4 περιοδικά έκλεισε ο Φιλιππόπουλος των Αττικών Εκδόσεων

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017

«Όταν στο βάλτο τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια» λέει μια παροιμία και μη εννοώντας καθόλου τους εργαζόμενους ως βατράχια, ας εξηγηθούμε. Έντονη αναταραχή επικρατεί τις τελευταίες μέρες στον όμιλο των Αττικών εκδόσεων, ιδιοκτησίας Θ. Φιλιππόπουλου. Ο λόγος είναι το αιφνιδιαστικό κλείσιμο 4 περιοδικών (PC magazine, Casaviva, Ιδέες και Λύσεις, Maison) και η απόλυση περίπου 25 εργαζόμενων, που εργάζονταν σε αυτά, είτε ως έμμισθοι είτε ως “εξωτερικοί” συνεργάτες (το γνωστό καθεστώς πληρωμής με μπλοκάκι ενώ υπάρχει εξαρτημένη σχέση εργασίας για πολλά χρόνια). 


Η εξήγηση που δόθηκε στους εργαζόμενους είναι, το γνωστό πια και χιλιοειπωμένο αφήγημα, περί κρίσης και το “προσέχουμε για να έχουμε”. Να έχουν ΠΟΙΟΙ είναι ένα ερώτημα όμως. Η φήμη του συνεπούς πληρωτή (καλοπληρωτή σε καμία περίπτωση) είναι εκείνη που συμβάλλει στην συναίνεση από την μεριά των εργαζομένων και στην διαρκή ανανέωση των μειώσεων μισθών που τους επιβληθεί από το 2011. Ακόμα και τότε, που υπήρχε ΣΣΕ (συλλογική σύμβαση εργασίας) ο όμιλος Αττικών εκδόσεων, ανάγκαζε τους εργαζομένους να υπογράφουν συμβάσεις πολύ κάτω από αυτή. Όλα αυτά τα χρόνια, ο όμιλος Αττικών εκδόσεων, συρρίκνωνε τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας από την μία μεριά και από την άλλη αγόραζε όποιο τίτλο περιοδικού, βρισκόταν στο δρόμο του. Με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο φόρτος εργασίας και να δημιουργεί εργαζόμενους “πασπαρτού”. Μόλις πριν ένα μήνα, ένα νέο περιοδικό πέρασε στην ιδιοκτησία του ομίλου. 

Πως, λοιπόν, ένας κερδοφόρος (με βάσει τους ισολογισμούς του 2016) όμιλος προβαίνει σε περικοπές θέσεων εργασίας ενώ παράλληλα αναπτύσσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα; Ενδεχομένως, προσβλέποντας σε νέες επενδυτικές δραστηριότητες και ευρύτερα σχήματα αφεντικών ΜΜΕ, π.χ. για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας. Πάντως, ένα από τα προσχήματα είναι ήδη κατατεθειμένο στην κοινή ανακοίνωση των εργοδοτών (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε., ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε., ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε., ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε., ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Α.Ε.») σχετικά με την τροπολογία που ήρθε στη Βουλή για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, και προβλέπει εισφορά που θα αντιστοιχεί στο 2% των ετήσιων κερδών τους, για την επικουρική ασφάλιση των εργαζομένων στα ΜΜΕ. 
Από την ανακοίνωση τους παραθέτουμε: “Για τις επιχειρήσεις του έντυπου τύπου η επιβολή του νέου φόρου επί του τζίρου τους θα οδηγήσει στην βέβαιη απώλεια θέσεων εργασίας και ενδεχομένως στο κλείσιμό τους. Οι εταιρείες που έμειναν όρθιες δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, τελεία και παύλα. Όσο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, θα μειώσει δραματικά το πολύ μικρό ποσοστό που τους απομένει από την διαφημιστική δαπάνη η οποία πηγαίνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό στις μεγάλες ξένες εταιρείες”. 

Ο συνασπισμός των αφεντικών, παλιών και νέων, πίσω από αυτή την ανακοίνωση δείχνει τις διαθέσεις τους για το μέλλον του κλάδου και των εργαζομένων, οι οποίες διαθέσεις άλλωστε έχουν διαφανεί και από τις απαράδεκτες συμβάσεις που προωθούνται στον πρώην ΔΟΛ. Οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που για άλλη μια φορά “βάζουν πλάτη”, όπως συχνά τους ζητείται ένεκα της κρίσης. Μόνο που αυτή την φορά δεν “βάζουν πλάτη”, απλά “παίρνουν πόδι”. Μέχρι πότε όμως; Στα 4 αυτά περιοδικά ανεστάλη η έκδοσή τους. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ενεργοποιηθεί ο τίτλος τους ξανά. Αν τα “βουβάλια” καταλήξουν σε μια συμφωνία ή αν υπάρξουν διαφημίσεις, οι οποίες θα πρέπει να απορροφηθούν. Με ποιούς εργαζόμενους όμως; Με τους ακόμα πιο φοβισμένους και εξουθενωμένους από την ψυχολογική πίεση της δουλειάς και την διαρκή απειλή της απόλυσης;  Με το καθεστώς του εσωτερικού εργαζόμενου με μπλοκάκι; Με εργαζόμενους on call;  Όποτε χρειάζεται η εταιρεία “χέρια” δίνοντας στον εργαζόμενο χαρτζιλίκι; 

 Για άλλη μια φορά τα σωματεία του κλάδου είναι εντελώς απόντα και ανίκανα να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, κάθονται και κοιτούν την επίδειξη δύναμης των εργοδοτών περιμένοντας νέα κλεισίματα περιοδικών. Η φημολογία για περισσότερες απολύσεις επιτείνει το κλίμα ανασφάλειας και τρομοκρατίας εντός του ομίλου, συνθήκες που διαμορφώνουν το έδαφος για την επόμενη ανενόχλητη λεηλασία μισθών και θέσεων εργασίας. Η αναχαίτιση αυτής της επίθεσης μπορεί να πραγματωθεί μόνο αν οι εργαζόμενοι μιλήσουμε μεταξύ μας, αντιδράσουμε και οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας. Με όπλο μας την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση, να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να υπερασπιστούμε τα εργατικά μας συμφέροντα.

Συνέλευση εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών στα ΜΜΕ

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP