ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΛΕΦΤΑ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ;

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2008

…για τον εργασιακό μεσαίωνα στο περιοδικό Icons Traveller’s

Τόπος: Ελλάδα, Αττική, 10ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, γραφεία του περιοδικού «Icons Traveller’s», ιδιοκτησίας Τάσου Δούση. Χρόνος: 2009 (ύστερος καπιταλισμός σε περίοδο κρίσης και παρακμής). Εργασιακές σχέσεις: Μεσαιωνικές με δόσεις πατριαρχικής φεουδαρχίας. Κοινωνικές σχέσεις: Μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη και την επίθεση με βιτριόλι στην αγωνίστρια συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, ένα μαχόμενο εργατικό κίνημα έχει αρχίσει να σπάει το πέπλο της σιωπής γύρω από την εργοδοτική εκμετάλλευση που ασκείται είτε μέσω των νομιμοποιημένων ελαστικών-επισφαλών εργασιακών σχέσεων, είτε μέσω της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Στο κάτεργο του κ. Δούση λοιπόν ελάχιστοι είναι οι εργαζόμενοι/ες με σταθερό μισθό και ένσημα. Οι περισσότεροι/ες “απασχολούνται” ως “μπλοκάκηδες”. Τι σημαίνει αυτό; Ενώ δουλεύουν κανονικά υπό σχέσεις εξαρτημένης εργασίας (το ωράριο, ο τόπος, οι συνθήκες, το προϊόν της εργασίας τους εξαρτώνται από τις αποφάσεις της εργοδοσίας), θεωρούνται «ελεύθεροι επαγγελματίες» και ασφαλίζονται στο ΤΕΒΕ (μετακυλώντας το κόστος των ασφάλιστρων στον εργαζόμενο). Οι «ελεύθεροι επαγγελματίες» ως γνωστόν δεν υποχρεούνται να παρίστανται στον τόπο εργασίας συγκεκριμένες ώρες και μέρες (καθημερινό ωράριο). Για το Icons Traveller’s όμως, σε περίπτωση που κάποιος «μπλοκάκιας» αρνηθεί να δουλέψει παραπάνω π.χ. από 8 ώρες καθημερινά, μπορεί πολύ απλά να «λυθεί η συνεργασία» του με τον κ. Δούση. Εργατική μετάφραση: Θα απολυθεί χωρίς να δικαιούται αποζημίωση. Αυτά όσον αφορά τη «νόμιμη» εργοδοτική εκμετάλλευση και τρομοκρατία

Από εκεί και πέρα περνάμε στις ξεκάθαρα μεσαιωνικές/φεουδαρχικές εργασιακές σχέσεις που θεωρούνται «παράνομες» σύμφωνα με τους νόμους της αστικής δημοκρατίας. Στο Icons Treaveller’s εργάζονται αρκετοί νέοι/ες εργαζόμενοι/ες χωρίς μισθό, ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα. Στο μεσαίωνα αυτό οριζόταν ως δουλεία (προσοχή στον τονισμό). Στον ύστερο καπιταλισμό αυτό ορίζεται ως «πρακτική άσκηση» και «μαθητεία» και οι εργαζόμενοι αποκαλούνται «δόκιμοι» ή τα «παιδιά». Η δουλεμπορική αυτή σχέση δεν βασίζεται σε κάποιο νόμο, αλλά στην απουσία συλλογικής αντίστασης των νέων εργαζομένων που για να αποκτήσουν προϋπηρεσία αναγκάζονται να δουλεύουν «εθελοντικά», αφού άλλωστε «όλοι έτσι ξεκίνησαν την δημοσιογραφική τους καριέρα».

Στο «Δουσιστάν» επίσης δεν ισχύει το κατακτημένο με αίμα εργασιακό 8ωρο. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν συχνά 12ώρες+ και κάποιες φορές και Σαββατοκύριακα, γιατί… δεν βγαίνει η ύλη! Λόγω του «φόρτου εργασίας» έχει τύχει να ξημερώσουν ορισμένοι στα γραφεία τους! Αυτό σε εργατική μετάφραση σημαίνει απλήρωτες υπερωρίες και απώλεια του δικαιώματος στην ζωή για τους εργαζόμενους/ες. Άλλο δουλεύω για να ζω και άλλο δεν ζω γιατί δουλεύω. Επιπλέον, ακόμα και οι εργαζόμενοι/ες με σταθερό μισθό και ένσημα, δυσκολεύονται να πάρουν τις άδειες που δικαιούνται, γιατί το αφεντικό δεν το συμφέρουν οι απώλειες.

Οι καταπατήσεις εργασιακών δικαιωμάτων συνεχίζονται, στην είσοδο και μέσα-έξω από το χώρο δουλεύει με κάμερες που καταγράφουν κάθε κίνηση έξω από το κτήριo. Οι κάμερες παρακολούθησης σε εργασιακούς χώρους που στη Ελλάδα είναι παράνομες και αντισυνταγματικές στο… «Δουσιστάν» είναι αυτονόητο καθεστώς. Όπως αυτονόητο καθεστώς είναι και το παράνομο παρουσιολόγιο, στο οποίο αναγκάζονται να δηλώνουν με την υπογραφή τους οι συντάκτες την ώρα προσέλευσης τους στην βιομηχανία του κ. Δούση.

Λόγω της παραπάνω ασφυκτικής εργασιακής πραγματικότητας στο Icons Traveller’s είναι σύνηθες το φαινόμενο οι εργαζόμενοι/ες να αποχωρούν οικειοθελώς, με αποτέλεσμα κάθε μήνα η συντακτική ομάδα να είναι διαφορετική. Ουσιαστικά μιλάμε για μια ακόμα επιχείρηση που βασίζεται στο μοντέλο των επισφαλών/ανακυκλώσιμων εργαζόμενων. Αυτοί/ες λόγω της απουσίας συλλογικών αντιστάσεων μπορεί να μην μιλάνε όσο εργάζονται σε τέτοια κάτεργα, αλλά μετά την αποχώρηση τους έχουν την “κακή συνήθεια” να δημοσιοποιούν σε τρίτους τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας που βίωσαν. Με αφορμή μάλιστα αυτές τις καταγγελίες στο διαδίκτυο ο κ. Δούσης ενέτεινε πιέσεις και απειλές, ώστε να κοπεί κάθε είδους επικοινωνία με τον έξω κόσμο και να είναι καλυμμένος σε περίπτωση που κάποιος/α κινηθεί εναντίον του για το ζήτημα π.χ. των απλήρωτων υπερωριών.

Οι νόμοι του «Δουσιστάν» δεν ισχύουν μόνο στη Μεταμόρφωση, αλλά σε άπειρους εργασιακούς χώρους, της βιομηχανίας των ΜΜΕ συμπεριλαμβανομένης. Οι νόμοι αυτοί στηρίζονται στην σιωπή και συνενοχή των εργατοπατέρων, της εργοδοτικής ΕΣΗΕΑ και κάθε συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, καθώς και στα «στραβά μάτια» θεσμικών φορέων όπως οι Επιθεωρήσεις Εργασίας. Οι εργαζόμενοι/ες δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να οργανώσουν μόνοι/ες τους την συλλογική τους δύναμη, να καταγγέλλουν και να δημοσιοποιούν συνεχώς τις παρανομίες των αφεντικών, να μην αφήνουν καμία απόλυση χωρίς απάντηση.

Η «ανοιχτή συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στον χώρο των ΜΜΕ», ως φυσική συνέχεια της Συνέλευσης της Κατειλημμένης ΕΣΗΕΑ (10-16/1) έχει πάρει την απόφαση να παρεμβαίνει στους εργασιακούς χώρους που δεν πρόκειται να πατήσει ποτέ κανείς από την ΕΣΗΕΑ.

Θέλοντας να εκφράσουμε την συναδελφική και ταξική μας αλληλεγγύη στους εργαζόμενους/ες του «Icons Traveller’s» τους μοιράζουμε αυτό το κείμενο καλώντας τους να υπερασπιστούν με κάθε μέσα τα αυτονόητα δικαιώματα τους. Το μοιράζουμε Παρασκευή 13/2 κι ώρα 19:00 σε εργαζόμενους που έχουν σύμφωνα με το παρουσιολόγιο της επιχείρησης υπερβεί τον 8ώρο χρόνο εργασίας τους και γνωστοποιούμε στον κ. Δούση ότι η παρουσία μας θα χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό υλικό για δικαστική χρήση ενάντια στις παρανομίες του. Καλούμε τέλος το σωματείο της ΕΣΠΗΤ να πάρει θέση για τα τεκταινόμενα στην επιχείρηση του κ. Δούση.


ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΜΜΕ ΤΩΡΑ!

Ανοιχτή Συνέλευση:Τρίτη 17/02, 20.00, στο κτίριο του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ (ΕΜΜΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών (Καλαμιώτου 2, Πλ. Καπνικαρέας)

Ανοιχτή συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στον χώρο των ΜΜΕ

katalipsiesiea.blogspot.com

katalipsiesiea@gmail.com

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP