Απεργοσπασία: Η περίπτωση της Prime Applications

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2018

Η απεργία είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα που έχουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι για να μπορέσουν να βάλουν ανάχωμα στις ορέξεις αφεντικών, διευθυντάδων και κάθε λογής υπευθύνων για περαιτέρω εντατικοποίηση και εκμετάλλευση.

Στην 24ωρη γενική απεργία που είχε κηρυχθεί για τους εργαζόμενους στον Τύπο για την Τρίτη 27 Νοεμβρίου, πάλι τα γνωστά λίγο – πολύ σάιτ δεν συμμετείχαν και μετέδιδαν κανονικά ειδήσεις, έχοντας μάλιστα ροή ειδήσεων τόσο εντατική σαν να είναι μία κανονική μέρα. Kάποια sites μάλιστα «ανεβάζανε» ειδήσεις κάθε 3 με 5 λεπτά.

Δυστυχώς, πέρα από την αναλγησία των αφεντικών, είναι και η ανοχή πολλών συναδέλφων που βοηθά στη συστηματική απεργοσπασία, καθώς όταν π.χ. ακoύνε ότι προκηρύσσεται μια απεργία η πρώτη ερώτηση που κάνουν είναι «και πώς θα έρθουμε στη δουλειά χωρίς ΜΜΜ». Υποτιμώντας έτσι την ίδια την αξία της απεργίας.

Φυσικά δεν λείπουν και τα άπειρα παραδείγματα των εντεταλμένων της διοίκησης οι οποίοι σπεύδουν σε κάθε απεργία να ενημερώσουν τον εργαζόμενο αν μπορεί να απεργήσει ή όχι (μαντέψτε ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα αυτό). Λες και ήταν ποτέ δικό τους θέμα η απεργία ενός εργαζόμενου.

Γνωστή και μη εξαιρετέα ωστόσο είναι και η τακτική της ΕΣΗΕΑ, να αφήνει δηλαδή στο απυρόβλητο τα μαγαζιά που συστηματικά σπάνε τις απεργίες θεωρώντας ότι η περιφρούρηση μιας απεργίας θα γίνει από κάποιο αόρατο σώμα εργαζομένων που θα πάει κόντρα στο φόβο και την τρομοκρατία που πολλές φορές υφίσταται ένας εργαζόμενος στα Μέσα. Η ΕΣΗΕΑ προφανώς και γνωρίζει αλλά δεν κάνει τίποτα για αυτό. Και δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει και ούτε φυσικά η τελευταία.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η εικόνα από το πρόσφατο παρελθόν εν μέσω απεργίας διαρκείας του κλάδου, με το σωματείο να παρακαλάει τους διευθυντές και αρχισυντάκτες των ΜΜΕ «να μην κάνουν απεργοσπασία». Μεταξύ των μαγαζιών που ακολουθούν την τακτική της απεργοσπασίας (protothema.gr, iefimerida.gr, newsit.gr, newsbomb.gr, kathimerini.gr, skai.gr, και πολλά άλλα) είναι και τα σάιτ του ομίλου Κοπελούζου, newsbeast.gr και news.gr (Prime Applications).

Στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις εργαζομένων που ενημέρωσαν για την πρόθεσή τους να απεργήσουν λαμβάνοντας, έμμεσα ή άμεσα, την απάντηση ότι η επιχείρηση δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους να ασκήσουν το δικαίωμα στην απεργία. Όσοι κατά το παρελθόν έχουν διεκδικήσει αυτό το δικαίωμα, έχουν απειληθεί έμμεσα με απόλυση. Συνθήκη που δεν είναι ξένη για τα συγκεκριμένα μαγαζιά και τους υπευθύνους τους όπως είχαμε γράψει στο παρελθόν (με άλλη αφορμή, και μπορείτε να δείτε εδώ - http://katalipsiesiea.blogspot.com/2014/12/prime-media-12-newsbeast-newsgr.html και εδώ - http://katalipsiesiea.blogspot.com/2014/12/prime-media.html#more).

Ακόμη και εργαζόμενοι – μέλη της ΕΣΗΕΑ έχουν αναγκαστεί να είναι στις θέσεις τους σε κάθε απεργία φοβούμενοι τις μικρές και μεγάλες συνέπειες που θα είχε η συμμετοχή τους σε αυτή. Ο Όμιλος Κοπελούζου έχει φτιάξει ένα προφίλ το οποίο θέλει να φαίνεται ότι στα μαγαζιά του όλα είναι καλώς καμωμένα με τη μόνιμη επωδό «δείτε τι συμβαίνει τριγύρω στον κλάδο με απληρωσιές, φέσια και απολύσεις».

Βέβαια οι αυτονόητες υποχρεώσεις του εργοδότη και η τήρησή τους δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για την επιβολή καθεστώτος «τάξης και ασφάλειας» μέσα στο μαγαζί. Γιατί μπορεί η ΕΣΗΕΑ ως κομμάτι ενός ευρύτερου συμβιβασμένου και ξεπουλημένου συνδικαλισμού να προκηρύσσει απεργίες πυροτεχνήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι που η απεργία αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο στα χέρια του εργαζόμενου και αναφαίρετο δικαίωμά μας. Ειδικά σε έναν κλάδο μάλιστα που έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις την τελευταία δεκαετία ως δοκιμαστικός σωλήνας προκειμένου να εφαρμοσθούν αντίστοιχες τακτικές εκμετάλλευσης και ξεζουμίσματος και σε άλλους εργασιακούς κλάδους.

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP