Η επιτυχημένη απεργία στα Πρακτορεία Τύπου

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα πρακτορεία εφημερίδων Αθηνών, ματαιώνοντας την κυκλοφορία όλων των εντύπων, πανελλαδικά. Μια απεργία που, ως αναμενόταν, κηρύχθηκε παράνομη από τα φιλοεργοδοτικά δικαστήρια -ύστερα από προσφυγή της εταιρίας «ΕΥΡΩΠΗ»- αλλά συνεχίστηκε κανονικά και με περίσσια συμμετοχή και αγωνιστικότητα.

Μοναδική εξαίρεση η διαδικτυακή κυκλοφορία των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «Η Καθημερινή», η εργοδοσία των οποίων -όπως συνέβη και στην περίπτωση των «καλοπληρωτών» Σκαναβή και Μπενέκου του «Ελεύθερου Τύπου» (οφείλουν δεδουλευμένα μηνών)- κάλεσαν το προσωπικό (συντάκτες, τεχνικούς, διοικητικούς) να εργαστούν κανονικά την Τετάρτη. Το δικαίωμα αυτό έδωσαν στα αφεντικά του Τύπου οι αρτιοσκληρωτικές ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΗΠΤΑ, οι οποίες επέλεξαν να αγνοήσουν τον αγώνα των συναδέλφων μας στα πρακτορεία και να μην κηρύξουν υποστηρικτική απεργία, που θα έστελνε το μήνυμα σχηματισμού ενός ενιαίου μετώπου διεκδίκησης συλλογικών συμβάσεων. 

Το σωματείο των εργαζομένων στα πρακτορεία (Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών) καλούσε χθες (Τετάρτη, 22:00) σε συγκέντρωση, για την περιφρούρηση της απεργίας, στην κεντρική πύλη της «Ίριδας», στο Κορωπί. Στο κάλεσμα απάντησαν με την παρουσία τους πολλές δεκάδες εργαζομένων, ανάμεσά τους και άτομα από τη συνέλευσή μας που αναρτήσαμε πανό, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στον αγώνα. Κατά την παραμονή των συγκεντρωμένων στο σημείο, που επιτηρούνταν από αστυνομική δύναμη, έγιναν έλεγχοι σε φορτηγά και λεωφορεία που εισέρχονταν και εξέρχονταν στο χώρο των τυπογραφείων της «Ίριδας», δίχως να προκύψει κάποια... παραφωνία, καθώς όπως διαπιστώθηκε ήταν άδεια.


Βασικό αίτημα των εργαζομένων στα πρακτορεία είναι η υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία. Επιπλέον ζητούν να καταστούν ανθρώπινες οι συνθήκες εργασίας στα τυπογραφεία της «Ίριδος», όπου περίπου 70 άτομα (του τμήματος διακίνησης) είναι αναγκασμένα να εργάζονται σε λίγα τετραγωνικά μέτρα και -μεταξύ πολλών ακόμη προβλημάτων- να μοιράζονται μια τουαλέτα. Η χθεσινή απεργία επανέφερε και το αίτημα της επιστροφής των κομμένων επιδομάτων και μισθών από την «ΕΥΡΩΠΗ», καθώς και την άμεση εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων των εταιρειών απέναντι στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

Με τα θεσμικά σωματεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ να έχουν ευτελίσει τους εργατικούς αγώνες, μια απεργία όπως η χθεσινή, που μπλοκάρει πανελλαδικά την κυκλοφορία εφημερίδων και επαναφέρει στο τραπέζι καίρια ζητήματα, όπως η υπογραφή νέων ΣΣΕ, αποκτά ειδική σημασία και ουδόλως πρέπει να αγνοείται. Ενώσεις και σωματεία που συμμορφώνονται δίχως «κιχ» στις προσταγές αφεντικών, κυβερνήσεων και διεθνών τους εταίρων και καθιστούν «ταμπού» την όποια συζήτηση για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν πρέπει να έχουν κανένα λόγο στις διεκδικήσεις μας. 

Σιωπώντας, εκτονώνοντας την ένταση με απεργιακά πυροτεχνήματα και κλείνοντας το μάτι στα αφεντικά -που εκείνα πραγματικά εκπροσωπούν- έχουν απωλέσει κάθε σύνδεση με όλους/ες εμάς, τους ανέργους, τους απλήρωτους, και αυτούς που ματώνουμε καθημερινά για λίγες εκατοντάδες ευρώ. Εμείς είμαστε αυτοί/ες που, μέσα από το δρόμο της αυτοοργάνωσης, οφείλουμε να επαναφέρουμε το ζήτημα της διασφάλισης των συνθηκών εργασίας και των απολαβών μας. Στεκόμενοι αλληλέγγυοι/ες σε κάθε δίκαιο αγώνα εργαζομένων στον - τεχνηέντως- πολυδιασπασμένο μας κλάδο και δίχως καμία συμμόρφωση με το ζοφερό αύριο που μας ετοιμάζουν οι αριστερόστροφες/δεξιόστροφες κυβερνήσεις και τα φιλοεργοδοτικά σωματεία τους. Θα μας βρουν όλους/ες μπροστά τους.

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP