεριφερθεί κι αυτός εχθρικά απέναντι μας. Δουλεύουμε γι’ αυτόν τον μηχανισμό, από διάφορες θέσεις, και ξέρουμε ότι αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί ιεραρχικά: Τις βασικές και κατευθυντήριες γραμμές του τελικού προϊόντος που παράγεται (π.χ. η εκπομπή «Έρευνα») τις δίνουν οι ιεραρχικά ανώτεροι μεγαλοδημοσιογράφοι που συνήθως λειτουργούν και ως manager-εργοδότες (στην δουλειά σου ας πούμε, αυτοί που συναντιούνται στο μεγάλο δωματιάκι με τους υπολογιστές). Μικρότερο μερίδιο ευθύνης έχουν οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι και το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, που διαμορφώνουν το προϊόν με βάση τις γενικότερες αυτές κατευθύνσεις, ή ακολουθούν απλώς τις εντολές των ανωτέρων (π.χ. στην δουλειά σου αυτοί που βρίσκονται «εξορισμένοι» στο μικρό δωματιάκι του μοντάζ) Ο καθένας από τους παραπάνω, έχει το μερίδιο που αναλογεί στο τι θα βγει από την εκπομπή, ανάλογα με την ταξική/εργασιακή θέση, την αξιοπρέπεια με βάση την οποία λειτουργεί και την έννοια της ενημέρωσης που υπερασπίζεται. Ότι και να κάνουν όμως οι εργαζόμενοι/ες, το προϊόν που θα παράξουν θα είναι πάντα η άποψη της επιχείρησης, του καναλιού, του εργοδότη, του μεγαλοδημοσιογράφου, του MEGA και του Π. Τσίμα στην περίπτωση μας (ο οποίος όπως πολύ καλά γνωρίζεις, 5-6 μέρες πριν βγει η εκπομπή, θα εμφανιστεί, θα κρίνει, θα επιλέξει και ιδού το προϊόν).

Επειδή λοιπόν για να επιβιώσουμε, καθημερινά παράγουμε προϊόντα που ανήκουν στα αφεντικά μας, δεν θα θέλαμε να κάνουμε εθελοντικά κάτι τέτοιο και στον ελεύθερο χρόνο μας. Προτιμάμε στον όποιον ελεύθερο χρόνο μας, να παράγουμε λόγο και δράσεις μέσα από αντιιεραρχικές και αυτοοργανωμένες διαδικασίες και να τα μεταδίδουμε μέσα από τα δικά μας συλλογικά μέσα. Γι’ αυτό, για οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με εμάς υπάρχουν τα κείμενα μας, οι αφίσες μας, οι φωτογραφίες, τα βίντεο μας και το μπλόγκ μας. Αυτή η έννοια της ενημέρωσης, που παράγεται για μη εμπορευματικούς σκοπούς και υπερασπίζεται μια θέση ριζικά ανταγωνιστική ως προς τις δομές του καπιταλιστικού συστήματος, ονομάζεται «αντιπληροφόρηση» και με βάση αυτήν λειτουργεί η συνέλευση μας, όπως και πολλά άλλα κοινωνικά – ταξικά υποκείμενα στα οποία μας ζητάς να μεταφέρουμε την πρόσκληση σου.
Τέλος, υπάρχει κι ένας παραπάνω λόγος που αρνούμαστε την συμμετοχή στην εκπομπή για την οποία δουλεύεις, απλώς δεν τον αναφέρουμε πρώτο για να μην θεωρηθεί ότι η άρνηση μας έχει σχέση μόνο με την συγκεκριμένη επιχείρηση/εκπομπή. Έχουμε δουλέψει ή και δουλεύουμε για πολλά αφεντικά με αριστερό/προοδευτικό προφίλ και γνωρίζουμε ότι αυτά όσο περισσότερο μεταδίδουν έναν (επιφανειακά) κριτικό λόγο ως προς το υπάρχον κοινωνικό σύστημα, άλλο τόσο στις εργασιακές τους σχέσεις συμπεριφέρονται με βάση το μοντέλο το οποίο υποτίθεται ότι καταγγέλλουν. Με απλά λόγια, έχουμε βαρεθεί την υποκρισία των ΜΜΕ που μας βάζουν να παράγουμε λόγο για την «γενιά των 700 ευρώ» και τους «νέους με τα μπλοκάκια», όταν οι ίδιοι μας δίνουν 700 ευρώ και μας έχουν με μπλοκάκι. Ο εργοδότης σου, ο Π. Τσίμας, δεν ξεφεύγει από αυτόν τον νόμο με βάση τον οποίο λειτουργούν όλες οι σύγχρονες καπιταλιστικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Έχουμε λοιπόν «δημοσιογραφικές πληροφορίες» για εκμετάλλευση νέων εργαζομένων με τον χείριστο τρόπο από τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο και την επιχείρηση του, στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Ακόμα και τώρα, πόσοι άραγε από τους συναδέλφους σου πληρώνονται «μαύρα» και δεν φαίνονται πουθενά; Αν λοιπόν επιλέγαμε να μιλήσουμε για τον Τσίμα το πρώτο που θα λέγαμε είναι για τις εργασιακές σχέσεις με βάση τις οποίες εκμεταλλεύεται εργαζομένους, τα λεφτά που βγάζει και τα λεφτά που έχει καρπωθεί ή καρπώνεται από την δουλειά των ιεραρχικά από κάτω του.

ΥΓ. Αληθεύει ότι η μπασκέτα – φετίχ του επιτελείου της εκπομπής αποσύρθηκε, γιατί δεν συνέβαλε στην παραγωγικότητα του;

Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ


Και η πρόσκληση από την εκπομπή:

καλησπέρα,
ονομάζομαι .................. και είμαι δημοσιογράφος της εκπομπής ΕΡΕΥΝΑ στο Μega.

Υπάρχει μια σκέψη να γίνει μια εκπομπή σε 2 περίπου εβδομάδες από τωρα για τον "αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο", με θέμα τις ιδέες, τις δράσεις και τον τρόπο σκέψης ατομικοτήτων αλλά και συλλογικοτήτων που έχουν αναφορές σε αυτό τον ιδεολογικό χώρο.
Γνωρίζοντας ότι εκ των πραγμάτων υπάρχουν πολλές διαφορετικές συλλογικότητες μέσα σε αυτό το χώρο, αναζητούμε ανθρώπους, οι οποίοι να θέλουν μιλήσουν για το τι σημαίνει αυτο-οργάνωση, ελευθεριακή οργάνωση, κατάληψη-οικειοποίηση δημόσιου χώρου και τόσα άλλα ζητήματα.

Πιο συγκεκριμένα απευθύνομαι και σε εσάς, σε μια προσπάθεια να περιγράψετε γιατι προχωρήσατε στην κατάληψη της ΕΣΗΕΑ.
Ποιά ήταν τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης; Ποια η αποδοχή από τον κόσμο τέτοιων ενεργειών. Γιατι, αν και πως τα media διαστρεβλώνουν, παραποιούν, αποκρύπτουν και λογοκρίνουν; Και εν τέλει πως μια "άλλη κοινωνία" μπορεί να υπάρξει; Συγκρουσιακά και αν ναι με ποιούς τρόπους; Πολλά ερωτήματα.

Αυτή η εκπομπή είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο να βγει στον αέρα γιατί εκτός των άλλων πρέπει να βρεθούν οι άνθρωποι που να θέλουν να μιλήσουν σε μια κάμερα για όλα αυτά. Παρόλα αυτά ίσως αξίζει τον κόπο να γίνει μια προσπάθεια.

θα ήθελα τέλος να σας ζητήσω να μεταβιβάσετε σε ανθρώπους, οι οποίοι πιθανώς ασπάζονται αντίστοιχες κινήσεις (καταλήψεις χώρων, πάρκο ναυαρίνου, κύπρου, λυρική σκηνή, και τόσα άλλα) οι οποίοι να θέλουν να μιλήσουν για τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Καταλαβαίνω προφανώς πως η ίδια η τηλεόραση αποτελεί "μέρος του προβλήματος" παρόλα αυτά κάποιες φορές υπάρχουν μικρά ρήγματα και σε αυτήν..ίσως

το τηλέφωνο της εκπομπής είναι ............
ελπίζοντας να υπάρξει μια ανταπόκριση σε αυτό το μήνυμα

Ονοματεπώνυμο αποστολέα

1 σχόλια:

samurai 3 Απριλίου 2009 - 8:42 μ.μ.  

...και τωρα ισως σας κατηγορησει για σκοταδισμο και τα υπολοιπα γνωστα επειδη δεν δετηκατε να πατε, αν παλι πηγαιναντε θα εκανε λογο για σπασμενες τζαμαριες και θα περιστρεφοταν η κουβεντα γυρω απο την περιουσια του καθε ζαπλουτου κια για τις οποιες καταστροφες υπεστη αυτη
μπραβο ρε παιδια πολυ ωραιο και αποστομοτικο κειμενο
με την αδεια σας το ανατυπωνω και εγω

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP