Στο όνομα της "πάταξης της εγκληματικότητας" το κράτος εγκληματεί ενάντια στους μετανάστες

Τρίτη, 14 Απριλίου 2009

Και σήμερα (14 Απρίλη) συνεχίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας οι επιχειρήσεις σκούπα της αστυνομίας με το κωδικό όνομα «Αστραπή». Στόχος όποιος δε μοιάζει με Έλληνα αλλά και όποιος δείχνει τη θέληση να διαμαρτυρηθεί για την βίαιη αστυνομική συμπεριφορά. «Τι σε νοιάζει εσένα, μην ανακατεύεσαι», είναι η απάντηση που δέχτηκαν πολλοί διαμαρτυρόμενοι.


Οι ένστολες περιπολίες αλλά και μέλη της νεοσύστατης ομάδας «Δέλτα» (φαίνεται ότι εκτός από καφέ στη Βουκουρεστίου και βόλτες με τις μηχανές η ομάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, οπότε χρησιμοποιείται στο πιο ευαίσθητο και ευάλωτο στην καταστολή κοινωνικό κομμάτι, τους μετανάστες) καταδιώκουν μικροπωλητές, σταματάνε αυτοκίνητα, μπαίνουν στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία και ελέγχουν όσους υπάρχει πιθανότητα να είναι μετανάστες. Όσοι δεν έχουν χαρτιά (αυτά που τόσο «εύκολα» εξασφαλίζονται στην Πέτρου Ράλλη), συλλαμβάνονται και οδηγούνται στο τμήμα. Το υπόλοιπο της διαδρομής είναι γνωστό και τρομακτικό: φυλακές ή στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την Ελλάδα και απέλαση.

Εν τω μεταξύ, ανάλογες επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε πολλές περιοχές: Πατήσια, Γαλάτσι, Κυψέλη, Μεταξουργείο, Ομόνοια, Άγιος Παντελεήμονας. Στον Άγιο Παντελεήμονα η επιχείρηση έγινε με τη συμμετοχή 500 αστυνομικών, ενώ συνολικά το αποτέλεσμα ήταν η σύλληψη εκατοντάδων μεταναστών. Παρόμοιες επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τα Χανιά.

Οι επιχειρήσεις αυτές με πρόφαση την πάταξη της εγκληματικότητας και την «ασφάλεια» του πολίτη, την αντιμετώπιση της «έξαρσης της βίας» δείχνουν πλέον ξεκάθαρα το νέο άλλοθι για την αστυνομοκρατία, την τρομοκράτηση και την επιβολή «στρατιωτικού νόμου» στο κέντρο με κλούβες, περιπολίες, ΜΑΤ, και ομάδες Δέλτα: το νέο άλλοθι λέγεται αύξηση της εγκληματικότητας και ο πρώτος, εύκολος στόχος είναι οι μετανάστες.

Μέσα στην κοινωνία που ταράχτηκε το Δεκέμβρη, μέσα στις καταλήψεις, τις συνελεύσεις και τις πολλές εστίες εξέγερσης, οι νόρμες πρέπει να αποκατασταθούν και η λήθη να σκεπάσει κάθε δρόμο και πλατεία. Οποιαδήποτε παρατυπία, ανωμαλία και φωνή αντίστασης πρέπει να τσακιστεί στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους δικαίου.

Ας μην είναι σίγουρος ο κρατικός μηχανισμός ότι οι μετανάστες θα συνεχίσουν εσαεί να υπομένουν, να ανέχονται, να συμβιβάζονται, να εξοργίζονται χωρίς να πράττουν, να συζητάνε χωρίς να αποφασίζουν. Ας συμβουλευτεί τον αντίστοιχο του γαλλικού κράτους πώς βίωσε την εξέγερση των κολασμένων στα παρισινά γκέτο το 2005 και το σύνθημα «Απόψε σας βάζουμε φωτιά!»


η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από: http://kopria.blogspot.com/

3 σχόλια:

kopria 16 Απριλίου 2009 - 3:27 μ.μ.  

χμ! η φωτογραφία μου...

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ 16 Απριλίου 2009 - 4:11 μ.μ.  

Μπορείς να στείλεις ένα λινκ ή θες να μπει το "Πολύκαρπος" ως η πηγή της φωτογραφίας; Δεν παραλήφθηκε σκόπιμα.

Φιλικά

mesastamesa 19 Απριλίου 2009 - 2:59 π.μ.  

Δεν κατάλαβα ακριβώς...

Αν ο όποιος Polykarpos τραβάει μια φωτογραφία από κάτι μοναδικό που ζωγραφίζεται σε έναν τοίχο από έναν άγνωστο καλλιτέχνη με μόνη υπογραφή το "ύφος" του και της κάνει ένα εξυπνο και δυναμικό μοντάζ, έχει την κυριότητά της; και περαιτέρω, μπορεί να ζητάει και τα (β)ρέστα;

Εκτός και εάν και ο δημιουργός του διάσημου (πλέον) έργου στον τοίχο, το κυκλοφορεί σε αφίσες σε "χώρους τέχνης" - έναντι 100 ευρώ - όπως κάνουν κάποιοι "γκραφιτάδες", οπότε δικαιολογημένα και ο φωτογράφος Polykarpos διεκδικεί το μερίδιό του, τα περαιτέρω δικαιώματα, ας πούμε.

Αλλά, έστω κι έτσι, ο οποιοσδήποτε "πατέρας" ενός έργου με ποια λογική μπορεί να υπενθυμίζει σε ένα κινηματικής έκφρασης μπλογκ
(με το σκωπτικό ύφος του "χμ! η φωτογραφία μου")... ότι είναι ο ιδιοκτήτης της;

Μάλλον θα θέλει να το σκεφτεί, σε σχέση με τι τον παίρνει, ως προς το ισοζύγιο της θετικής και της αρνητικής διαφήμισης..., οπότε σας πετάει ένα βελάκι (...χμ!).

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP