Ο νέος κατάλογος IKEA στην πόρτα σας και ο φθινοπωρινός βιασμός του διανομέα

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη καταγγελία για τις συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης που επικρατούν κατά τη διανομή του διαφημιστικού καταλόγου της ΙΚΕΑ:


Κάθε Σεπτέμβριο η IKEA κυκλοφορεί τον νέο της κατάλογο. “Φρέσκιες, μοντέρνες, πολύχρωμες, εντυπωσιακές” ιδέες, τυπωμένες σε ένα πολυτελή ιλουστρασιόν κατάλογο, που θα τον βρούμε κρεμασμένο στην πόρτα μας μέσα σε κλειστή διαφανή σακούλα. Θα μας τον φέρουν, χαμογελαστοί νέοι, ντυμένοι με τα χρώματα της IKEA και με ταμπελάκι στο στήθος που έχει το όνομα τους και την φωτογραφία τους.

Τι κρύβει όλη αυτή η εικόνα; Πόση ευτυχία και πόση ανταμοιβή περιμένει τους διανομείς της IKEA;

Φυσικά και η IKEA δεν ασχολείται με το ταπεινό έργο της διανομής του καταλόγου. Αυτή είναι μια βρόμικη δουλειά που την αναλαμβάνουν εξειδικευμένες εταιρείες. Εταιρείες που χρόνια τώρα πρωτοστατούν στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αν το βαρέλι που ονομάζεται “διανομή εντύπων” έχει πάτο.

Η IKEA παραχωρεί το έργο της διανομής (στη δική μας περίπτωση, για τα Β. Προάστια), σε εταιρεία διανομής εντύπων. Αυτή με την σειρά της θα απασχολήσει προσωπικό που θα της παραχωρηθεί από μια τρίτη εταιρεία “διαχείρισης υπηρεσιών ανθρωπίνου δυναμικού”. Αν ήδη έχετε μπερδευτεί ας το πούμε πιο απλά: ως εργαζόμενος υπογράφεις σύμβαση με την τρίτη, δουλεύεις για την δεύτερη και μοιράζεις υλικό της πρώτης. Μέχρι εδώ θα λέγαμε όλα εντάξει! Τι μας νοιάζει πιο είναι το αφεντικό αφού όλα την ίδια μούρη έχουν. (με την μικρή λεπτομέρεια ότι έχεις τρία αφεντικά να σε ελέγχουν).

Ας δούμε τα πράγματα από την στιγμή της αγγελίας. Στην πρώτη επαφή που θα έχεις με την τρίτη εταιρεία θα πληροφορηθείς ότι η διανομή του καταλόγου θα διαρκέσει ένα μήνα, ότι έχεις την ευελιξία να διαλέγεις ποιές μέρες θα δουλεύεις (5 ώρες την ημέρα) και ότι η αμοιβή της εργασίας σου θα είναι 2,80 € την ώρα.

Αν έχεις την τύχη να σε επιλέξουν θα πρέπει να περάσεις σεμινάριο εκπαίδευσης στα τέλη Αυγούστου. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να διαπιστώσεις ότι το πηγάδι δεν έχει πάτο. Στο τρίωρο σεμινάριο που διοργανώνει η τρίτη με την δεύτερη εταιρεία (που κατά τύχη συστεγάζονται και προφανώς είναι και του ίδιο επιχειρηματία) ο μισός χρόνος θα αναλωθεί στους όρους και της λεπτομέρειες της εργασιακής σύμβασης. Και ως υποψήφιος διανομέας θα μάθεις:

·ότι η σύμβαση που θα υπογράψεις δεν αναφέρει αμοιβή με την ώρα αλλά με το έντυπο.

·Ότι παρόλο που υπογράφεις να πληρώνεσαι με το κομμάτι, θα πληρωθείς με την ώρα αφού βεβαίως έχεις πιάσει τον ημερήσιο στόχο (600 κατάλογοι κρεμασμένοι πόρτα πόρτα). Ο ημερήσιος χρόνος που πληρώνεσαι δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 5 ώρες.

·Ότι ο χρόνος που ξεκινάει η αμειβόμενη εργασία είναι η στιγμή που κρεμάς τον πρώτο κατάλογο και τελειώνει την στιγμή που κρεμάς τον τελευταίο. Θα σε πληροφορήσουν με ιδιαίτερη επιμονή ότι μέχρι να κρεμάσεις τον πρώτο σου κατάλογο έχουν προηγηθεί μια σειρά εργασιών που δεν αμείβονται.  Η πρωινή συνάντηση όλων των διανομέων (μέχρι και 70) της περιοχής, ο χωρισμός σε τριμελής ομάδες, η μεταφόρτωση των 1200 καταλόγων της κάθε ομάδας σε αυτοκίνητο (εδώ να αναφέρουμε ότι ο κάθε κατάλογος ζυγίζει περίπου μισό κιλό) και η μεταφορά σου στο προκαθορισμένο σημείο διαμονής είναι εκτός ωραρίου. Κάπου εδώ θα σε ενημερώσουν με την ίδια επιμονή ότι μετά το τέλος της διανομής γίνεται  δεύτερη προσπάθεια προσέγγισης των οικιών που δεν σου άνοιξαν, φυσικά εκτός αμειβόμενου χρόνου εργασίας.

·Μόλις έχεις πληροφορηθεί ότι θα δουλεύεις 7 ώρες και θα πληρώνεσαι για 5 ώρες. Ήδη η αμοιβή σου έχει πέσει στα 2,00 € την ώρα ή 14,00 € την ημέρα.

·Ότι αντί του φοβερού ποσού των 2,80 € που σε είχαν αρχικά πληροφορήσει, η αμοιβή σου κατά την πρώτη εβδομάδα θα είναι 2,50 € την ώρα. Ο λόγος σύμφωνα με την τρίτη εταιρεία είναι ότι οι διανομείς που θα παραμείνουν στην εργασία μετά την πρώτη εβδομάδα θα έχουν αδικηθεί σε σχέση με αυτούς που θα τα έχουν παρατήσει!!!!! Άρα κατά την πρώτη εβδομάδα η αμοιβή σου συνυπολογίζοντας και την προηγούμενη παράγραφο έχει πέσει στο φοβερό ποσό 1,78 € / ώρα ή 12,50€ / ημέρα.

·Ότι αυτή θα είναι και η μόνη αμοιβή σου αφού θα δουλεύεις χωρίς ένσημα και ασφάλιση. Νόμιμα κατά την τρίτη εταιρεία αφού θα σε πληρώσει με το κόλπο της “απόδειξης δαπάνης”.

·Ότι παρόλο που η αμοιβή σου δεν θα σου φτάνει καλά καλά για εισιτήρια και νερό, θα πρέπει να είσαι χαμογελαστός, ευγενικός και να απαντάς με συγκεκριμένες φράσεις στις ερωτήσεις τον κατοίκων (μην ξεχνάμε ότι εκπροσωπείς την IKEA αφού φοράς τα ρούχα και το ταμπελάκι της ). Θα πρέπει να κρεμάς τον κατάλογο σε κάθε πόρτα με συγκεκριμένο τρόπο. Θα πρέπει να συμπληρώνεις έντυπα που αναγράφουν δρόμο, οδό, ώρα.... Επίσης στο τέλος της ημέρας καλό θα ήταν να αναφέρεις προβλήματα με τους συναδέλφους σου ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν αποκλίσεις από τους προκαθορισμένους στόχους της διανομής (και ρουφιάνος δηλαδή...) Θα πρέπει να φοράς συγκεκριμένο χρώμα παντελονιού, αθλητικά παπούτσια και καλό θα ήταν να μην ξενυχτάς τα βράδια!!!

Αν λοιπόν τα βάλουμε κάτω θα δούμε: ότι για να κάνεις τον χαμάλη (αφού έχεις μεταφέρει πάνω από τριακόσια κιλά έντυπα), τον happy - treddy διανομέα, και τέλος τον ρουφιάνο θα καταφέρεις να πάρεις μετά από επτάωρη, πενθήμερη εργασία το μαγικό ποσό των 275,00 €  το μήνα, χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη.

Η απόγνωση και η απελπισία που βιώνουμε πολλοί από εμάς, είναι η κινητήριος δύναμη της διανομής αυτού του καταλόγου. Χωρίς να εξαιρέσουμε και τις περιπτώσεις των ασυνείδητων και ανθρωποφάγων πιτσιρικάδων (συντηρουμένων από την αθάνατη οικογένεια), που νομίζοντας ότι κάνοντας «τους καλούς, τους πρόθυμος και τους επαγγελματίες» θα χτίσουν καριέρα στην διανομή εντύπων.

Όταν λοιπόν φτάσει στην πόρτα μας ο πολύχρωμος κατάλογος της IKEA ας θυμηθούμε ότι αποτελεί προϊόν μιας σκληρής εκμετάλλευσης. Ας θυμηθούμε τον διανομέα εκείνη την μέρα τον εκμεταλλεύτηκαν σύγχρονοι δουλέμποροι.

Το βαρέλι της εργοδοτικής ασυδοσίας έχει χώρο για πάρα πολλές εταιρείες. Και είναι σίγουρο πως οι εταιρείες διαχείρισης υπηρεσιών ανθρωπίνου δυναμικού και οι εταιρείες διανομής εντύπων βρίσκονται στον πάτο αυτού του βαρελιού. Μα η βρώμα και η λίγδα δεν μένουν ποτέ στον πάτο αλλά ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Αυτό που τώρα συμβαίνει στην διανομή εντύπων, στα τηλεφωνικά κέντρα, στις εταιρείες καθαρισμού, στην διανομή φαγητού..…  είναι  αυτό που ονειρεύονται όλα τα αφεντικά. Θα είναι το εξαθλιωμένο μέλλον μας αν εμείς οι ίδιοι δεν κλωτσήσουμε το βαρέλι. Γιατί πολύ απλά, ωραίος ο κατάλογος…. αλλά  χωρίς διανομέα δεν μπορεί να φτάσει στην πόρτα μας.

9 σχόλια:

Ανώνυμος 17 Σεπτεμβρίου 2013 - 5:17 μ.μ.  

Ποια εταιρία HR ανέλαβε το ΙΚΕΑ;
ISS να υποθέσω;

Ανώνυμος 17 Σεπτεμβρίου 2013 - 5:28 μ.μ.  

"Χωρίς να εξαιρέσουμε και τις περιπτώσεις των ασυνείδητων και ανθρωποφάγων πιτσιρικάδων (συντηρουμένων από την αθάνατη οικογένεια), που νομίζοντας ότι κάνοντας «τους καλούς, τους πρόθυμος και τους επαγγελματίες» θα χτίσουν καριέρα στην διανομή εντύπων."

Aσυνειδητοι και ανθρωποφαγοι απο που κι ως που.Μπορει να μου εξηγησει καποιος;

GiaNt 17 Σεπτεμβρίου 2013 - 6:09 μ.μ.  

H IKEA έδωσε μια τυπική απάντηση στο twitter https://twitter.com/_GiaNt_/status/379975843189370880

Ανώνυμος 17 Σεπτεμβρίου 2013 - 7:03 μ.μ.  

Επίσης να αναφέρω ότι πολιτική του ΙΚΕΑ στην Ελλάδα ΜΟΝΟ είναι και να μην έχουν ερωτική σχέση μεταξύ τους οι εργαζόμενοι. Αν κάτι τέτοιο πέσει στην αντίληψη του προισταμένου απολύεται ο ένας από τους δύο!!!

Ανώνυμος 18 Σεπτεμβρίου 2013 - 12:51 π.μ.  

Proteinw mia drasi. Opoios lavei katalogo ikea spiti tou na ton parei na ton valei se ena fakelo na tipwsei tin parousa katagelia na tin valei kai auti sto fakelo kai na ta steilei sto ikea sta kentrika. Mporei na kostisei 2 eurw alla otan to ikea arxisei na lamvanei 10 10 tus katalogus tu me tin kataggelia isws skeftei kalitera se ti etairies kai me ti sinthikes deinei ti douleia.

Ανώνυμος 18 Σεπτεμβρίου 2013 - 9:11 π.μ.  

Πολύ σωστός ανώνυμε 12.51 πμ. Αυτό είναι μια δράση σε σωστή κατεύθυνση. Γενικά πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε ως προς την αλληλεγγύη. Εκμετάλλευση αυτοί, ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ εμείς! ΠΑΝΤΟΥ όπου διαπιστώνουμε τέτοια φαινόμενα. Κάποιος θα πει «και τι με νοιάζει εμένα? εγώ κερδίζω από τις αγορές μου, δε με ενδιαφέρει τι γίνεται με τους άλλους» όμως το να πιστεύουμε ότι αυτό αφόρα μονό τους άλλους είναι μια εσφαλμένη άποψη. Μας αφόρα όλους! γιατί η φτωχοποίηση δεν περιορίζεται μονό σε μερικές οικογένειες αλλά σιγά σιγά χτυπά την πόρτα όλων. όχι ότι θα πρέπει να ενεργούμε μονό όταν πλήττονται τα συμφέροντα μας. ΠΡΕΠΕΙ να είμαστε αλληλέγγυοι. προσωπικά προτιμώ να μείνω με τον παλιό καναπέ η να δώσω ένα ευρώ παραπάνω και να πάρω το οτιδήποτε από μικρό καταστηματάρχη. να καταναλώσω λιγότερο παρά να δώσω τα χρήματα μου σε εκμεταλλευτές. ΜΠΟΙΚΟΤΑΖ λοιπόν στην εκμετάλλευση! αυτή είναι η απάντηση! Μια άλλη ιδέα είναι να αποστείλουμε mail στην ΙΚΕΑ και να τους γνωστοποιήσουμε ότι δεν πρόκειται να αγοράσουμε τα προϊόντα τους εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

Ανώνυμος 18 Σεπτεμβρίου 2013 - 1:50 μ.μ.  

ΠΗΓΕ ΚΑΙ Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ
ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΤΡΕΞΑΝΕ ΓΙ ΑΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΣΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΗ ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙ;ΝΟΜΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΙΚΕΑ
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝΕ ΠΕΤΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΘΑ ΦΑΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΕΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ
ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ.
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ALL ABOUT JOB ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑΚΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟΟ ΑΥΤΗΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. ΑΠΟ ΚΡΥΦΤΟ ΚΑΛΑ ΠΑΜΕ ΦΤΟΥ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΩ!!!!

Ανώνυμος 18 Σεπτεμβρίου 2013 - 3:13 μ.μ.  

Στην ζωή πρέπει να ζυγίζουμε τις πραγματικές επιλογές (όχι τις φαντασιώσεις), που είναι, συνήθως, όχι και πολλές και να επιλέγουμε την καλύτερη για εμάς. Να θυμόμαστε, ότι κάθε επιλογή έχει τις δικές της συνέπειες, που, άπαξ και επιλέξαμε, θα τις απολαύσουμε ή θα τις υποστούμε. Συμρωμ.

Ανώνυμος 20 Μαρτίου 2014 - 2:45 μ.μ.  

ειναι η χειροτερη εταιρια διανομης εντυπων και καλα επαγκελματιες εκμεταλευτες. κανουν και σεμιναρια γιαα την διανομη!!το θεατρο του παραλογου δεν μπορειτε να φανταστειτε τι λενε..2,5 euro την ωρα και σου λενε οτι σε ταιζουν ας φανε ααυτοι με 2,5 ευρο. μην κανετε τον κοπο να πατε εκει γαι δουλεια.. φολα ειναι.. και επιτελους ας κανουμε ολοι καταγγελιεες σε αυτα τα λαμογια που θισαυριζουν εις βαρος των ανθρωπων που δεν βρισκουν αλλη δουλεια. δικαιοσυνη επιτελους

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP