ΛΟΝΔΙΝΟ: Πορεία ενάντια στις περικοπές της κυβέρνησης

Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011


17:40 (ώρα Λονδίνου, 19:40 ώρα Ελλάδας)

Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στο αποκαλούμενο πλέον "τρίγωνο του διαβόλου" (Oxford - Picadilly - Regent). Υπάρχουν συνεχής αναφορές για αψιμαχίες και οδομαχίες ενώ υπάρχει ήδη μια μεγάλη κατάληψη στην Oxford Circus όπου οι διαδηλωτές έχουν στήσει και ηχοσύστημα.

Η αστυνομία που κινήθηκε με στόχο να τους αποκλείσει (kettle strategy) αποκλείστηκε η ίδια από άλλες ομάδες διαδηλωτών που πολύ γρήγορα που έκαναν μια 2η εξωτερική αλυσίδα.

Για τη σημερινή ημέρα λειτουργούν 2 ραδιόφωνα αντιπληροφόρησης, όλο το δίκτυο των indymedia της Βρετανίας, 6 τουλάχιστον κανάλια στο twiter, δωρεάν γραμμή αποστολής εικόνων και βίντεο από κινητά, 2 ομάδες νομικής υποστήριξης, κινητά ιατρεία εθελοντών καθώς και κινητές ομάδες περιφρούρησης.

Οι διαδηλωτές, διαμαρτύρονται για τις βίαιες περικοπές από τον κυβερνητικό συνασπισμό Συντηρητικών - Φιλελευθέρων σε όλο το φάσμα των δημόσιων παροχών (υγεία, παιδεία, κοινωνικά βοηθήματα κλπ).

Σε λίγες ώρες θα ολοκληρωθούν 12ωρες κινητοποιήσεων με επίκεντρο το Λονδίνο στις οποίες τα αστικά μέσα της Βρετανίας υπολογίζουν ότι πήραν μέρος πάνω απο 400.000 άνθρωποι.

Update 18:00 (ώρα Λονδίνου, 20:00 ώρα Ελλάδας)

Γύρω στις 6 το απόγευμα η αστυνομία αποφάσισε να εφαρμόσει την τακτική του ασφυκτικού κλοιού ή της κατσαρόλας (kettle strategy) στους διαδηλωτές στην Piccadilly. Οι διαδηλωτές, που πλέον είχαν την εμπειρία από τις μαθητικές/φοιτητικές διαδηλώσεις των προηγούμενων μηνών, αντέδρασαν και απάντησαν με ρίψη αντικειμένων και μάχες σώμα με σώμα καταφέρνοντας να σπάσουν σε ορισμένα σημεία τον κλοιό.

Υπάρχουν αναφορές από τις κινητές ιατρικές μονάδες εθελοντών για αρκετούς τραυματισμούς κυρίως "head injuries" (κρανιοεγγεφαλικές κακώσεις;).

Update 18:30 (ώρα Λονδίνου, 20:30 ώρα Ελλάδας)

Οι διαδηλωτές έχουν στήσει μια μεγάλη σκηνή στη trafalgar square και κόσμος συρρέει προς τα εκεί. 24 διαδηλωτές τραυματίες μέχρι στιγμής, πάνω από 10 συλλήψεις και δεκάδες προσαγωγές...

Update 19:50 (ώρα Λονδίνου, 21:50 ώρα Ελλάδας)

Άγνωστος αριθμός καταληψιών που βρίσκονταν στο κατάστημα Fortnum and Mason έχει τελικά συλληφθεί από την αστυνομία. Οι συλληφθέντες μεταφέρονται με πούλμαν σε κάποιο αστυνομικό τμήμα του κέντρου.

Μεγάλος όγκος διαδηλωτών έχει παραμείνει στην Trafalgar Square όπου έχει στηθεί ένα άτυπο «γλέντι» με τραγούδια και μουσική από τους διαδηλωτές οι οποίοι έχουν στήσει και μικροφωνική. Υπάρχουν αναφορές πως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις συρρέουν προς τα εκεί.

Πολλοί διαδηλωτές έχουν παραμείνει και στο Piccadilly Circus όπου υπάρχει αντίστοιχη διάθεση με αυτή που υπάρχει στην Trafalgar Square. Και στα δυο σημεία οι διαδηλωτές έχουν ανάψει φωτιές.


ΛΟΝΔΙΝΟ: 12 ώρες διαδηλώσεων - Ένας μίνι απολογισμός...

Η μεγαλύτερη εργατική πορεία στη Βρετανία τα τελευταία 40 χρόνια. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 400.000 ίσως και μισό εκατομμύριο.

Σε κινηματικό επίπεδο η οργάνωση ήταν απαράμιλλη. Υπήρχε ένα ευρύ δίκτυο αντιπληροφόρησης και ενημέρωσης το οποίο συμπεριελάμβανε:
  • όλα τα τοπικά Indymedia,
  • 6 (τουλάχιστον) twitter channels,
  • δεκάδες blogs,
  • 2 (τουλάχιστον) ραδιοφωνικούς σταθμούς,
  • δωρεάν 4ψήφιο αριθμό για αποστολή μηνυμάτων, εικόνων και βίντεο,
  • κινητές ιατρικές μονάδες εθελοντών,
  • 2 (τουλάχιστον) ομάδες νομικής υποστήριξης,
  • Κινητές ομάδες νομικών παρατηρητών,
  • Κινητές ομάδες περιφρούρησης και αναγνώρισης.
Σε επίπεδο άμεσης δράσης είχαμε: αρκετές τράπεζες και ΑΤΜ σπασμένα καθώς και το υπερπολυτελές Ritz Hotel αλλά και πολλά καταστήματα πολυεθνικών. Κατάληψη στο ODEON Theatre, πολύωρη κατάληψη στο κατάστημα ειδών πολυτελείας Fortnum and Mason.

Η ημέρα τελειώνει επίσης με, δυστυχώς, 75 συλλήψεις, 33 πολίτες τραυματίες, 14 στα νοσοκομεία και άγνωστο αριθμό προσαγωγών.

* Οι φωτογραφίες από το λονδρέζικο Indymedia

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP