Επιχείρηση - σκούπα της αστυνομίας στην Ειδομένη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015


Επιχείρηση - σκούπα, στα πρότυπα των αρχών της Ουγγαρίας και της πΓΔΜ και μακριά από τα «φώτα» της δημοσιότητας, πραγματοποίησε η αστυνομία στην περιοχή της Ειδομένης, προκειμένου να απομακρύνει μετανάστες – πρόσφυγες που βρίσκονταν στο σημείο, αιτούμενοι την ελεύθερη διέλευση από τα σύνορα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και το αρμόδιο υπουργείο «Προστασίας» του Πολίτη, έδωσαν σαφείς εντολές στην αστυνομία ώστε η βίαιη επιχείρηση να μην καλυφθεί από δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, με προφανές κίνητρο τη διαφύλαξη του -πάλαι ποτέ- αριστερού προφίλ της κυβέρνησης.

Οι αστυνομικές δυνάμεις -δρώντας απολύτως παράνομα, καθώς επιδείχθηκαν αστυνομικές και δημοσιογραφικές ταυτότητες, προσήγαγαν δυο δημοσιογράφους και δυο φωτορεπόρτερ, οι οποίοι είχαν σπεύσει στην περιοχή μόλις πληροφορήθηκαν ότι προετοιμάζεται επιχείρηση εκκένωσης και τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, προκαλώντας την αντίδραση της ΕΦΕ, της ΕΣΗΕΜ-Θ και της ΕΣΗΕΑ.


Σε ανακοίνωσή της. η Ελληνική Αστυνομία ισχυρίζεται ότι η βίαιη προσαγωγή των συναδέλφων μας έγινε για την… προστασία τους, ενώ αποκρύπτει το γεγονός ότι έγιναν και προσαγωγές μεταναστών, καθώς και ότι ασκήθηκε βία. «Η όλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ομαλά, χωρίς να προκληθούν επεισόδια και έκτροπα ή άλλα συμβάντα ιδιαίτερης βίαιης συμπεριφοράς. Επιπρόσθετα, ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού και λόγω της ιδιαιτερότητας της επιχείρησης προκρίθηκε η μη παρουσία εκπρόσωπων των Μ.Μ.Ε., προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία τους από ενδεχόμενες προκλήσεις και εντάσεις ή απειλητικές και επιθετικές συμπεριφορές», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μόνες φωτογραφίες και βίντεο από την κατασταλτική επιχείρηση δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ίδια την Αστυνομία!

Σε καταγγελία  της για την απαγόρευση παρουσίας δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ καταγγέλλει η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.). «Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.) υποθέτει ότι οι αυθαίρετες προσαγωγές που έγιναν τα ξημερώματα της 9ης Δεκεμβρίου, σε βάρος των δυο μοναδικών φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην Ειδομένη λίγο πριν ξεκινήσει η αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, δηλώνουν απλώς τη σεμνότητα της αστυνομίας που δεν ήθελε μάρτυρες ενόσω θα προέβαινε στη φιλανθρωπική της δράση», αναφέρει.

«Επικροτώντας αυτή την έξαρση αστυνομικής σεμνότητας, η Ε.Φ.Ε. παρακαλεί την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να την ενημερώνει εφεξής για παρεμφερείς φιλανθρωπικές δραστηριότητες ούτως ώστε οι φωτορεπόρτερ να προσέρχονται μόνοι τους σε κάποιο αστυνομικό τμήμα και να πίνουν εκεί φρόνιμα τον καφέ τους μέχρι την ολοκλήρωση του εκάστοτε φιλανθρωπικού έργου της αστυνομίας».

«Τέλος, δεδομένου ότι οι φωτορεπόρτερ πρέπει να έχουν πλήρη γνώση της πραγματικότητας, αφού η φύση του επαγγέλματός τους συνίσταται στην απεικόνιση της πραγματικότητας, η Ε.Φ.Ε. προτείνει στην ΕΛ.ΑΣ να βοηθήσει τους φωτορεπόρτερ να απαλλαγούν από τις αυταπάτες τους, εισηγούμενη την κατάργηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της ελευθερίας του τύπου και του δικαιώματος των πολιτών για ενημέρωση», καταλήγει η Ε.Φ.Ε.

«Επιχείρηση φίμωσης Τύπου από την ΕΛΑΣ στην Ειδομένη» καταγγέλλει  η ΕΣΗΕΜΘ, ενώ η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι πρόκειται για πρωτοφανή φίμωση του Τύπου.

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP