Αποθράσυνση του εργοδοτικού τσαμπουκά, παραμονή γενικής απεργίας

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Η αποθράσυνση των αφεντικών στο ναδίρ. Τρομοκρατούν με απολύσεις, με περικοπές μισθών, επιβάλλουν εκ περιτροπής εργασία και δείχνουν να χέζουν οτιδήποτε κατακτήθηκε και θεμελιώθηκε μετά από μακραίωνους αγώνες. Προβάλουν τη διχαλωτή γλώσσα τους και μιλούν για «κόκκινες γραμμές». Δείχνουν να μην καταλαβαίνουν ότι (αν και αργά) πολύ σύντομα θα τους δείξουμε ότι εμείς τους έχουμε χεσμένους.

Παραμονή μιας 24ωρης γενικής απεργίας – από αυτές που τα ξεπουλημένα συνδικάτα κηρύσσουν μία στις τόσες – τα αφεντικά που κατέχουν τα Μέσα Ενημέρωσης προχώρησαν σε ακραίες επιθέσεις εναντίον των εργαζομένων τους, παραβιάζοντας συνειδητά την τακτική του κεφαλαίου που γνώριζε ότι τέτοιες μέρες το καλύτερο που είχε να κάνει ήταν να το βουλώνει.

* Παραμονή της γενικής απεργίας στον «Πήγασο» ο Φώτης Μόμπολας κάλεσε σε συγκέντρωση όλους τους αθλητικούς συντάκτες για να τους πει πως πρέπει να μην ακούσουν τους «καρεκλοκένταυρους» της ΕΣΗΕΑ και να αποδεχθούν τη μείωση των μισθών που αποφάσισε ο ίδιος, προβάλλοντας το ρόλο του ως αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών.

Ήταν η απάντησή του στη γενική συνέλευση των εργαζομένων που είχε προηγηθεί την προηγούμενη μέρα κατά την οποία υπήρξε προσανατολισμός προς απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας. Σε αυτό το καινούργιο φρούτο που ονομάζεται «σύγκλιση γενικής συνέλευσης εργαζομένων από τον εργοδότη» ο υιός Μπόμπολας αναμάσησε τη γνωστή εργοδοτική τσίχλα: «θα το κλείσω το μαγαζί αν δεν αποδεχτείτε μειώσεις μισθών». Στην ίδια συνέλευση οι υποτακτικοί στην εργοδοσία "συνάδελφοι" ξανάτρεχαν να βρουν τις κάλπες. Στο όνομα της δημοκρατίας και της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Σχετικό ρεπορτάζ εδώ.

* Παραμονή της γενικής απεργίας ο εκδότης της εφημερίδας «ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ», Πέτρος Τριανταφύλλης, που ζήτησε από τους εργαζόμενους δημοσιογράφους να δεχτούν να ασκήσουν πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ του, τόσο στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε εναντίον του η Εμπορική Τράπεζα, όσο και στην αίτησή του υπαγωγής στο άρθρο 99 και όταν εκείνοι αρνήθηκαν σταμάτησε να τους πληρώνει, απέλυσε αιφνίδια και παράνομα το συνδικαλιστικό εκπρόσωπο των εργαζομένων, Νίκο Κωτσικόπουλο.

Λόγος για τον οποίο η ΕΣΗΕΑ κήρυξε σήμερα 48ωρη απεργία στη συγκεκριμένη εφημερίδα. Θα είναι η δεύτερη συνδικαλιστική ήττα, αν περάσει, μετά τη απόλυση του συνδικαλιστικού εκπροσώπου της εφημερίδας «Κέρδος», που είχε προηγηθεί δίχως να ανοίξει ρουθούνι. Μα, πόση επισφάλεια μπορούν να αισθάνονται οι εργαζόμενοι όταν τους παίρνουν μέσα από τα χέρια τον συνδικαλιστικό τους εκπρόσωπο; Και πόσο ξεκρέμαστοι μπορούν να μένουν όσοι απομένουν στη δουλειά;

* Παραμονή της γενικής απεργίας άρχισε να εφαρμόζεται η εκ περιτροπής εργασία. Ετσιθελικά στις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» και, μετά τη φαινομενική υποχώρηση του εργοδότη στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», με το σκύψιμο του κεφαλιού των εργαζόμενων που αποδέχθηκαν τη μείωση κατά 12,5% των μισθών τους ως «δάνειο» των δημοσιογράφων στην εταιρεία. Ποια είναι τα όρια της ξεφτίλας της εναπομένουσας αξιοπρέπειας και ποια της - μέσω των εκβιασμών -υποταγής;

* Παραμονή της γενικής απεργίας η εργοδοσία του «ALTER» εξακολουθεί, παρά τις υποσχέσεις της, να μην εξοφλεί τις δεδουλευμένες αποδοχές των δημοσιογράφων και των τεχνικών που εργάζονται στον τηλεοπτικό σταθμό. Λόγος για τον οποίο έχει κηρυχθεί νέα 24ωρη απεργία σήμερα, καθώς και τετράωρη στάση εργασίας την Παρασκευή από τις 22.00 το βράδυ έως τις 02.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου.

* Παραμονή της γενικής απεργίας, οι εξελίξεις στο μέτωπο που έχουν ανοίξει οι εργαζόμενοι της «Απογευματινής» δείχνουν ότι όποιοι το παλεύουν, ακόμη και δικαστικά, μπορούν να δικαιωθούν. Κόντρα στις κασσάνδρες των ΜΜΕ που προσπαθούν να μας πείσουν ότι οτιδήποτε αφορά τα εργασιακά είναι χαμένο από χέρι.

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP