Γουργουρίζουν και τα στομάχια των εκδοτών του Περιοδικού Τύπου

Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011

Η απάνθρωπη εργοδοτική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα ανοίγει την όρεξη και στους περιοδικατζήδες. Και πώς να μη συνέβαινε, άλλωστε, αφού οι βαρόνοι που κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο των ελληνικών ΜΜΕ είναι και κάτοχοι του μεγαλύτερου αριθμού τίτλων των περιοδικών που κυκλοφορούν στα περίπτερα.

Φωτεινός τους εκπρόσωπος ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος των «Αττικών Εκδόσεων» που τυγχάνει και πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου (ΣΕΠΤ). Έχοντας εφαρμόσει πρώτος στα μαγαζιά του το δόγμα του αποκεφαλισμού, μέσω των δεκάδων απολύσεων και τον εξαναγκασμό των εργαζομένων του σε μείωση μισθών, επιχειρεί να «καθαρίσει» και για τους υπόλοιπους εργοδότες του Περιοδικού Τύπου.


Στέλνοντας, ως ΣΕΠΤ, εξώδικο στο οποίο καταγγέλει την ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση εργασίας. Ακολουθεί η σχετική καταγγελία της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ):

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου (ΣΕΠΤ) με εξώδικη δήλωση- καταγγελία – πρόσκληση κατήγγειλε την από 25 Ιουνίου 2010 συλλογική σύμβαση εργασίας που αφορά στους όρους αμοιβής και εργασίας των συντακτών-μελών της ΕΣΠΗΤ που απασχολούνται με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε περιοδικά επιχειρήσεων-μελών του Συνδέσμου, η οποία ΣΣΕ ρύθμισε αναδρομικά από 1η Φεβρουαρίου 2010 τα παραπάνω ζητήματα μεταξύ ΕΣΠΗΤ-ΣΕΠΤ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εξώδικη δήλωση προς την ΕΣΠΗΤ «ο ΣΕΠΤ προέβη στην πιο πάνω καταγγελία διότι «από τη σύναψη της άνω ΣΣΕ μέχρι σήμερα, έχει επέλθει ουσιαστική και δυσμενέστατη μεταβολή των οικονομικών συνθηκών, κάτω από τις οποίες συνήφθη η ως άνω ΣΣΕ και ως εκ τούτο προβάλλει ως απολύτως αναγκαία η λήξη της ισχύος της».

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει περίτρανα την πρόθεση των εργοδοτών να εξαπολύσουν ενορχηστρωμένη επίθεση ενάντια στη μεγαλύτερη κατάκτηση του κλάδου μας.

Τονίζουμε ότι η καταγγελία της ΣΣΕ από τον ΣΕΠΤ δεν δημιουργεί κανένα άμεσο έννομο αποτέλεσμα (μεταβολή) για τις αποδοχές και τους όρους απασχόλησης, τόσο στο χρόνο μετενέργειας (6 μήνες μετά την καταγγελία), όσο και για τις εν ισχύ ευρισκόμενες ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Η ΕΣΠΗΤ δηλώνει ξεκάθαρα ότι παραμένει πιστή στην πάγια θέση της για την προάσπιση των μισθολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών εργασιακών δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων, θέση που θα στηρίξει για άλλη μια φορά ακλόνητα και αταλάντευτα, στις συναντήσεις – διαπραγματεύσεις με τον ΣΕΠΤ.

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP