Δράσεις ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Τρίτη, 6 Μαΐου 2014

"Ποτέ δουλειά την Κυριακή"

Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα της πορείας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 04/05, από σωματεία, εργατικές συλλογικότητες, συνελεύσεις γειτονιάς και αλληλέγγυους/ες στην απεργία των εμποροϋπαλλήλων, ενάντια στην επιχειρούμενη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στα εμπορικά καταστήματα. Η πορεία ξεκίνησε στις 2 μ.μ. από την πλατεία Κοραή, συνέχισε στην Αιόλου, διέσχισε την Ερμού και κατέληξε 1,5 ώρα αργότερα στην πλ. Συντάγματος, κάνοντας συχνά στάσεις, ώστε στο πέρασμά της να αποκλείει ανοιχτά καταστήματα. 

Οι διαδηλωτές επί της οδού Αιόλου
Από κοντά και δύο διμοιρίες των ΜΑΤ να επιτηρούν το εύρυθμο καταναλωτικό οφθαλμόλουτρο, αφού το σύνθημα “δε σου λείπουν ώρες να ψωνίσεις, σου λείπουνε τα φράγκα και οι ώρες για να ζήσεις” περιγράφει πλήρως την κατάσταση που επικρατούσε στο ιστορικό κέντρο (εκτός Ερμού).


Πολλά ανοιχτά καταστήματα χωρίς καθόλου πελατεία, ενώ οι ελάχιστοι περαστικοί “χάζευαν” στις βιτρίνες μη έχοντας την οικονομική δυνατότητα να ψωνίσουν. Και μέσα στα καταστήματα εργαζόμενοι, καταναγκασμένοι από την εργοδοσία να δουλέψουν: “βιτρίνες λουσάτες-απλήρωτοι εργάτες”, όπως φωναζόταν από τους διαδηλωτές.Στην Ερμού, αίσθηση προκάλεσε η αγανάκτηση μερικών καταναλωτών, όχι από την επίθεση κυβέρνησης/εργοδοτών στους εργαζόμενους και τους ανέργους σε όλη τη χώρα, αλλά από την κωλυσιεργία που προκαλούσαν οι εκατοντάδες διαδηλωτές στα ψώνια τους. Κατά συνέπεια “Είναι ξεφτίλα και ντροπή, για ψώνια να πηγαίνεις αυτή την Κυριακή”, όπως έλεγε και το σύνθημα που διατάραζε την καταναλωτική αποχαύνωσή τους.
Η Συνέλευσή μας απέκλεισε μία από τις εισόδους του πολυκαταστήματος ZARA στην Κοραή

Πανό του Συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Νωρίτερα, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι αποκλεισμός πραγματοποιήθηκε στα καταστήματα που βρίσκονται στη γωνία Σταδίου και Κοραή, από τον Ιανό μέχρι και τα Ζάρα. Οικτρό θέαμα οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που κατέφθασαν για προεκλογική εκδήλωση στον Ιανό και “δεν ήξεραν-δεν γνώριζαν” για το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας, καθώς και μία ωρυόμενη συναδέλφισσα από τον Ελεύθερο Τύπο (φανταζόμαστε απλήρωτη για 3 μήνες όπως και οι συνάδελφοί της στο συγκεκριμένο μαγαζί) στην οποία δεν επετράπη να φωτογραφίσει πρόσωπα διαδηλωτών. 

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε από τη συνέλευση.


  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP