ΤΑ ΖΟΜΠΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΠΡΟ(Σ)ΚΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «BODIES»

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009

Όταν η αδυσώπητη αγορά αναζητεί νέα προϊόντα, προκειμένου οι μέτοχοί της να εξασφαλίσουν το αχαλίνωτο κέρδος, τότε, μπορεί να μετατρέπει ακόμη και ανθρώπινα νεκρά κουφάρια σε εικαστικά εκθέματα. Αρκεί να έχει εξασφαλισμένη τη συνεργασία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Ένα θέαμα φρίκης που μετατρέπει τον θάνατο σε ψυχαγωγία αποκτηνώνοντας και βεβηλώνοντας σώματα νεκρών, αμφισβητούμενης προέλευσης, με βάσιμες υπόνοιες ότι προέρχονται από εκτελεσθέντες φυλακισμένους στην Κίνα, που διατείνεται ότι έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα.

Πρόκειται για την έκθεση «Bodies», που παρουσιάζεται στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στην οποία περιλαμβάνονται 17 «πλαστικοποιημένα» ανοιχτά πτώματα νεκρών - από τα οποία «χάσκουν» πνεύμονες, καρδιές, νεφροί, τένοντες, αγγεία, αρμοί, οστά, ιστοί, νεύρα και έντερα - καθώς και 200 μεμονωμένα ανθρώπινα όργανα. Ένα θέαμα φρίκης που πολυδιαφημίστηκε ως καλλιτεχνικό, σχεδόν άκριτα, από όλα τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης. Στεγαζόμενο, ώστε να εδραιωθεί ως έκθεση τέχνης, στις σελίδες του πολιτιστικού ρεπορτάζ.

Προκειμένου να εξασφαλίσουν το δέλεαρ για το φιλοθεάμον κοινό, οι διοργανωτές της δεν αρκούνται στην επίδειξη των ξεφλουδισμένων και ξεκοιλιασμένων πτωμάτων που «έπεσαν» στα χέρια τους, αλλά τα διαμόρφωσαν σε συγκεκριμένες στάσεις, εν ώρα δράσης, έτσι ώστε να καλύψουν όσο το δυνατόν ευρύτερα τις φρικώδεις διαστροφές του.

Οι επισκέπτες αυτού του… εικαστικού νεκροτομείου έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μια νεκρή γυναίκα έγκυο με τα πόδια ανοιχτά, ώστε να φαίνεται το έμβρυο, ένα πτώμα να κρατά το δέρμα της πλάτης του, ένα άλλο γονατισμένο σε στάση προσευχής κρατώντας την καρδιά του στα χέρια του, μη παραλείποντας να μετατρέψουν και πτώματα σε αθλητές(!) που πετούν ένα δίσκο και κλωτσούν μία μπάλα.

Αν, στην καλύτερη περίπτωση, ευσταθούν οι ισχυρισμοί της αμερικανικής εταιρείας «Premier Exhibitions» που διοργανώνει την έκθεση ότι τα σώματα προέρχονται από δωρητές πρόθυμους να τα παραχωρήσουν στην ιατρική για επιστημονικούς λόγους, τότε είμαστε αντιμέτωποι με μια εγκληματική εξαπάτηση απέναντι σε ανυπεράσπιστους νεκρούς που, εν ζωή, δεν έδωσαν ποτέ τη συγκατάθεσή τους να χρησιμοποιηθούν κατ’ αυτόν τον ανίερο, διαπομπευτικό και «εξευτεληστρικό» τρόπο.

Αλλά ακόμη και εάν κάποια από τα σώματα προέρχονται από τα αζήτητα των κινεζικών νεκροτομείων, πάντα κατά τους ισχυρισμούς των διοργανωτών, έχουμε να κάνουμε με μια βάρβαρη οικειοποίηση πτωμάτων, μια ανίερη εκμετάλλευση νεκρών ψοφιμιών, στο όνομα του κέρδους.

Στη χειρότερη περίπτωση, εάν ευσταθεί η δημοσιογραφική έρευνα αμερικανών δημοσιογράφων, τα σώματα των νεκρών που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται από θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα από θανατοποινίτες που εκτελέστηκαν από την κινεζική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση δολοφόνων, υπόλογη για πολλαπλές και κατάφωρες παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων, που ξέρει να κλείνει το στόμα σε οποιαδήποτε αντικαθεστωτική φωνή και που τιμωρεί με θάνατο περισσότερες από 60 παραβάσεις των νόμων που θέσπισε, μεταξύ των οποίων πολιτικών και οικονομικών. Ένα στυγνό δολοφονικό καθεστώς που, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, διεκδικούσε το 80% των διατεταγμένων από κυβερνήσεις θανατικών εκτελέσεων ανά τον κόσμο.

Και δεν είναι μόνο για όλους αυτούς τους λόγους προκλητική, κατάπτυστη και καταδικαστέα η τροφοδοτούμενη με πτώματα και ανθρώπινα όργανα από το πανεπιστήμιο Dalian Plastination της Κίνας έκθεση «Bodies». Η μεταμόσχευση οργάνων στην Κίνα αποτελεί μια τεράστια βιομηχανία που προσελκύει αγοραστές από όλο τον κόσμο, παρόλο που η χώρα δεν διαθέτει κανένα σύστημα εθελοντικής δωρεάς οργάνων! Ετσι, δεκάδες χιλιάδες μεταμοσχευμένων οργάνων προέρχονται από άγνωστες πηγές, κοινώς, από το παράνομο εμπόριο οργάνων.

Τα περισσότερα όργανα που μεταμοσχεύονται στην Κίνα λαμβάνονται από φυλακισμένους που εκτελέστηκαν. Μάλιστα, προκειμένου η κυβέρνηση να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία έχει αλλάξει τη μέθοδο εκτελέσεων. Οι εκτελέσεις εκατοντάδων φυλακισμένων γίνονται πλέον με μια φονική ένεση μέσα σε κινούμενα βαν που έχουν ως προορισμό κάποιο νοσοκομείο, προκειμένου να συγκομιστούν και να μοσχοπουληθούν τα «φρέσκα» όργανά τους. Και δεν χρειάζεται να γίνει εκτενής αναφορά για πιο πρόσφατες καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα προμηθεύεται ανθρώπινα όργανα ακόμη και από ζωντανούς φυλακισμένους.

Μήπως δεν τα γνωρίζει όλα αυτά ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η συγκεκριμένη έκθεση; Εκτός και εάν ο επίσημος φορέας του ελληνικού κράτους, που υιοθετεί και προωθεί την εφαρμογή δια του νόμου της υποχρεωτικής δωρεάς οργάνων από τη στιγμή που θα γεννιόμαστε, εθελοτυφλεί θεωρώντας ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Φαίνεται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων παραβλέποντας τις καταγγελίες για την πηγή της προέλευσης των παραμορφωμένων πτωμάτων και τις όποιες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα περιτριγυρίζουν ως φαντάσματα, ανάγει τη δωρεά οργάνων ως αυτοσκοπό, κατά τα λοιπά για ανθρωπιστικούς λόγους, και εμμένει αποκλειστικά στον «εκπαιδευτικό» χαρακτήρα της έκθεσης. Με ποιο σκεπτικό; Μα, προφανώς, την οικειοποίηση των επισκεπτών της έκθεσης με τα ανθρώπινα όργανα, αυτών των «αγνώστου ταυτότητας» νεκρών, μια οικειοποίηση που τελικά μεθοδεύει την μετατροπή μας σε δωρητές οργάνων. Αν τα γνωρίσεις, μόλις πεθάνεις, θα τα χαρίσεις…

Με είσοδο 16 ευρώ και χαμηλότερες τιμές για παιδιά και ηλικιωμένους, η είσοδος στο χώρο των αποκτηνωμένων νεκρών ανοίγει την πόρτα του επίγειου αγοραίου Αδη. Οι εκπαιδευτικοί που έλαβαν και λαμβάνουν την πρωτοβουλία να οδηγήσουν τους μαθητές τους στην έκθεση «Bodies» (ή έπεσαν θύματα άγνοιας, εξαιτίας της ανεύθυνα ύποπτης προβολής της από τα μέσα ενημέρωσης) - με την άτυπη έγκριση του υπουργείου Παιδείας - ας αναλογιστούν ότι οδηγούν τα παιδιά στις πύλες του επίγειου υποχθόνιου κόσμου.

Αυτού εδώ, του αγγελικά πλασμένου, που, οι εξουσίες του μπορούν να μας αρπάζουν, να μας δολοφονούν και μετά να μας εκθέτουν νεκρούς, άλλοτε στα πλαίσια της «αγοράς», ενίοτε στο όνομα της Τέχνης.

Οι πύλες της έκθεσης του εξευτελισμού της υπάρχουσας και μεταθανάτιας ζωής παραμένουν ανοιχτές, μας προκαλούν χυδαία και μας περιμένουν….

14 σχόλια:

Ανώνυμος 16 Φεβρουαρίου 2009 - 4:52 μ.μ.  

Όσο πληθαίνουν οι βάρβαροι ,τελειώνει ο πολιτισμός.το πως μεταχειριζόμαστε τους νεκρούς είναι άλλη μία ένδειξη της επικράτησης των βαρβάρων.

Ανώνυμος 16 Φεβρουαρίου 2009 - 11:22 μ.μ.  

yparxei ki apla h epilogh tou na mhn thn episkeythei kapoios...gt prepei mia ekthesh pou exei kanei to gyrw tou kosmou ki deixnei to megaleio otu anthrwpinou orgaismou(ki milaw ws anthrwpos pou to gnwrizei poly kala logo idiotthas tou) na mhn exei th dynatothta na to dei olos o kosmos.to keimeno nomizw poio poly,tha prepe na xe allo titlo.poio poly kati anti-kineziko..ki oxi thn ekthesh.se ayth th periptwsh tha me ebriske en merh symfwnw,ektos ki an dw apodeikseis gia ayta p katamartirountai...bl.afairesh organwn kath'odwn klp...eyxaristw

Ανώνυμος 16 Φεβρουαρίου 2009 - 11:38 μ.μ.  

Πολλά πολλά συγχαρητήρια για το άρθρο σας.
Το θέαμα είναι κατάφωρα υβριστικό για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Δυστυχώς, όμως...
Η κοινωνία τσιμεντάρεται και πλαστινοποιείται πακέτο.
Αντιδράσεις μηδεν (άλλο το τι αποτέλεσμα θα είχαν)

Ανώνυμος 17 Φεβρουαρίου 2009 - 12:02 π.μ.  

malista....diladi ayto einai aseveia stous nekrous kai otan kapoioi vafoun agalmata kai spane mnimia tote ti einai??Mageia???

Ego epeidi eida tin ekthesi exo na po ena pragma....

apla ekopsa to tsigaro ...ekopsa tin asximi zwh kai pleon prospatho na kano tin zhw m oso pio igieini ginete..kai i ekthesi ayti m voithise para poli....alla opos eipe kai o proigoumenos opoios thelei paei kai opoios thelei oxi...Den exoume xounta...

eleos

Ανώνυμος 17 Φεβρουαρίου 2009 - 12:49 π.μ.  

Symfwnw apolyta me ton prolalisanta! Thelete na xtyphsete thn Kina! Me geia sas me xara sas kai oloi mazi sas! Omws an den sou aresei, mhn to episkefteis. Den mporeis omws na mou peis oti vriskeis ithiko na katakreourgountai ekatontades agnwsths proelefshs ptwmata sta panepistimia (mhn nomizeis oti ekei einai nomima ola ta ptwmata h den eisagwntai) kai anithiko na einai se koinh thea 8(!! 8 einai ola kai ola!!!) mazi me dekades organa wste na ta vlepei o aplos kosmos.

An exereseis kapoia ekthemata pou einai pragmatika san xasapiko, h syntriptikh pleiopsifia tous sou thymizei ti eisai. Kai niwtheis pragmatika mikros....

Mporw na epixeirhmatologw yper ths apopshs sou gia wres, omws ti synaisthima pou tha niwseis molis deis thn ypofysh h to emvryo twn 5 evdomadwn pou yparxoun ws ekthemata arkei gia antepixeirhma.

Ανώνυμος 17 Φεβρουαρίου 2009 - 1:52 π.μ.  

kapoios ektos iatrikou perivallontos,tha mporouse na anoiksei aplos ena vivlio anatomias,an endiaferetai gia ena theama pou einai apokroustiko akomi kai gia tous foitites tis iatrikes (kai tous idious tous giatrous).Poly sosta ta leei o syggrafeas tou arthrou.Eksikoiosi akomi kai me ta poio thlivera sto vomo tou xrimatos.Se ena paidi,ti tha prosferei?Gnoseis anatomias?Se enan politi?Ena dikigoro?

δια-μπλεκόμενος 17 Φεβρουαρίου 2009 - 9:56 π.μ.  

Είμαι εξ'αρχής αλληλέγγυος με όλη την προσπάθεια του blog και της κίνησης αντι-πληροφόρησης γενικότερα.Ομολογώ όμως ότι με εξέπληξε αυτό το άρθρο.Να σταθώ σε βασικά σημεία κλειδιά.

1)Προφανώς όλοι μας καταδικάζουμε το κινεζικό μοντέλο(αν και αρκετοί από μας το θυμόμαστε όταν το συγκρίνουμε με το εξίσου άθλιο δυτικό που βιώνουμε),αν θέλατε αυτό να στηλιτεύσετε μπορούσατε να το κάνετε πολύ ευκολότερα από τις έμμεσες αναφορές αυτού του άρθρου.

2)Και πιο σοβαρό κατά τη γνώμη μου.Μιλάμε για ελευθερία και λογοκρίνετε εκθέσεις τέχνης.Προφανώς διαφωνούμε με την έννοια της τέχνης,αλλά αντιστρέφοντας το παράδειγμά σας θα μπορούσε να πει κάποιος ότι καλά κάνανε κάποτε φανατικές θρησκευτικές οργανώσεις όταν αξιώναν την παύση της προβολής του "Τελευταίου Πειρασμού" ή όταν χριστανοφασίστες μηνύαν τον Πανούση για προσβολή εθνικού συμβόλου ή......δεκάδες ακόμα παραδείγματα που πολλοί θυμόμαστε.Ας προσέχουμε λιγάκι τι λέμε για να μην εξισωθούμε με αυτό που βρίζουμε.

3)Η προβολή μιας εκδήλωσης από τα σάπια ΜΜΕ και η εμπορική της εκμετάλλευση από εταιρείες δεν καταργούν το ίδιο το έργο.Και ακόμα και αν συμφωνήσουμε ότι είναι άθλιο το συγκεκριμένο(αν και υπό συνθήκες δεν το βρίσκω τόσο)από την άλλη όλοι μας σίγουρα μπορούμε να σκεφτούμε εκδηλώσεις και εκθέσεις που έχουμε παρακολουθήσει και αποτελούσαν χωρίς αμφισβήτηση μορφή τέχνης,να σπονσοράρονται από τα ίδια τα ΜΜΕ.Αυτό σημαίνει ότι τα ίδια τα έργα ήταν ανάξια λόγου.Να σας θυμίσω ότι ακόμα δυστυχώς ζούμε στην κοινωνία της ελέυθερης αγοράς.

Κλείνοντας ,και με συγχωρείτε για το μακροσκελές,μη φτάσουμε να καίμε βιβλία επειδή δεν μας αρέσει το περιεχόμενο.Θα μου άρεσε ένας αντίλογος από τον συγγραφέα του κειμένου για να κατανοήσω καλύτερα το πλάισιο μέσα στο οποίο κινήθηκε γιατί αδυνατώ πραγματικά να καταλάβω πως η λογοκρισία μιας έκθεσης βοηθάει την κινηματική όδο αυτή τη χρονική στιγμή,αλλά και γενικότερα.

Ανώνυμος 17 Φεβρουαρίου 2009 - 12:55 μ.μ.  

Ma ti dimiourgiki periergia lete?Os pros ti kai poion?As mou pei epitelous kapoios ti kerdise pigainontas se auti tin ekthesi.Dimiourgiki periergeia i' dimiourgiko sok?Ego giatros eimai,kai to vrisko adianoito,asxeto,axristo...Den mporei ena ptoma,enas aplos anthropos na to dei dimiourgika.To mono pou kanei einai na sokarei tin koini gnomi.Den mpaino sto tripaki Kina ktl,ta idia tha elega an i ekthesi ksekinouse apo tin Ameriki,ti Germania,tin Agglia..

Agapite,pou ekopses to tsigaro kai ta kopsidakia meta tin ekthesi,ti na sou po,me tin enimerosi pou yparxei se themata ygeias,esy perimenes na deis ptomata gia na ksypniseis?Ti allo tha akousoume telospanton...

Ανώνυμος 17 Φεβρουαρίου 2009 - 3:07 μ.μ.  

Giatre, esy exeis dei mia pragmatikh kardia mprosta sou. Egw giati na mhn thn dw??? Esy exeis dei tous myes mou. Egw giati na mhn tous dw? Ton egkefalo mou. To nevriko mou systhma. Egw giati na mhn ta dw?

Ανώνυμος 17 Φεβρουαρίου 2009 - 6:35 μ.μ.  

Agapite anonime,3:07,den nomizo na sou prosthese kati stis gnoseis.Den ksereis pou einai oi balbides,pos leitourgei,oute anatomia,oute fysiologia.Eides aplos mia eikona,pou tha mporouses na deis se polla endiaferonta vivlia,sta opoia an diavazes kiolas,pragmatika tha mathaines kai kati.Auto eipa.Den prosthetei kati stis gnoseis.

Ανώνυμος 18 Φεβρουαρίου 2009 - 4:16 μ.μ.  

Τα πτώματα δεν προέρχονται από κρατουμένους. Ψάξτε λίγο http://travel.nytimes.com/2006/08/08/business/worldbusiness/08bodies.html ακόμα κι οι αμερικανοί το έγραψαν.
Όσο για τα οργανα των φυλακισμένων που μεταμοσχεύονται...αυτό το βρίσκω το μόνο θετικό της θανατικής ποινής.
Δηλαδή απαντάει λίγο στην ερώτηση: "αφού δεν τους τρώτε, γιατί τους σκοτώνετε;"

Ανώνυμος 25 Φεβρουαρίου 2009 - 2:22 μ.μ.  

Μετά από πολύ κόπο του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, καθώς απουσιάζει η αντίστοιχη νομοθεσία, τελικά οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να προσθέσουν το εξής disclaimer:

In keeping with the May 23, 2008 Assurance of Discontinuance executed by Premier Exhibitions, Inc. (the �Company�) and The Attorney General for the State of New York, the Company agreed to disclose the following regarding BODIES... The Exhibition, at South Street Seaport:

(A) �This exhibit displays human remains of Chinese citizens or residents which were originally received by the Chinese Bureau of Police. The Chinese Bureau of Police may receive bodies from Chinese prisons. Premier cannot independently verify that the human remains you are viewing are not those of persons who were incarcerated in Chinese prisons.�

(B) �This exhibit displays full body cadavers as well as human body parts, organs, fetuses and embryos that come from cadavers of Chinese citizens or residents. With respect to the human parts, organs, fetuses and embryos you are viewing, Premier relies solely on the representations of its Chinese partners and cannot independently verify that they do not belong to persons executed while incarcerated in Chinese prisons.�


http://www.prxi.com/nycrefunds/


ακόμα και αν δεν το γνωρίζουν και μόνο η υποψία με αηδιάζει. Μιλάμε για βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που θα θυσιαστουν στο βωμό της περιέργειας σας? δεν ηθικολογώ, δεν με ενδιαφέρει η ηθικολογία. Μπορώ να μιλάω ώρες για το θέμα.

Φιλικά.

petros 19 Μαρτίου 2009 - 10:36 π.μ.  

τουλάχιστον οι σειρά των "ανώνυμων υπερασπιστών" δείχνει ότι η διοργανωτές το χουν πάρει χαμπάρι ότι γίνεται κουβέντα για την ξεδιάντροπη απάτη τους.

και θα συνεχιστεί...

το να περιφέρεις τους νεκρούς...
ναι θέτει ηθικό θέμα πονηράντζες.

Antibodies 19 Μαρτίου 2009 - 3:18 μ.μ.  

Συγχαρητήρια για το άρθρο σας!

Μια πολύ σύντομη απάντηση στον δια-πλεκόμενο φίλο που μίλησε περί λογοκρισίας μιας έκθεσης τέχνης.

Έχεις δει ποτέ σου έκθεση τέχνης, στην οποία δεν υπάρχουν τα ονόματα των καλλιτεχνών που εκθέτουν; Φυσικά όχι!

Τίνος το έργο λοιπόν θέλουμε να "λογοκρίνουμε"; Του ... Κανένα; Μήπως μιας ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης;

Δεν υπάρχει καμιά έκθεση τέχνης! Πρόκειται φίλε για στυγνό ΕΜΠΟΡΙΟ και τίποτε άλλο.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ! Μη λέμε αστεία πράγματα λοιπόν για να το δικιολογήσουμε.

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP