Νέο κύμα απολύσεων στον ΔΟΛ του Ψυχάρη

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011

Η "σφαγή" άρχισε και στο ΔΟΛ, με τις απολύσεις να έχουν φτάσει ήδη τις 22. Το σχέδιο μαζικών απολύσεων του Ψυχάρη, που αφορά όλο τον Οργανισμό και το οποίο σκοπεύει να ολοκληρώσει μέσα στις επόμενες μέρες, ανακοινώθηκε χθες. Όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος τον εκπρόσωπο εργαζομένων του Βήματος, η επιχείρηση θα περιοριζόταν -εί δυνατόν- σε απολύσεις ή αποχωρήσεις με συναινετικό τρόπο (εργαζόμενοι κοντά στη σύνταξη, διπλοθεσίτες, κλπ.). 

Ο ίδιος, όμως, διέψευσε για μια ακόμα φορά τον εαυτό του. Οι "ήπιες" απολύσεις (βλ. Τσίμα, ο οποίος αφού πήρε την αποζημίωσή του θα δουλεύει πλέον με μπλοκάκι) έφτασαν μετά τις 7-8, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν εργαζόμενους που επιβιώνουν από τη δουλειά τους στον ΔΟΛ και βρίσκονται μίλια μακριά από τη σύνταξη, χωρίς καμία διάθεση συναινετικής αποχώρησης. Και ενώ οι εργαζόμενοι αναμένουν τις υπόλοιπες απολύσεις μετά το σαββατοκύριακο, ο διευθυντής του Βήματος, Αντώνης Καρακούσης, ενημέρωσε τους εργαζόμενους της εφημερίδας ότι τη Δευτέρα θα συζητηθεί και... το θέμα των μισθών τους

Όσο οι αντιστάσεις των εργαζομένων παραμένουν ασθενείς ή ανύπαρκτες και όσο ο κάθε συνάδελφος/ισσα θα σκέφτεται τη βολή του, τόσο τα αφεντικά θα συνεχίζουν το πάρτι των απολύσεων χωρίς κανένα κόστος. 

Εν τω μεταξύ ως πολιτική καταγγέλλει την απόλυσή του από τα Νέα ο συνάδελφος σκιτσογράφος Τάσος Αναστασίου με επιστολή του προς την ΕΣΗΕΑ. Αναδημοσιεύουμε από τον Δούρειο Τύπο:

Επιστολή του απολυμένου από τα ΝΕΑ Τάσου Αναστασίου

Προς την ΕΣΗΕΑ

Αθήνα 30 Σεπτεμβρίου 2011

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εργάζομαι από 10ετίας στα «Νέα» ως σκιτσογράφος-γελοιογράφος και κατά την περίοδο αυτή η διεύθυνση της εφημερίδας ενέκρινε τη δημοσίευση χιλιάδων πολιτικών γελοιογραφιών μου, χωρίς κάποια λογοκριτική διάθεση. Η κατάσταση αυτή άλλαξε άρδην μετά την ανάληψη της διεύθυνσης από τον κ. Μεμή, ο οποίος περιόρισε τη δημοσίευση των σκίτσων μου στο ελάχιστο, «κόβοντας» ό,τι δεν συναινούσε με την κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα ειδοποιήθηκα μέσω τρίτων «να ρίξω νερό στο κρασί μου» – προφανώς για να εξασφαλίσω ένα ευνοϊκό για εμένα εργασιακό καθεστώς. 
Το δημοσιογραφικά απαράδεκτο καθεστώς πολιτικής λογοκρισίας και φίμωσής μου επιδεινώθηκε εδώ και έξι μήνες περίπου, με τον πλήρη αποκλεισμό μου από κάθε δημοσίευση. Αυτό συνέβη όταν μου προτάθηκε ανεπισήμως να παραιτηθώ (με αποζημίωση) κι εγώ φυσικά αρνήθηκα. Έκτοτε, δεν έχει δημοσιευτεί ούτε μία από τις γελοιογραφίες που ανελλιπώς παραδίδω στη σύνταξη καθημερινά.
Ακολούθησε συνάντηση με τον κ.Μεμή, κατά την οποία μου ανακοίνωσε την απόφασή του να με απολύσει – ενώ υποστήριξε ότι οι γελοιογραφίες μου δεν δημοσιεύονται… για να συνηθίσω. Ως κύρια αιτία της επικείμενης απόλυσής μου επικαλέστηκε τους συνήθεις οικονομικούς λόγους, στη συνέχεια όμως της συζήτησής μας τόνισε ότι στις τρέχουσες συνθήκες πολιτικής έντασης δεν μπορεί η εφημερίδα να «αντέξει» αντιπολιτευτικές τοποθετήσεις. 
Ως προς τους προαναφερόμενους «οικονομικούς λόγους» της επικείμενης απόλυσής μου, αξίζει να σας ενημερώσω ότι το τιμ της εφημερίδας έχει ενισχυθεί προσφάτως με νέα τοποθέτηση συναδέλφου-σκιτσογράφου.

Με βάση τα παραπάνω σας ζητώ:

Να ενεργήσετε έτσι ώστε να τερματιστεί το καθεστώς δημοσιογραφικής μου φίμωσης και πολιτικής μου δίωξης και να αποκατασταθούν οι παλαιές ομαλές εργασιακές συνθήκες. Αυτό είναι το κύριο αίτημά μου.
Να ενεργήσετε έτσι ώστε να αποτραπεί η απειλούμενη απόλυσή μου – μια απόλυση με καθαρά πολιτικά κίνητρα, που δεν τιμά κανέναν και παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε άλλου είδους καθεστώτα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Τάσος Αναστασίου

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP