Ο ταξικός αγώνας δεν είναι εκβιασμός: συγκέντρωση στα δικαστήρια την Τρίτη 21/11 όπου δικάζονται μέλη του ΣΣΜ

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017


ΟΡΓΑΝΩΝΕΣΑΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ; ΕΙΣΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ! 

 Απλήρωτες υπερωρίες και νυχτερινά, μισά ή καθόλου ένσημα, ελαστικά ωράρια, τραμπούκικες συμπεριφορές από εργοδότες και πελάτες: αυτή είναι η πραγματικότητα για τους περισσότερους που εργάζονται στην εστίαση. 
Εδώ και 10 χρόνια, το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού, μαχητικά και αυτοοργανωμένα, μάχεται την εργοδοτική τρομοκρατία στα μαγαζιά της εστίασης και της διασκέδασης. Παρεμβάσεις, κείμενα, συμμετοχή σε ευρύτερους εργατικούς αγώνες, ανάδειξη των συνθηκών κάτεργου που επικρατούν στους εργασιακούς χώρους. 
Αυτή η καθημερινή του δράση ποινικοποιείται και βαφτίζεται «εκβιασμός» και «κίνδυνος για το πολίτευμα». 7 μέλη του Σωματείου Σερβιτόρων-Μαγείρων (ΣΣΜ) διώκονται με την κατηγορία της απόπειρας εκβίασης και της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα εκβίασης με απειλή βλάβης επιχείρησης και καλούνται να δικαστούν στις 21 Νοέμβρη για την συνδικαλιστική τους δράση. 


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: 
Ιανουάριος 2014, Κεραμεικός, μαγαζί «Σαλαντίν»: Τρεις εργαζόμενοι απολύονται εκδικητικά και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους, τα δεδουλευμένα και την πραγματική τους ασφαλιστική κάλυψη. Το σωματείο προβαίνει σε παρεμβάσεις έξω από το μαγαζί. Μέλη του Δ.Σ. του σωματείου επικοινωνούν με τον ιδιοκτήτη του Σαλαντίν προκειμένου να υπερασπιστούν τις διεκδικήσεις των συναδέλφων. Στο δικαστήριο, οι 3 εργαζόμενοι δικαιώνονται. 
Απρίλιος 2014, Πετράλωνα, μαγαζί «Βοτανοπωλείο»: Μία εργαζόμενη απολύεται από το κατάστημα. Το σωματείο επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον εργοδότη, αλλά αυτός δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις. Η εργαζόμενη προβαίνει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ και κινεί αυτόφωρη διαδικασία για τη μη καταβολή του δώρου Πάσχα. Το σωματείο καλεί σε παρέμβαση διαμαρτυρίας έξω από το μαγαζί. Η υπόθεση λύνεται με εξωδικαστικό συμβιβασμό ανάμεσα στον εργοδότη και την εργαζόμενη, ο οποίος και αναγνωρίζει τα χρωστούμενα. 

Κάποιους μήνες αργότερα, το Τμήμα Προστασίας του Πολιτεύματος της ΓΑΔΑ διενεργεί προανάκριση και βαφτίζει την επικοινωνία των μελών του ΔΣ με τους εργοδότες ως «απόπειρα εκβίασης με απειλή βλάβης επιχείρησης». Οι μηνυτήριες αναφορές είχαν γίνει από τα αφεντικά του Σαλαντίν και του Βοτανοπωλείου και το εν λόγω τμήμα της ΓΑΔΑ ανέλαβε την έρευνα. 
Ας μην πέφτουμε από τα σύννεφα. Αυτή η κατασταλτική αναβάθμιση του κράτους δεν έγινε εν μία νυκτί. Η ποινικοποίηση του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων είναι άλλη μια προσπάθεια κάμψης των συλλογικών αγώνων. Όπως αναφέρει και το ίδιο το Σωματείο σε ανακοίνωσή του: «Με την επιδιωκόμενη ποινικοποίηση του ΣΣΜ αφενός ελπίζουν ότι θα μας κάμψουν οικονομικά και θα μας απονομιμοποιήσουν στα μάτια τηςκοινωνίας και αφετέρου νομίζουν ότι θα φοβηθούμε και θα το ξανασκεφτούμε να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει, δρώντας στο κινηματικό πλαίσιο που μέχρι στιγμής κινούμαστε. Μπορεί να ελπίζουν ότι θα ξεχάσουμε τη μαύρη εργασία, τα απλήρωτά μας μεροκάματα, τις εξευτελιστικές συνθήκες που επικρατούν όχι μόνο στο κλάδο μας, αλλά συνολικά σε όλους τους χώρους δουλειάς. Απέναντι σε όλα αυτά εμείς δηλώνουμε ευθαρσώς ακόμα πιο πεισμένοι και αποφασισμένοι, συλλογικά και οργανωμένα, ότι θα εντείνουμε τον αγώνα μας, μέχρι την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.» 

Η συναδελφικότητα, η αλληλεγγύη και η αυτοοργάνωση στους χώρους δουλειάς είναι ο μόνος τρόπος για να βάλουμε φρένο στις ορέξεις αφεντικών και κράτους. 

Καλούμε σε συγκέντρωση συμπαράστασης στην εκδίκαση της υπόθεσης των 7 μελών του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων, την Τρίτη 21 Νοέμβρη στις 9:00 στα δικαστήρια στην Ευελπίδων (Αίθουσα 12, κτίριο 1). 


 Συνέλευση εργαζομένων στα ΜΜΕ

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP