Νέα από τα μαγαζιά

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

Στο ΔΟΛ η... συνήθεια που έγινε λατρεία, οι καθιερωμένες απολύσεις στο τέλος κάθε μήνα, συνεχίζεται απρόσκοπτα. Από το πρωί διάφοροι συνάδελφοι περνούν από το λογιστήριο, ενώ αναμένουμε με αγωνία την απόφαση του Διασωματειακού μπας και δεν πέσουμε πάλι χωρίς μάχη... Παράλληλα, φουντώνουν πάλι οι φήμες για επικείμενη συγχώνευση ΔΟΛ και Πήγασου, όπου η σφαγή των εργαζομένων αναμένεται να ξεπεράσει κάθε όριο, αν πραγματοποιηθεί αυτό το... αναπτυξιακό έργο.Κάλεσμα προς την ΕΣΗΕΑ, την ΕΣΠΗΤ και την ΕΤΗΠΤΑ για την κήρυξη 48ωρης απεργίας απευθύνει η γενική συνέλευση των εργαζομένων στην εφημερίδα "Επενδυτής". Η κατάσταση στην εφημερίδα έχει φτάσει στο απροχώρητο με τους εργαζόμενους να περιμένουν την καταβολή πέντε μισθών, ενώ η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε απολύσεις 19 εργαζομένων.


Η απόφαση των εργαζομένων της εφημερίδας "Επενδυτής"

Προς: ΔΣ ΕΣΗΕΑ, ΔΣ ΕΣΠΗΤ, ΔΣ ΕΤΗΠΤΑ

ΑΘΗΝΑ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Συνάδελφοι,

Η γενική συνέλευση των δημοσιογράφων και τεχνικών στην εφημερίδα «Επενδυτής», ιδιοκτησίας της εταιρείας DBAS (με συνιδιοκτήτες τους Δημήτρη Μπενέκο και Αλέξη Σκαναβή) καταγγέλλει τη στάση της εργοδοσίας που έχει φέρει τους εργαζόμενους έξω από τα όρια αντοχής τους. Έπειτα από ένα επτάμηνο συνεχών καθυστερήσεων στις καταβολές των μισθών, και αφού είχαν προηγηθεί σημαντικό «κούρεμα» των μισθών και εθελούσιες αποχωρήσεις- απολύσεις 19 εργαζομένων που μειώνουν σημαντικά το μισθολογικό κόστος, η ιδιοκτησία έχει φτάσει να οφείλει στους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, από δύο έως επτά μισθούς, ενώ δεν έχει καταβάλει και το επίδομα αδείας. Η ιδιοκτησία έχει καταστρατηγήσει κάθε χρονοδιάγραμμα «εξομάλυνσης» της μισθοδοσίας που η ίδια έθετε από το καλοκαίρι, με διαδοχικά «ορόσημα» τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο. Από την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, συσσωρεύονται οφειλές περίπου 5 μισθοδοσιών, μαζί με το δώρο Χριστουγέννων, το επίδομα αδείας και τον μισθό Δεκεμβρίου, που πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους.


Η εργοδοσία, πέρα από την αναξιοπιστία που έχει μέχρι στιγμής επιδείξει καταστρατηγώντας τις ίδιες τις δεσμεύσεις της περί «εξομάλυνσης», επικαλείται επιπλέον προβλήματα που προκαλεί το επίσημα δρομολογημένο «διαζύγιο» των δυο συνιδιοκτητών, που σημαίνει διαχωρισμό των εταιρειών στις οποίες ανήκουν ο «Επενδυτής» και οι εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος», «Τύπος της Κυριακής» και «Εργασία τώρα». Ως γνωστόν, οι συνάδελφοι του «Ελεύθερου Τύπου» βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση «στάσης πληρωμών» από την πλευρά της ιδιοκτησίας, η οποία περιπλέκεται από τη διένεξη και το χρονοβόρο, όπως αποδεικνύεται, «διαζύγιο» των συνιδιοκτητών. 

Με τα δεδομένα αυτά, η όποια εξέλιξη στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εφημερίδων δεν μας είναι μεν αδιάφορη, αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε απλήρωτοι και ουσιαστικά να χρηματοδοτούμε τη λειτουργία των εφημερίδων. Εφόσον δεν έχει αλλάξει τυπικά τίποτα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του «Επενδυτή», κι είναι άγνωστο πότε θα αλλάξει, η ευθύνη των συνιδιοκτητών της DBAS στην οποία ανήκει ο «Επενδυτής» για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων μας είναι συλλογική και ακέραιη. 

Ως συνέλευση των εργαζομένων στον Επενδυτή έχουμε ένα απλούστατο και αυτονόητο αίτημα: την καταβολή των δεδουλευμένων. Και ζητούμε από την εργοδοσία ως ελάχιστο πρώτο βήμα εξομάλυνσης την καταβολή των μισθών μέχρι και τον Σεπτέμβριο, για όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων, ανεξαρτήτως  εργασιακής σχέσης. 

Για τον λόγο αυτό καλούμε τις ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ να κηρύξουν 48ωρη απεργία για την προσεχή Δευτέρα- Τρίτη (2-3/12). Η απόφαση να ληφθεί από τώρα και να σταλούν εγκαίρως τα εξώδικα. 

Ανάλογα με την αντίδραση της ιδιοκτησίας στο αίτημά μας, θα αποφασίσουμε την περαιτέρω στάση μας σε νέα συνέλευση, τη Δευτέρα το απόγευμα. 

Παράλληλα, σε συνεργασία με τους δικηγόρους των ενώσεων και την εργασιακή επιτροπή που ορίσαμε (Σπύρος Κρίκος, Πάνος Σαράκης, Μανόλης Σταυρακάκης) θα εξεταστούν και θα προετοιμαστούν όλες οι παράλληλες νομικές κινήσεις για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας. 

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ»


Οι μέτοχοι της εφημερίδας "Επενδυτής", απ' ό,τι φαίνεται, ακολουθούν την ίδια τακτική παντού. Έτσι, δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να αφήσουν απλήρωτους και τους εργαζόμενους της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" προβαίνοντας σε διάφορες απαράδεκτες και ανήθικες τακτικές διαχωρισμού της επιχειρηματικής τους πίτας προκειμένου να μην βάλουν το χέρι στην τσέπη και να αποδώσουν στους εργαζόμενους τα οφειλόμενα. Οι εργαζόμενοι του "Ελεύθερου Τύπου" παρέδωσαν το παρακάτω ψήφισμα στα  ΔΣ κάποιων από τις ενώσεις Τύπου.


Το ψήφισμα των εργαζομένων στον "Ελεύθερο Τύπο"  

Προς: ΔΣ ΕΣΗΕΑ, ΔΣ ΠΟΕΣΥ, ΔΣ ΕΤHΠΤΑ, ΔΣ ΕΠΗΕΑ

Στις 20 Νοεμβρίου ο ένας εκ των ιδιοκτητών της εφημερίδας, «Ελεύθερος Τύπος», κ.Αλέξης Σκαναβής, προέβη με πρωτοβουλία του σε ενημέρωση των εργαζομένων, μετά την ένταση που είχε δημιουργηθεί και παραμένει σχετικά με τις καθυστερήσεις της καταβολής των μισθών, καθώς και για τα νέα σχέδια που έχει η ιδιοκτησία για το άμεσο μέλλον.

Περίπου πριν από δύο εβδομάδες, οι μέτοχοι της εταιρείας, στην οποία ανήκουν οι εφημερίδες, «Ελεύθερος Τύπος» και «Επενδυτής», κ.κ. Α. Σκαναβής και Δ. Μπενέκος, προέβησαν ενώπιον των εργαζομένων στη δήλωση, ότι σκοπεύουν να «πάνε σε επιχειρηματικό διαζύγιο», και, ως εκ τούτου, ο μεν «Ελεύθερος Τύπος» θα έχει ιδιοκτήτη/εκδότη τον κ. Σκαναβή, ο δε «Επενδυτής», τον κ. Μπενέκο. Δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει επέλθει τυπικά το οριστικό «διαζύγιο» μεταξύ τους, και ανεξαρτήτως εάν το ιδιοκτησιακό καθεστώς συνεχίσει ως έχει σήμερα ή αλλάξει, θεωρούμε ότι οι ανακοινώσεις που έγιναν στις 20/11/2013, εκφράζουν το σύνολο της ιδιοκτησίας.

Οι βασικές θέσεις της ενημέρωσης και των ανακοινώσεων του κ. Σκαναβή, σύμφωνα με όσα είπε ενώπιον της συντριπτικής πλειονότητας των εργαζομένων, συνοψίζονται στα εξής:

1. Δεν δεσμεύθηκε να καταβάλει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τα οφειλόμενα δεδουλευμένα προς τους εργαζόμενους πέραν το ότι θα εξοφλήσει το δεύτερο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι ήδη, οι καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών βρίσκονται στον δεύτερο μήνα. Επίσης, στους αμειβόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών (“μπλοκάκια”), οι καθυστερήσεις κυμαίνονται στους 5 με 6 μήνες. Αντίστοιχες μεγάλες καθυστερήσεις, παρατηρούνται στην καταβολή της αμοιβής για την εργασία της Κυριακής.

2. Δήλωσε πως η ιδιοκτησία θα “προσπαθήσει” να μειώσει τον χρόνο των καθυστερήσεων, ούτως ώστε, στο τέλος του έτους να χρωστάει στους εργαζόμενους 2 μισθούς. Ωστόσο, δεν δεσμεύθηκε ρητά..

3. Έκανε λόγο για σημαντικά οικονομικά προβλήματα της εταιρείας, τα οποία, όπως είπε, οφείλονται κατά 50%-70% στην γενικότερη οικονομική κρίση, και κατά 30%-50% στην διαχείριση εκ μέρους της ιδιοκτησίας. Εμμέσως πλην σαφώς, η ευθύνη επιρρίφθηκε στην συνιδιοκτησία για λανθασμένες επιχειρηματικές επιλογές και για μεμονωμένα -κάτι όμως που δεν αφορά την πλειονότητα των εργαζομένων- “φουσκωμένα” μισθολόγια. Ανέφερε πολλές φορές ότι οι εργαζόμενοι ουδεμία ευθύνη έχουν γι' αυτή την κατάσταση.

4. Ανακοίνωσε ως σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που βιώνει η εταιρεία, την μείωση του κόστους στις προσφορές και την μείωση των μισθών των εργαζομένων, ενώ δεν απέκλεισε και απολύσεις. Ειδικότερα, έκανε λόγο για μείωση της τάξης του 11% με 15% (επί των καθαρών αποδοχών), αλλά σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του μίλησε για μείωση του κόστους εργασίας περίπου κατά 25% με 30%.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι, οι εργαζόμενοι στον ΕΤ υπέστησαν μειώσεις κατά μέσο όρο της τάξης του 8%, επί των βασικών αποδοχών, όπως αυτές οριζόταν το 2009 στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Να προστεθεί επίσης, ότι, εδώ και δύο χρόνια, παρά την δέσμευση της ιδιοκτησίας, ότι θα τους καταβληθούν “έναντι” για επιπλέον εργασία τους για την έκδοση των φύλλων και εκδόσεων της Κυριακής, αυτό ουδέποτε έγινε.

5. Ανέφερε ως ένα “υποθετικό” σενάριο, το ενδεχόμενο να “συνδεόταν” ο Ελεύθερος Τύπος με κάποια άλλη μεγάλη εταιρεία ΜΜΕ. Κάτι που, ουσιαστικά, θα σήμαινε το πέρασμα του ελέγχου της εφημερίδας σε άλλα χέρια, και την θεαματική κατάργηση θέσεων εργασίας που θα προέκυπτε ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης.


Μετά από αλλεπάλληλες γενικές συνελεύσεις και καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών έχει καταστεί πλέον σαφές και μεταξύ των εργαζομένων των δύο εφημερίδων, αλλά και προς τη διεύθυνση και την εργοδοσία μέσω των εκπροσώπων ότι:

α) Πολλοί συνάδελφοι αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τα έξοδα μετακίνησής τους προς την εφημερίδα. Δυσκολεύονται ακόμη και να πάνε για ρεπορτάζ γιατί δεν έχουν χρήματα.
β) Οι οικογενειακές οφειλές τους πνίγουν.
γ) Σε πολλά νοικοκυριά υπάρχουν απολυμένα μέλη οικογενειών, και έτσι ο μοναδικός μισθός που μπαίνει, είναι του εργαζόμενου στην εφημερίδα.
δ) Ειδικά οι αμειβόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών (“μπλοκάκια”) φυτοζωούν και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Υπάρχουν αμειβόμενοι με μπλοκάκια που δεν έχουν δεύτερη δουλειά και φτάνουν στο σημείο να επαιτούν 3 και 5 ευρώ από συναδέλφους τους για να καλύψουν το φαγητό της ημέρας.

Κατόπιν αυτή της εκατέρωθεν ενημέρωσης και μετά τη γενική συνέλευση που ακολούθησε τις ανακοινώσεις του κ. Σκαναβή, οι εργαζόμενοι του «ΕΤ» και του «ΤτΚ» αποφασίσαμε τα εξής:

Ζητούμε από την εργοδοσία να τηρήσει την προηγούμενη δέσμευσή της ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου τα χρωστούμενα στα μισθολόγια δεν θα υπερβαίνουν τους δύο μήνες. Αυτό σημαίνει ότι εντός του Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν εκτός του επιδόματος άδειας και Δώρο Χριστουγέννων, ένας μισθός ακόμη. Ο μισός μισθός θα πρέπει να πληρωθεί στο πρώτο 15μερο του Δεκεμβρίου και ο υπόλοιπος μέχρι το τέλος του έτους. Αναφορικά με τα “μπλοκάκια” θα πρέπει στο τέλος του Δεκεμβρίου τα χρωστούμενα να μην υπερβαίνουν τους δύο μήνες. Επίσης στο τέλος Φεβρουαρίου τα χρωστούμενα να έχουν κατέβη στον ένα μήνα. Δηλαδή να οφείλεται μόνο ο μισθός Φεβρουαρίου.
Σε περίπτωση που δεν γίνουν τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι έχουμε πάρει απόφαση για επαναλαμβανόμενες απεργίες από την επόμενη της ημέρας που δεν θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας.

- Ζητούμε σαφές χρονοδιάγραμμα από την εργοδοσία για το πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

- Κατάθεση, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, των σχεδίων της ιδιοκτησίας-διεύθυνσης της εφημερίδας –όπως άλλωστε δεσμεύτηκε ο ίδιος ο κ. Σκαναβής δημόσια στις 20 Νοεμβρίου - προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι σε όλες τις λεπτομέρειες για την πολιτική που προτίθενται να ακολουθήσουν σχετικά με μισθούς και κόστος εργασίας.
Καθιστούμε σαφές στην εργοδοσία ότι δεν θα δεχθούμε καμία εφαρμογή αλλαγών αν προηγουμένως δεν έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα σε εργαζόμενους με μισθολόγιο ή με μπλοκάκι.

Δεν δεχόμαστε συρρίκνωση της εφημερίδας με απολύσεις και νέες περικοπές μισθών και
αν η ιδιοκτησία και η διεύθυνση προβούν σε μονομερείς ενέργειες επιβολής σχεδίου για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και σε πιέσεις για υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων χωρίς να έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα θα υπάρξει άμεση αντίδραση και αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Το ίδιο θα ισχύσει και σε περίπτωση που η εργοδοσία αποφασίσει να εφαρμόσει το σενάριο περί πρόσδεσης του «Ελεύθερου Τύπου» στο άρμα άλλων εκδοτικών συγκροτημάτων που θα πλήξουν τις θέσεις εργασίας την δημοσιογραφική ανεξαρτησία, την ιστορική πορεία της εφημερίδας και θα την καταστήσει «θυγατρική» των μεγάλων εκδοτικών κέντρων της διαπλοκής.

- Καλούμε τις Ενώσεις να ζητήσουν άμεσα εξηγήσεις από την ιδιοκτησία της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» για τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα σχέδιά της, καθώς και για τις καταβολές των δεδουλευμένων μας.


Το νέο σίριαλ με τον Πέτρο Κωστόπουλο δεν αφορά μόνο τα πρωινάδικα και τα κουτσομπολιά της σόου μπιζ, αλλά και κάμποσους εργαζόμενους που έμειναν φεσωμένοι από τον εμπνευστή της λάιφ στάιλ κενότητας. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της ΙΜΑΚΟ έδωσαν στη δημοσιότητα την παρακάτω επιστολή ζητώντας τα δεδουλευμένα τους:


Ο Π. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΤΩΧΟΣ 

H εταιρεία ΙΜΑΚΟ κηρύχθηκε σε πτώχευση με αίτηση των εργαζομένων της και όχι με αίτηση του κ. Πέτρου Κωστόπουλου. Ο κ. Κωστόπουλος καμία διάθεση είχε να πτωχεύσει η εταιρεία του. Μολονότι με περισσό θράσος εμφανίστηκε στα media στις αρχές του 2012 και ομολόγησε ότι ήδη από τις αρχές του 2011 ήξερε ότι η εταιρεία οδηγείται στην πτώχευση, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΕ σε εμάς τους υπαλλήλους του. Αντίθετα, ΜΑΣ επέβαλε ξανά και ξανά μειώσεις μισθών, ζητώντας ΑΠΌ ΕΜΑΣ θυσίες και τον Οκτώβριο του έτους 2011 σταμάτησε οριστικά να.. μας πληρώνει.  

ΣΕ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΑΣΚΗΣΑΜΕ το δικαίωμά μας σε επίσχεση της εργασίας μας όχι απλά δεν μας κατέβαλε τις αποδοχές μας αλλά μας εξύβριζε με τα χειρότερα λόγια. 

Όταν μάλιστα κάποιοι από εμάς στα μέσα Φεβρουαρίου 2012 δηλώσαμε ότι θα υποβάλουμε αίτηση πτώχευσης της εταιρείας και επειδή ακριβώς ο ίδιος δεν το επιθυμούσε ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΜΕ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ «ατυχώς» να μας αποτρέψει. 

Η πλειονότητα από εμάς απολύθηκε όχι επειδή ο κ. Κωστόπουλος μας σκέφτηκε αλλά γιατί το ζητήσαμε εμείς οι ίδιοι, βλέποντας αφενός ότι δεν θα λαμβάναμε ποτέ ξανά αποδοχές για την απασχόλησή μας, αφετέρου για να μην αυξάνεται το χρέος της εταιρείας έναντι του ΙΚΑ, το οποίο και θα ικανοποιείτο συμμέτρως με εμάς στα πλαίσια της πτώχευσης.

Ο κ. Κωστόπουλος χρωστάει σε όλους εμάς τους εργαζομένους του περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Σχεδόν όλοι έχουμε ζητήσει την ποινική του δίωξη και είναι ακόμη εκκρεμής η αγωγή μας και κατά του ιδίου. 

Και ενώ εμείς αγωνιζόμαστε για να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε, τους μισθούς μας και τις αποζημιώσεις μας, ο κ. Κωστόπουλος ζει ζωή χαρισάμενη. Συνεχίζει και διαμένει στην βίλα του στην Φιλοθέη την οποία δήθεν τάχα αναγκάστηκε να πουλήσει στην EUROBANK !!! για να πληρώσει δήθεν τάχα τις οφειλές του στο Δημόσιο και στο IKA! Συνεχίζει να κάνει πολυδάπανες διακοπές σε σουίτες στην Πάτμο, στην Ιταλία και να μένει βέβαια και στην βίλα του στην Μύκονο, την οποία επίσης φέρεται να έχει πουλήσει στην EUROBANK για να καλύψει τα χρέη του!! Τα παιδιά του εξακολουθούν να πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία και camp όταν τα δικά μας παιδιά δεν έχουν να φάνε!! 

Ο Π. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΤΩΧΟΣ 

Αφήνει έναν «φίλο» του κτηματομεσίτη που γνώρισε στο γυμναστήριο και που του δάνεισε 70.000,00 ευρώ να τον πτωχεύει στα Δικαστήρια του Πειραιά και δεν πηγαίνει να υπερασπιστεί τον εαυτό του! ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;; Και αναγκαζόμαστε εμείς με νέα έξοδα να προσφεύγουμε στην δικαιοσύνη για να φωνάξουμε το οφθαλμοφανές: ότι ο κ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΤΩΧΟΣ! Μέχρι και την τελευταία στιγμή τον στηρίζαμε! Περιμέναμε , όπως μας είχε υποσχεθεί ο ίδιος να πουλήσει μερικούς τίτλους της ΙΜΑΚΟ για να μας πληρώσει! Και βέβαια τους «πούλησε» όλους! Αλλά ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ. Το μόνο που μας κατέβαλε ήταν το επίδομα Χριστουγέννων 2011 και το επίδομα Πάσχα 2012 από τον φόβο της αυτόφωρης σύλληψης. 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ 
ΩΣ ΕΔΩ 
ΝΑ ΑΠΟΝΕΜΗΘΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 
ΟΛΟΙ ΝΕΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 

ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΙΜΑΚΟ


Αντιγράφουμε από τον Ασύνταχτο Τύπο, ακόμα μία δικαίωση εργαζομένων, της εφημερίδας "Μακεδονία" αυτή τη φορά, που δεν έσκυψαν το κεφάλι και διεκδίκησαν μέχρι τέλους αυτά που τους ανήκουν:


Καταδίκη σε 3 χρόνια φυλάκιση του γενικού διευθυντή της εφ. Μακεδονίας

Σε φυλάκιση τριών χρόνων με τριετή αναστολή καταδίκασε τον γενικό διευθυντή της Μακεδονίας Ι. Μάτσικα και τον εκδότη της Θεσσαλονίκης καθώς και του ραδιοσταθμού 103 Σ. Κωνσταντινίδη, το πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης μετά από μήνυση που υπέβαλε η Επιθεώρηση Εργασίας για μη καταβολή δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα στους 6 απολυθέντες (Μάϊο 2012) δημοσιογράφους που είχαν αρνηθεί να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις και τεσσάρων τεχνικών μελών της ΕΤΕΡΜΘ.

Το δικαστήριο αρνήθηκε να δώσει αναβολή στους κατηγορούμενους (οι οποίοι δεν ήταν παρόντες) και διεξήγαγε κανονικά την υπόθεση, εξετάζοντας ως μάρτυρες και τους 10 πρώην εργαζομένους του συγκροτήματος της Μακεδονίας. Οι καταθέσεις και επισημάνσεις τους, καθώς και τα ερωτήματα της προέδρου έδωσαν την ευκαιρία να φανεί η ασυνέπεια της επιχείρησης ακόμη και σε όσα αυτή υπόσχεται δυο χρόνια τώρα, μη καταβάλλοντας δεδουλευμένα των ετών 2011-12.

Επίσης, για τους δύο τεχνικούς μέλη της ΕΤΕΡΜΘ, με την απόφαση αναγνωρίζεται η εξαρτημένη σχέση εργασίας που είχαν οι εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο του συγκροτήματος και αμφισβητούσαν οι δικηγόροι της επιχείρησης.


Και φυσικά, οι ζημιές που κατέγραψε η Τηλέτυπος ΑΕ, όπου ανήκει το MEGA, είμαστε σίγουροι πως θα μεταφραστούν σε περικοπές παντός είδους στο προσωπικό της εταιρείας.Την ίδια στιγμή, στην "ΑΥΓΗ", την εφημερίδα, να θυμίσουμε, της αριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα διεμβολίσει τις μνημονιακές πολιτικές (βλ. ΣΥΡΙΖΑ), βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι σχεδιασμοί για περικοπή του 20% στους μισθούς των εργαζομένων. Οι τελευταίοι αμείβονται ακόμη με την ξεπερασμένη συλλογική σύμβαση της ΕΣΗΕΑ του 2009 και μάλλον αυτό θεωρείται "αναχρονιστικό", γι' αυτό πρέπει να ξεκινήσει η "αναθεώρηση" προς τα κάτω...

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP