Ενημέρωση από τις δικαστικές μάχες κατά των αφεντικών των ΜΜΕ

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012


Μια σειρά από δίκες πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 10/01 στα δικαστήρια της Αθήνας και του Πειραιά, που είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: εργαζόμενοι ΜΜΕ στη θέση του κατήγορου και τα αφεντικά των ΜΜΕ κατηγορούμενα για μια σειρά παραβιάσεων της αστικής νομοθεσίας, για απολύσεις όσων συνδικαλίζονται και αντιστέκονται, για μη αποπληρωμή δεδουλευμένων και για προώθηση της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια σειρά από ατομικές και συλλογικές εργασιακές μάχες που δόθηκαν την περσινή χρονιά σε μικρά και μεγάλα «μαγαζιά», εν μέσω του πρώτου κύματος-«σοκ» της επίθεσης των αφεντικών, όταν οι τελευταίοι δεν μπορούσαν να περιμένουν την πλήρη μνημονιακή ισοπέδωση της (ήδη κουτσερεμένης) εργατικής νομοθεσίας για να περάσουν στις αναδιαρθρωτικές κινήσεις τους.


Όλες αυτές οι υποθέσεις καταδεικνύουν με τις εξελίξεις τους εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών ότι τα αφεντικά λίγο υπολογίζουν το νόμιμο η το παράνομο των κινήσεων τους μπροστά στην αγωνία τους να εκμηδενίσουν τις φωνές εργατικής αντίστασης στο εσωτερικό των επιχειρήσεων τους.  

Για την απόλυση στο site «dealnews»

Για μία από αυτές τις υποθέσεις καλούσε και η συνέλευση μας σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Ευελπίδων: «μαύρος» εργαζόμενος στο οικονομικό site «dealnews» (της εταιρείας «Π.Δ. Εκδόσεις ΕΠΕ», ιδιοκτησίας Παύλου Δημητριάδη) απαιτούσε δεδουλευμένα βάσει της σύμβασης συντακτών και να κηρυχθεί παράνομη η απόλυση του που ακολούθησε τη συμμετοχή του στην γενική απεργία στις 23/02/11. Μια προσφυγή ουσιαστικά εναντίον των γενικότερων συνθηκών εργασίας στα δημοσιογραφικά sites: της ανασφάλιστης και εξαντλητικής εργασίας (μέχρι και 12 συνεχόμενων ημερών) για εξευτελιστικά μεροκάματα, εκεί όπου κάθε συμμετοχή σε απεργία μαζί με τον υπόλοιπο κλάδο των ΜΜΕ ισοδυναμεί με απόλυση.

Ο αρχισυντάκτης του συγκεκριμένου site προσπάθησε να εξωραΐσει αυτήν την πραγματικότητα, αναφερόμενος σε «ελεύθερη συνεργασία» με «μπλοκάκι», όπου ο εργαζόμενος όποτε ήθελε μπορούσε να σηκωθεί και να φύγει παρατώντας τη ροή ειδήσεων, όπου οι εργαζόμενοι συνήθιζαν να απεργούν κι όπου προφανώς ο συγκεκριμένος εργαζόμενος απολύθηκε γιατί δεν ήταν καλός δημοσιογράφος. Η θυμηδία που προκαλούσαν τα λεγόμενα του στη δικαστική αίθουσα ήταν ενδεικτική του πόσο πειστική ήταν η προσπάθεια του να "βαφτίσει το ψάρι κρέας": να φανεί δηλαδή ότι οι συνθήκες "κινεζοποιημένης" εργασίας των συντακτών των sites δεν εμπίπτουν στον ορισμό της σταθερής και εξαρτημένης εργασίας.

Για τους παράνομα «πτωχευμένους» της Απογευματινής

Νωρίτερα είχε προηγηθεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων εργαζομένων της «Απογευματινής» κατά της εταιρείας, που τους χρωστά δεδουλευμένα αρκετών μηνών και δεν τους αναγνωρίζει ούτε καν το δικαίωμα στο… επίδομα ανεργίας. Η εταιρεία του Κ. Σαραντόπουλου προσπάθησε να κηρύξει πτώχευση έναντι των εργαζομένων από τον Οκτώβριο του 2010, μέσω προσφυγής στο άρθρο 99, που όμως κρίθηκε καταχρηστική από τα δικαστήρια.

Έτσι, η εταιρεία τυπικά λειτουργεί κανονικά και οφείλει να πληρώνει κανονικά τους μισθούς στους εργαζομένους ή έστω να τους απολύσει για να δικαιούνται αποζημιώσεις και το επίδομα ανεργίας. Τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει, αντίθετα η εταιρεία, αναμένοντας μια εκ νέου εκδίκαση της αίτησης για πτώχευση, προσπαθεί με αστείες δικαιολογίες να αναβάλλονται οι δίκες για ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της, κάτι που αυτή τη φορά δεν πέρασε λόγω της έντονης αντίδρασης των απλήρωτων εργαζομένων εντός της αίθουσας.

Για την απόλυση της Πόπης Χριστοδουλίδου από τον Μπόμπολα

Ενώ στις επιχειρήσεις του Πήγασου βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα της εργοδοτικής επίθεσης με στόχο την περαιτέρω μείωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, στα δικαστήρια Ευελπίδων εκδικαζόταν η προσφυγή της Πόπης Χριστοδουλίδου ενάντια στην παράνομη και εκδικητική απόλυση της. Πρόκειται για την πρώην συνδικαλιστική εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Έθνος που απολύθηκε τον Ιούνιο του 2011, λίγο πριν ο Μπόμπολας επιβάλει τις πρώτες ατομικές συμβάσεις και μειώσεις μισθών στο σύνολο των εργαζομένων του Πήγασου. Ο Ν. Πηγαδάς, συνταξιούχος δημοσιογράφος στον τομέα του ναυτιλιακού ρεπορτάζν κατέθεσε ως μάρτυρας της Π. Χριστοδουλίδου, για να καταρρίψει τα επιχειρήματα της εργοδοσίας ότι η δημοσιογράφος ήταν αντιπαραγωγική.

Από την άλλη, το έργο της υπεράσπισης του αφεντικού της ανέλαβε με χαρακτηριστική θρασύτητα η διευθύντρια προσωπικού Ε. Αριστείδουν που μεταξύ άλλων προσποιήθηκε ότι δεν γνώριζε για τη συνδικαλιστική δραστηριότητα της δημοσιογράφου. Ενδεικτική του κυνισμού των αφεντικών ήταν και η ερώτηση από την πλευρά των κατηγορούμενων προς τη δημοσιογράφο, που απολύθηκε 2,5 χρόνια πριν την συνταξιοδότηση της, αν οι γονείς της διαθέτουν σπίτι στο οποίο μπορεί να συγκατοικήσει μαζί τους...

Για την απόλυση του Άρη Χατζηστεφάνου από τον ΣΚΑΪ

Την Τρίτη εκδικάστηκε η αγωγή του δημοσιόγραφου Αρη Χατζηστεφάνου εναντίον του Ρ/Σ ΣΚΑΪ για την εκδικητική απόλυσή του, όταν αρνήθηκε να υπογράψει την παράνομη ατομική σύμβαση και τη μείωση μισθών που επέβαλε ο σταθμός στους εργαζόμενους.

Η υπεράσπιση του ΣΚΑΪ έπεσε σε σειρά αντιφάσεων και αρνήθηκε να απαντήσει στις καταιγιστικές ερωτήσεις του δικηγόρου του ενάγοντα, για τους λόγους που ο ένας μετά τον άλλο οι υπάλληλοι που δεν υπέγραψαν την ατομική σύμβαση βλέπουν την πόρτα του λογιστηρίου. Επίσης δεν μπόρεσε να κρύψει ότι μετά τις εκδικητικές απολύσεις έγινε σειρά προσλήψεων παραγωγών όπως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος (μεταγραφή από τον Flash) με αποκορύφωμα τη χρυσή πρόσληψη του Γιώργου Αυτιά.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του ΣΚΑΪ προσπαθούσε μάταια να συγκαλύψει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της απόλυσης του Χατζηστεφάνου. Όταν μάλιστα αναφέρθηκε στο δικαστήριο ότι ο Μπάμπης Παπαδημητρίου χαρακτήριζε την εκπομπή του «μια ώρα στυγνής ιδεολογικής προπαγάνδας», αυτός απάντησε «και τι είναι ο Παπαδημητρίου, ένας απλός δημοσιογράφος». Η αίθουσα πάγωσε επίσης όταν αποκαλύφθηκε ότι ο διευθυντής του σταθμού Ι. Σπανολιός έλεγε στους μάρτυρες τι θα πρέπει να πουν στο δικαστήριο εν όψει της δίκης.

Κατά την εκδίκαση υπήρξε παρέμβαση της δικαστικής υπηρεσίας της ΕΣΗΕΑ, που κάλεσε ως μάρτυρα τον Γιώργο Κατερίνη από το Δ.Σ της ΠΟΕΣΥ, ο οποίος και απέδειξε τα εκδικητικά χαρακτηριστικά της απόλυσης του Χατζηστεφάνου. Για την ίδια υπόθεση είχε οδηγήσει στο δικαστήριο τον Ρ/Σ ΣΚΑΪ και ο τεχνικός Δημήτρης Σταθόπουλος ο οποίος επίσης δεν υπέγραψε την ατομική σύμβαση και απολύθηκε την ίδια ημέρα με τον Χατζηστεφάνου.

Για την απόλυση του Α. Λιακόπουλου από την εφημερίδα Sportday

Τέλος, γραπτή πρόταση επαναπρόσληψης του Απόλλωνα Λιακόπουλου, μέλους του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ, διατύπωσε η Επιθεώρηση Εργασίας Καλλιθέας προς την εργοδοσία της εφημερίδας Sportday, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η δικαστική προσφυγή είναι αναπόφευκτη.

O A. Λιακόπουλος και άλλοι 10 εργαζόμενοι που πληρώνονταν με τη ΣΣΕ απολύθηκαν επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με περικοπές αποδοχών. Η εφημερίδα ζητούσε ή περικοπές 25% σε όλους ή 6 απολύσεις και να πουλάει τουλάχιστον 12.000 φύλλα. Τελικά έκανε περικοπές 25% σε όλους τους χαμηλόμισθους και απέλυσε 10 εργαζόμενους, ενώ πουλάει πάνω από τον στόχο των 12.000 φύλλων.

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP