Συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισε η συνέλευση στην ΕΡΤ

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Θετική ήταν η έκβαση της συνέλευσης των εργαζομένων της ΕΡΤ, αφού με ψήφους 66-40 αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Με ψήφους 60-40 αποφασίστηκαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι την υπογραφή της ΚΥΑ και από τους τέσσερις αρμόδιους υπουργούς.

Αναλυτικότερη ενημέρωση από συνάδελφο της ΕΡΤ: 

"Αποφασίστηκαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι την συλλογή των 4 υπογραφών, που είναι απαραίτητες για την κοινή υπουργική απόφαση που απαιτείται για την ανανέωση των συμβάσεων (από Πάγκαλο, Βενιζέλο, Ρέππα και Λύτρα γενικός γραμματέας υπουργικού συμβουλίου).Τη Δευτέρα το μεσημέρι η ΚΥΑ ήταν στο γραφείο του Καψή για να την προωθήσει, αλλά μέχρι την Τετάρτη δεν είχε γίνει τίποτα. Μάλιστα την Τρίτη, όταν έφτασε στα χέρια του Καψή η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για την 4ωρη στάση εργασίας ενόψει της γενικής συνέλευσης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, και είπε ότι δεν ξέρει για ποιο λόγο συνεχίζονται αυτές οι κινητοποιήσεις. Αυτό μαρτυρά ότι δεν προωθεί την ΚΥΑ για να «τιμωρήσει» τους εργαζόμενους που κινητοποιούνται.

Ο διευθύνων σύμβουλος Λάμπης Ταγματάρχης ανέφερε ότι οι συμβάσεις που θα ανανεωθούν είναι 350 σε σύνολο 700 γιατί έτσι είναι ο νόμος. Ερωτηθείς γιατί ειδικά για τους δημοσιογράφους δεν εφαρμόζεται το 50%, απάντησε ότι αυτό γίνεται γιατί έτσι επιτάσσουν οι λειτουργικές ανάγκες της εταιρίας. Υποστήριξε ακόμα ότι βούληση του ιδίου, όπως έχει εκφραστεί μέσω επιστολών, ήταν να ανανεωθούν και οι 700 συμβάσεις όλων των ειδικοτήτων.

Για τα κριτήρια ανανέωσης των συμβάσεων χαρακτήρισε απαράβατο όρο τη μονοθεσία. Είπε ακόμη ότι θα ληφθούν υπόψη η οικογενειακή κατάσταση, η προϋπηρεσία στην ΕΡΤ, η αποδοτικότητα αλλά και ότι ορισμένες συμβάσεις θα ανανεωθούν γιατί αφορούν πρόσωπα στα οποία έχει «επενδύσει» η εταιρία, υπονοώντας προφανώς τους παρουσιαστές εκπομπών και ειδήσεων.

Από την πλευρά του ο διευθυντής ειδήσεων, Γιώργος Κογιάννης, είπε ότι αυτοί που φαίνεται να είναι πιο σίγουροι για την ανανέωση των συμβάσεων τους είναι οι ανταποκριτές, αιτιολογώντας ότι αυτό θα συμβεί γιατί σε αυτές τις θέσεις δεν έχεις δύο εργαζόμενους για να επιλέξεις τον έναν. Για τους υπόλοιπους είπε ότι δεν έχει γίνει καμία προεργασία ούτε ονοματολογίας, ούτε και ποσόστωσης ανά τμήμα (ραδιόφωνο, τηλεόραση, ιντερνετ κτλ), γιατί αν είχε γίνει αυτό θα είχαν προκληθεί εντάσεις από τις διαρροές. Ο Κογιάννης είπε ακόμα ότι την επιλογή θα κάνουν οι προϊστάμενοι των τμημάτων

Όταν ρωτήθηκε ο Ταγματάρχης γιατί η ΕΣΗΕΑ δεν θέλει να παίξει το ρόλο του παρατηρητή στην επιτροπή που θα συσταθεί, αν και της προτάθηκε κάτι τέτοιο, είπε ότι από την ΕΣΗΕΑ απάντησαν ότι δεν θα το κάνουν γιατί δεν θέλουν να νομιμοποιήσουν τη διαδικασία της επιλογής ανανέωσης 63 και όχι όλων των συμβάσεων αλλά και της μη αποκατάστασης των αδικιών της περσινής διαδικασίας.

Υπήρξαν συνάδελφοι που τάχθηκαν υπέρ της αναστολής των κινητοποιήσεων, προτάσσοντας σαν επιχείρημα ότι αν "κλείνει" η ΕΡΤ λόγω απεργιών τότε υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσει και οριστικά, ενώ υπήρξαν και άλλοι που έλεγαν ότι δεν πρέπει να μπουν κριτήρια γιατί δεν μπορεί δημοσιογράφος να κρίνει δημοσιογράφο.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 66-40 υπερ των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών μέχρι τη συλλογή των 4 υπογραφών για την ΚΥΑ"

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP