Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισε η Γενική συνέλευση των εργαζομένων στην ΕΡΤ

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Την πραγματοποίηση νέας 48ωρης απεργίας το Σαββατοκύριακο και 24ωρης την Καθαρά Δευτέρα αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων της υπερωριακής απασχόλησης, των αργιών και των Κυριακάτικων που έχουν σταματήσει να καταβάλονται απο τον περασμένο Οκτώβριο. Σε δεινή θέση βρίσκονται και πολλοί πρώην συμβασιούχοι οι οποίοι εκτός του ότι βρέθηκαν και πάλι άνεργοι δεν έχουν λάβει ούτε και αυτοί τις υπερωριακές αμοιβές.

Οι εργαζόμενοι επίσης δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα που ξεκινάει απο αύριο στο ΔΟΛ, με αφορμή τις νέες απολύσεις, ενώ στη συνέλευση παραβρέθηκε και μίλησε και η πρώην εκπρόσωπος των Διοικητικών υπαλλήλων στο ΔΟΛ, και νυν απολυμένη Γ. Σακελλαρίου.

Αναλυτικά το ψήφισμα των εργαζομένων:

Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αποφάσισαν ομόφωνα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους εξαιτίας της μη ικανοποίησης θεσμικών και εργασιακών αιτημάτων, που συνδέονται άμεσα με την ίδια την υπόσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς και τη μη καταβολή δεδουλευμένων τεσσάρων και πλέον μηνών. Και όλα αυτή την ώρα που η Διοίκηση της ΕΡΤ κατ’ εξακολούθηση επιδίδεται σε κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, μέσω της πρακτικής μικτών και εξωτερικών παραγωγών, ακόμη και στον τομέα ενημέρωσης, καθώς και των παχυλών συμβάσεων ειδικών θέσεων. Συγκεκριμένα η Γενική Συνέλευση των Δημοσιογράφων της ΕΡΤ αποφάσισε ομόφωνα:

- 48ωρη απεργία τα Σαββατοκύριακα στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Ταυτόχρονα, καθημερινές στάσεις εργασίας από τη Τρίτη 19 Μαρτίου 2013 18.30 έως 20.30 για την τηλεόραση της ΕΡΤ.
- 24ωρη απεργία για την αργία της Καθαράς Δευτέρας σε τηλεόραση και ραδιόφωνο της ΕΡΤ.


Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση, μετά την κωλυσιεργία, τις (εσκεμμένες;) αστοχίες της Διοίκησης και τελικά την άρνησή της να τους καταβάλλει δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών (Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2012, Ιανουάριος και Φεβρουάριος 2013). Αντί αυτού επέλεξε να αποστείλει αίτημα στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους έγκρισης πρόσθετων δαπανών, αν και πρόκειται για κονδύλι που αφορά σε δεδουλευμένα. Μήπως επεδίωκε τελικά την (αναμενόμενη) αρνητική απάντηση; Αγνοεί ή παραβλέπει εσκεμμένα η Διοίκηση απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης (Π. Πικραμένου) με την οποία υπήρχε αιτιολογημένη και επιβεβλημένη υπερεργασία για το προηγούμενο διάστημα λόγων των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων και της κάλυψης των ολυμπιακών αγώνων;

Την καχυποψία ενισχύει το γεγονός ότι ταυτόχρονα η Διοίκηση εγκρίνει πολυδάπανες μικτές και εξωτερικές παραγωγές, ακόμη και στο στενό ενημερωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να έχει σημειωθεί υπέρβαση του προϋπολογισμού, σε τέτοιο βαθμό που από το Μάιο το ταμείο της ΕΡΤ, δηλαδή τα χρήματα του Έλληνα πολίτη, να μην επαρκούν για τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Μετά την καταγγελία της ΕΣΗΕΑ προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ορίστηκε συνάντηση με την εργοδοσία για 17 Μαϊου 2013. Ταυτόχρονα από την περασμένη Τρίτη συρρικνώνεται το ενημερωτικό πρόγραμμα στο Α πρόγραμμα της ΕΡΑ, με την «αιτιολογία» (πρόσχημα;) ελλείψεων σε τεχνικό προσωπικό, λόγω του κενού που δημιούργησε η αποχώρηση των συμβασιούχων που η ίδια η διοίκηση αποφάσισε.

Η συνέλευση των εργαζομένων στην ΕΡΤ καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση της συναδέλφου Γιάννας Σακελλαρίου από το συγκρότημα του ΔΟΛ.

Επίσης η συνέλευση ομόφωνα κατήγγειλε την προηγούμενη εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ραδιόφωνο, Βασιλεία Ζερβού, για τις πρακτικές και τις επιλογές που ακολούθησε κατά την διάρκεια της θητείας της που είχαν ως αποτέλεσμα την ανέλιξή της σε διευθυντική θέση της εταιρίας.

Τέλος, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πλαισιώσουν τον αγώνα τους με δράσεις που στόχο θα έχουν την ενημέρωση της κοινωνίας για τα αιτήματά τους, αλλά και το ρολό που οραματίζονται για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στην υπηρεσία του πολίτη. Καλούμε σε συστράτευση όλους τους εργαζόμενους.
Η Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων
Νίκος Γρυλλάκης, Νίκος Τσιμπίδας

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP