Μειώσεις μισθών στην "Καθημερινή" χωρίς δεσμεύσεις για διατήρηση των θέσεων εργασίας

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

Ψήφισμα των εργαζομένων στην “Καθημερινή”

Οι οριζόντιες μειώσεις (σε δύο κλιμάκια) που επιβάλλονται αιφνιδιαστικά από την εργοδοσία στους μισθούς μας είναι άδικες. Ρίχνουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, αξιοποιώντας ιδιαίτερα το συνολικό πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από την πολιτική ενάντια στις συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Επιμένουμε στη διεκδίκηση ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης, η οποία και θα ανατρέψει τις επιβαλλόμενες σήμερα περικοπές.

Ξεκαθαρίζουμε ότι οι μειώσεις που γίνονται και φέρνουν πολλούς συναδέλφους κυριολεκτικά στο όριο της αξιοπρεπούς επιβίωσης των οικογενειών τους, διαμορφώνουν τις «κόκκινες γραμμές» μας.


Υπογραμμίζουμε ότι κάθε απόπειρα απολύσεων για λόγους «εξοικονόμησης» ή περαιτέρω μείωσης των μισθών μας θα μας βρει συλλογικά αντίθετους.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρεται:

Η εργοδοσία της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» -ακολουθώντας και αυτή την τακτική των περισσοτέρων εκδοτών- στέλνει το δικό της «μνημονιακό» πολιτικό μήνυμα. Εκμεταλλευόμενη τη χρονική συγκυρία και την ανασφάλεια των εργαζομένων προχώρησε σε μειώσεις των αποδοχών των δημοσιογράφων, των τεχνικών και των διοικητικών υπαλλήλων. Μάλιστα, δεν δίστασε να «κόψει» ακόμη και τις αμοιβές χαμηλόμισθων χωρίς καν να δεσμευθεί ότι, τουλάχιστον, θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας.

Είναι γνωστό το πώς και κάτω από ποιά ψυχολογική πίεση, δηλαδή υπό τον φόβο της απόλυσης, εξασφαλίζονται για την εργοδοσία αυτές οι μειώσεις αποδοχών με την υπογραφή των «ατομικών συμβάσεων».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα γεγονότα. Οι ατομικές συμβάσεις δεν εμποδίζουν τους εργοδότες να κάνουν απολύσεις και φέρνουν νέες μειώσεις αποδοχών των συναδέλφων. Μόνο η ΣΣΕ εξασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και για την υπογραφή της η ΕΣΗΕΑ, μαζί με όλες τις Ενώσεις του Τύπου και των ΜΜΕ, θα αγωνιστεί με κάθε μέσο, που έχει στη διάθεσή της.

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP