Κόπηκαν 6 εκπομπές αλληλέγγυων και ακροατών από την ΕΡΤ Χανίων!

Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017

Κάποιοι ζήλεψαν την δόξα του Σαμαρά και είπαν να δοξασθούν δια του λουκέτου. Ο προϊστάμενος της ΕΡΤ Χανίων επικαλούμενος «άνωθεν εντολές» έβαλε λουκέτο στο σταθμό, κλείδωσε τα στούντιο, κλείδωσε εαυτόν στο γραφείο του, φώναξε και την αστυνομία και σταμάτησε το ζωντανό πρόγραμμα. Είχε προλάβει να «κόψει» σχεδόν στον αέρα την εκπομπή δημοσιογράφου της ΕΡΤ Χανίων που είχε ως θέμα την προ 4 ετών εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ και στην οποία συμμετείχαν εκείνη την ώρα και 2 αλληλέγγυοι πολίτες οι οποίοι πραγματοποιούσαν μέχρι πρότινος εκπομπές στο Σταθμό. Ρεπορτάζ για το θέμα και εδώ.

Λέμε μέχρι πρότινος γιατί ο προϊστάμενος του σταθμού έκοψε όλες τις εκπομπές πολιτών στην ΕΡΤ Χανίων, πάλι επικαλούμενος «άνωθεν εντολές». Όπως καταγγέλλουν οι αλληλέγγυοι, έχει δοθεί προφορική εντολή από τον νέο Υποδιευθυντή Περιφερειακών Σταθμών και με την σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή Ειδήσεων Ραδιοφωνίας  να κοπούν όλες οι εκπομπές αλληλέγγυων από όλους του Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΤ.

Για το θέμα υπάρχει καταγγελία και συμμετέχοντα στο πρόγραμμα του ΕΡΤopen ο οποίος δηλώνει ότι αποχωρεί από το εγχείρημα καταγγέλλοντας λογοκρισία από τον ταμία της ΠΟΣΠΕΡΤ. Σημειώνει ότι εδέχθει ευθείες πιέσεις όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα. Σημειώνεται ότι ο νέος προϊστάμενος των Περιφερειακών Σταθμών της ΕΡΤ ήταν μέχρι πρότινος ενεργό μέλος του ΕΡΤοπεν.

Εμείς λάβαμε και αναδημοσιεύουμε με χρονολογική σειρά τα κείμενα των «κομμένων» παραγωγών.

Για ό,τι συμβαίνει στην ΕΡΤ Χανίων, μπορείτε να ενημερώνεστε από τη facebook σελίδα Εκπομπές Αλληλέγγυων Ακροατριών/Ακροατών στην ΕΡΤ Χανίων.


Αρχικά, την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, οι «κομμένοι» παραγωγοί της ΕΡΤ Χανίων εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

Σύμφωνα με την ενημέρωση που δεχτήκαμε την Δευτέρα 30-10-2017 από την ΕΡΤ Χανίων (και όχι άμεσα από τον νέο διευθυντή της τον κ. Κτιστάκη), οι εκπομπές «Πάγιες και Διαρκείς Ανάγκες», «Πολιτισμός εν κινήσει», «Roundabout», «Οι λέξεις ταξιδεύουν», «Κρήτη-Ιστορία-Παράδοση» καθώς και η εκπομπή των Κωσταντίνας Γεωργαντά και Κατερίνας Φουράκη (Δευτέρα 8-9 το βράδυ) κόβονται μέχρι νεωτέρας.

Τι είναι αυτές οι εκπομπές και γιατί χρειάζεται να κοπούν; Είναι εκπομπές που τις δημιουργούν μη-εργαζόμενοι της ΕΡΤ, δηλαδή άνθρωποι που έχουν μεράκι για το ραδιόφωνο. Προσφέρουν την εργασία τους αφιλοκερδώς και χωρίς φυσικά να επιβαρύνουν τα οικονομικά του σταθμού.


Τι περιεχόμενο έχουν αυτές οι εκπομπές; Το περιεχόμενό τους ποικίλει. Υπάρχουν κάποιες με πολιτικό κι άλλες με πολιτιστικό, μουσικό χαρακτήρα ενώ άλλες είναι εκπομπές λόγου και μουσικής. Κάποιες έχουν καλεσμένους από την τοπική κοινωνία και άλλες εμβαθύνουν σε κοινωνικά ζητήματα. Με λίγα λόγια, αυτές είναι εκπομπές που συνεισφέρουν στο πρόγραμμα της ΕΡΤ Χανίων εμπλουτίζοντας το δημοσιογραφικό πρόγραμμα της πρωινής ζώνης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ και δίνοντας ένα βήμα σε όσους και όσες δεν ακούγονται τα πρωινά.

Οι εκπομπές αυτές είναι μια προσφορά της κοινωνίας στην κοινωνία και έτσι αποτελούν ένα έμπρακτο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση αφουγκράζεται το σύνολο των ανθρώπων που αντιπροσωπεύει.

Ως παραγωγοί προσπαθούμε να καταλάβουμε το λόγο για τον οποίο κόβονται αυτές οι εκπομπές. Ποιο είναι το επιχείρημα για μια εκ των άνω τελεσίδικη και εντελώς ουρανοκατέβατη απόφαση για εκπομπές που, ούτως ή άλλως, λάμβαναν χώρα και νωρίτερα (πριν το μαύρο της ΕΡΤ) υπό το καθεστώς του θεσμού «Κάνε την εκπομπή σου» αλλά και κατά την διάρκεια του μαύρου για να κρατήσουν ανοιχτές τις διόδους πληροφόρησης και ψυχαγωγίας μεταξύ του δημόσιου ραδιοφώνου και της κοινωνίας;

Ποιο είναι το επιχείρημα με το οποίο στους περιφερειακούς σταθμούς κόβονται εκπομπές που πρόσθεταν ζωντάνια με την ποιότητά τους σε μια νεκρή απογευματινή ή Σαββατοκύριακου ζώνη; Οι περιφερειακοί σταθμοί πρέπει να αναμεταδίδουν συνεχώς το Αθηναϊκό πρόγραμμα; Δεν θα πρέπει να έχουν και τη δική τους φωνή, να δίνουν το δικό τους στίγμα;

 
Ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού του χρόνου που έχουμε απλόχερα προσφέρει, θεωρούμε πως μας οφείλεται μια απάντηση από τον νέο διευθυντή της ΕΡΤ Χανίων (που διαδέχτηκε την κ. Σοφία Θεοδωράκη) καθώς και από τον νέο περιφερειάρχη των σταθμών κ. Μιχάλη Μεσσήνη σχετικά με το λόγο διακοπής των εκπομπών αλλά και όσον αφορά την απότομη και άμεσα εφαρμοζόμενη αυτή διακοπή δίχως να υπάρξει το παραμικρό περιθώριο για οποιονδήποτε αντίλογο.

Η ομόφωνη άποψή μας είναι ότι τέτοιες διαδικασίες δεν συνάδουν με το δημόσιο χαρακτήρα του Ραδιοφώνου και με το ήθος, τη σοβαρότητα και την αξιοπρέπεια με τα οποία τόσο καιρό κάναμε και προσφέραμε τις εκπομπές.


Οι παραγωγοί

Κατόπιν, παραγωγοί και αλληλέγγυοι κάλεσαν σε συγκέντρωση έξω από την ΕΡΤ Χανίων σήμερα (Τρίτη 7 Νοεμβρίου) το μεσημέρι (στις 13:00), όπου και αντίκρισαν τη θλιβερή εικόνα των λουκέτων και ενός κλειστού κτιρίου. 


Αναλυτικά, το κείμενο-κάλεσμά τους:

Έργων – κι ερωτηματικών – συνέχεια & ένα κάλεσμα για Τρίτη 7 Νοεμβρίου 13:00 ΕΡΑ Χανίων (Έλλης 40 – Κάτω Σούδα)

Μετά την απότομη διακοπή των εκπομπών ακροατριών/ακροατών στην ΕΡΤ Χανίων μία εβδομάδα πριν, στις 30-10-2017, τα ερωτηματικά για το «μαύρο» συνεχίζονται.

Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, η εκπομπή του Γιώργου Μουργή στην Ertopen - radio 106.7 “on the third day” επρόκειτο να δώσει βήμα στους ραδιοφωνικούς παραγωγούς των εκπομπών που διακόπηκαν. Την προηγουμένη μέρα όμως ο κ. Μουργής έβγαλε ανακοίνωση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης με την οποία ζητούσε συγγνώμη από όλους στις «Εκπομπές Αλληλέγγυων Ακροατριών/Ακροατών στην ΕΡΤ Χανίων» (ομάδα που έχει συσταθεί στο facebook), γιατί δεν θα μας είχε στην εκπομπή του την επομένη. Στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Μουργής επίσης σημείωνε:

«Αγωνιζόμαστε για το ίδιο πράγμα: Ακηδεμόνευτη ενημέρωση, ελευθεροτυπία, αλογόκριτη δημοσιογραφία, απεξαρτημένη από άνωθεν ‘εντολές’, απρόσκοπτη άσκηση της ερευνητικής δουλειάς για κοινωνική ενημέρωση προς όφελος όλων των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, όλων των κοινωνικών κινημάτων. Η σημερινή παρέμβαση αποτελεί το λόγο της δικής μου αποχώρησης από την Ertopen - radio 106.7. Η ΕΡΤ κλειστή στην κοινωνία δεν σημαίνει και ΕRTopen κλειστή στην κοινωνία.»

Τι συμβαίνει λοιπόν και ενοχλεί τόσο πολύ το θέμα αυτό;

Όλοι και όλες θυμόμαστε τον αγώνα που εργαζόμενοι και μη, αλληλέγγυοι απ’ όλο το κοινωνικό φάσμα, δώσανε για να κρατήσουν ζωντανή τη Δημόσια Ραδιοφωνία. Ένα κοινωνικό κύμα που κατέλαβε την δημόσια ραδιοσυχνότητα δίνοντας την ευκαιρία σε δεκάδες ανθρώπους να κρατήσουν τα μικρόφωνα ανοιχτά, τις φωνές δυνατές, την ενημέρωση και τη ψυχαγωγία «από τα κάτω» στον αέρα.

Βασική συντεταγμένη στον αγώνα αυτό ήταν η συμμετοχή όλων, έτσι ώστε το μαζικό μέσο του δημόσιου ραδιοφώνου να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και να μην αναπαράγει την κρατική φωνή.

Με βάση την παραπάνω αρχή, αρχίσαμε και εμείς να κάνουμε τις εκπομπές στην ΕΡΤ Χανίων, έως ότου τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου μας ανακοινώθηκε με απαξιωτικό τρόπο ότι κόβονται αυτές οι εκπομπές. Αφορμή και μόνο επιχείρημα μάς είπαν ότι είναι η έλλειψη νομικού πλαισίου για τις εκπομπές αυτές. Και το κουβάρι άρχισε να ξεδιπλώνεται…

Καινούργιοι διευθυντές, καινούργιες εντολές: λογοκρισία ακόμα και στην ERTopen, ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα ενάντια στη σιωπή που θέλανε να επιβάλουν τότε, που φαίνεται να έχει στηθεί κι αυτή μονοπρόσωπα και όχι συλλογικά.

Τα ερωτήματα εύλογα:

Tα χρόνια της αλληλεγγύης και της ΕΡΤ ανοιχτής στην κοινωνία είχαν ημερομηνία λήξης;

Γιατί να υποβαθμίζονται οι περιφερειακοί σταθμοί με τη φίμωση ανθρώπων με τόσο μεράκι, κέφι και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν;

Εκπομπές υψηλού επιπέδου κάλυπταν και ‘’γέμιζαν’’ ώρες αιχμής, κατά τη δημοσιογραφική ρήση, προβάλλοντας θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά με έμφαση και επίκεντρο τον άνθρωπο. Από πού να πρωτοξεκινήσουμε; Σχολεία, θεατρικές παραστάσεις, φωτογραφία, ζωγραφική, κινηματογράφος, μουσική, μαθητές με πολύπλευρη δράση γέμιζαν το στούντιο σε εβδομαδιαία βάση. Από θέματα που κάλυπταν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες σε εκπομπές με πιο παραδοσιακό χαρακτήρα. Πού τα βρίσκει όλα αυτά κάποιος σε ιδιωτικούς εμπορευματικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς;

Η διακοπή των εκπομπών ακροατριών-ακροατών σημαίνει επιστροφή σε ένα καθεστώς, όπου ο κρατικός λόγος φιμώνει την κοινωνική/δημόσια φωνή.

Από τα Χανιά μέχρι τη Θεσσαλονίκη, ενώνουμε τις δυνάμεις μας απαιτώντας Δημόσια Ραδιοφωνία ανοιχτή στην Κοινωνία.

Οι παραγωγοί-ακρoατές/άτριες

Εμείς, οι αλληλέγγυοι ακροατές της ΕΡΤ Χανίων, δεν έχουμε αυταπάτες. Το ξέρουμε πως κάποιοι βασίζονται στην κούρασή μας να διεκδικούμε, αλλά δεν μας πειράζει ούτε μας πτοεί, ίσα ίσα μας εμπνέει!

Για αυτό και τους αφιερώνουμε το παρακάτω από το γνωστό ηχητικό του μαύρου που φαίνεται ότι κάποιοι διοικούντες ξέχασαν γρήγορα:

«Κανένα σύστημα δε θα σας υποσχεθεί την ελευθερία σας, δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα, σας είπαν ψέματα. Μόνιμα θα διεκδικείτε ολοένα και περισσότερο αυτό που σας αρνούνται βασιζόμενοι στην κούρασή σας, με λίγες μόνο εξαιρέσεις. Μα, με τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι αντέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά.» (Μ. Χατζιδάκις)

Γι' αυτό το ένα αγωνιζόμαστε! Αλληλέγγυοι ακροατές της ΕΡΤ ΧΑΝΙΩΝ.

Καλούμε λοιπόν όλον τον αλληλέγγυο κόσμο την Τρίτη 7 Νοεμβρίου στην ΕΡΤ Χανίων στη 13.00 για να εκφράσουμε μαζί την εναντίωσή μας σε οποιαδήποτε προσπάθεια φίμωσης.

Oι Αλληλέγγυοι ακροατές ΕΡΑ Χανίων & όχι μόνο

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP