Ανταπόκριση από την συγκέντρωση έξω από τον Ελύθερο Τύπο

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009

Επιτέλους η ΕΣΗΕΑ παρενέβη ενάντια στις απολύσεις στον χώρο των ΜΜΕ και όρθωσε το ταξικό της ανάστημα απέναντι στην εργοδοσία, η οποία μανιασμένη έβαλε τα αντιδραστικά φερέφωνα της να λασπολογήσουν ενάντια σε αυτήν την αγωνιστική κίνηση. Όχι δεν είναι διήγημα επιστημονικής φαντασίας, απλώς δεν μιλάμε για το εργοδοτικό σωματείο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. αλλά για μια κίνηση της Κατάληψης ΕΣΗΕΑ, της συλλογικότητας των εργαζομένων στα Μέσα κι όχι μόνο που έχοντας απελευθερώσει το κτίριο της Ένωσης Συντακτών αποφάσισε μέσα από αυτοοργανωμένες και μαζικές συνελεύσεις να εκφράσει την συναδελφική/ταξικη της αλληλεγγύή στους εργαζόμενους στην εφημερίδα «Ελεύθερο Τύπο».

Πάνω από 20 εργαζόμενοι/ες είχαν απολυθεί το προηγούμενο διάστημα από την επιχείρηση της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ένας από τους οποίους, ο φωτορεπόρτερ Κώστας Τσιρώνης, γιατί είχε τραβήξει φωτογραφίες που απεικονίζουν τον επικεφαλής διμοιρίας των ΜΑΤ να έχει βγάλει το όπλο του και να σημαδεύει προς τη μεριά των διαδηλωτών, την επομένη μέρα της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Επίσης 6 από τους απολυμένους ήταν εργαζόμενοι που αφού είχαν δουλέψει υπό καθεστώς πρακτικής άσκησης-απλήρωτης εργασίας υπέγραψαν εν αγνοία τους σύμβαση ενός χρόνου. Μετά την απόλυση τους αντικαταστάθηκαν άμεσα από άλλους ανακυκλώσιμους εργαζόμενους/φοιτητές.

Στο άκουσμα της προγραμματισμένης για την Τρίτη 13/1 συγκέντρωση, το ραδιόφωνο της Γιάννας (City99.5) μετέδιδε από το πρωί μηνύματα λάσπης γύρω από την κατάληψη, στα οποία προεξείχε η προλετάρια συναδέλφισσα Λιάνα Κανέλλη. Ως εκπρόσωπος του Κόμματος του Λαού μάλιστα, για άλλη μια φορά την βγήκε από τα δεξιά στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία, ζητώντας την βίαιη εκδίωξη των καταληψιών.

40 περίπου καταληψίες συγκεντρωθήκαμε έξω από το κτίριο-φρούριο της Γιάννας, όπου στην είσοδο είχαν παραταχθεί οι φύλακες της επιχείρησης. Απλώθηκαν πανό και φωνάχτηκαν συνθήματα όπως «Η αλληλεγγύη η συναδελφική, στα αφεντικά θα φέρει ταραχή», «Βιτριόλι, απολύσεις και σφαίρες στο ψαχνό τον πόλεμο τον ζούμε κάθε μέρα εδώ», «Άμισθοι, απολύσεις και μαύρη εργασία, αυτό δεν ειν’ λειτούργημα, είναι κοροϊδία», «Σήμερα κατάληψη στην ΕΣΗΕΑ, μα η βίλα της Γιάννας είναι πιο ωραία».

Τρεις καταληψίες μετά από συνεννόηση με την συνδικαλιστική εκπρόσωπο των εργαζομένων μπήκαν στο κτίριο για να μοιράσουν κείμενα στους εργαζομένους. Η λάσπη που είχε εκτοξεύσει η διοίκηση τελικά βοήθησε στην μαζική ανάγνωση του κειμένου από τους εργαζόμενους/ες. Οι καταληψίες τους πληροφόρησαν για την κατάληψη και το πρόγραμμα της, καθώς και για το γεγονός ότι η παρέμβαση γίνεται για να σπάσει το κλίμα τρομοκρατίας που έχει επιβληθεί από την εργοδοσία με τις μαζικές απολύσεις. Ο διευθυντής της επιχείρησης μάταια επιχείρησε διάλογο με τους καταληψίες, που του εξήγησαν πολλάκις ότι δεν είχαν τίποτα να πούνε μαζί του, αλλά αντίθετα είχαν έρθει για να συνομιλήσουν με τους εργαζόμενους. Παρ’ όλα αυτά πήρε κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματα του σχετικά με το γιατί επιλέξαμε την εφημερίδα του και αν θα πηγαίναμε σε εφημερίδες της αριστεράς. Του απαντήθηκε ότι η Κατάληψη ΕΣΗΕΑ κάνει παρεμβάσεις ενάντια στις απολύσεις και στην απλήρωτη εργασία, πράγματα που συμβαίνουν σε όλα τα ΜΜΕ, απλώς η επιχείρηση του είχε το προνόμιο να έχει απολύσει κάποιον λόγω μιας ξεκάθαρα πολιτικής φωτογραφίας που ερχόταν σε σύγκρουση με την ιδεολογική προπαγάνδα της εφημερίδας.
(φωτογραφίες και βίντεο από αύριο)

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP