Ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Απογευματινή

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

Η χτεσινή (18/10) γενική συνέλευση των εργαζομένων στην "Απογευματινή" ήταν η μεγαλύτερη σε συμμετοχή εδώ και χρόνια. Η οργή (όπως ήταν λογικό) αυτή τη φορά ήταν μεγαλύτερη και εντονότερη.

Το παρών στη συνέλευση έδωσε η πλειονότητα των ΔΣ των τριών συνδικαλιστικών ενώσεων, καθώς και οι τρεις δικηγόροι τους. Όταν άρχισε να φαίνεται πως η συνέλευση θα άρχιζε και θα τέλειωνε στα νομικά, προτάθηκε από συνάδελφο απεργία διαρκείας με ταυτόχρονη κατάληψη του κτιρίου και σειρά άλλων δράσεων.


Οι περισσότεροι εργαζόμενοι συμφώνησαν (με μικρές διαφοροποιήσεις), και τότε ακριβώς πήραν το λόγο οι "γνωστοί-άγνωστοι" εργοδοτικοί, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ πρότειναν οι εργαζόμενοι να κάτσουν στ' αυγά τους σε πρώτη φάση και μετά... βλέπουμε!

Ακολούθησαν λεκτικές αψιμαχίες και ζητήθηκε να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση για δυναμικότερη δράση, η οποία φαινόταν καθαρά ότι θα επικρατούσε. Αλλά εκεί συνέβη το απίστευτο: σε χρόνο μηδέν, και τα τρία ΔΣ (με ελάχιστες μεμονωμένες εξαιρέσεις) τα μάζεψαν και έφυγαν, τραβώντας βέβαια μαζί τους και τους "γνωστούς-αγνώστους"! ΔΙΕΛΥΣΑΝ, με μια λέξη, τη συνέλευση πριν προλάβουν οι εργαζόμενοι να πάρουν την παραμικρή απόφαση...

Έγινε στη συνέχεια ακόμα μια προσπάθεια αντίδρασης: κάποιοι από τους εργαζόμενους στρίμωξαν τον Σόμπολο απαιτώντας να συνεχιστεί η συνέλευση. Μετά το αρχικό του σάστισμα, ο κ. Πρόεδρος δήλωσε χωρίς πολλά-πολλά ότι ...δεν επιτρέπεται να στηθούν κάλπες! Πήρε πληρωμένη απάντηση, φυσικά: στον ΔΟΛ, όπου ήξερε τι αποτέλεσμα θα βγει, μια χαρά επέτρεψε τις κάλπες, εδώ όμως (όπου επίσης ήξερε το αποτέλεσμα) όχι...

Ούτε οι σημερινές εξελίξεις ήταν ιδιαιτέρως ευχάριστες. Η κ. Σαλαβράκου (δικηγόρος της ΕΣΗΕΑ) δεν προέβαλε την παραμικρή αντίσταση στο δικαστήριο, κι έτσι όταν ο δικηγόρος του Σαραντόπουλου ζήτησε αναβολή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν ζητήσει οι εργαζόμενοι, με πρόσχημα ότι ξεκίνησε ήδη η διαδικασία υπαγωγής στο άρθρο 99, η πρόεδρος του δικαστηρίου έριξε μια μεγαλοπρεπέστατη κλωτσιά στα ασφαλιστικά και τα ξαπόστειλε στις 24 Ιανουαρίου 2011!

Ακολούθησε παρέμβαση 5 εργαζομένων στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όπου πρώτο θέμα ήταν οι εξελίξεις στην "Απογευματινή". Ζητήθηκε από το ΔΣ κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και πέρασμα σε πιο δυναμικές μορφές δράσης - και αναμένουμε αν θα ευαρεστηθούν οι αγαπητοί μας εργατοπατέρες ν' ακούσουν για μια φορά τους εργαζόμενους, τώρα που η κατάσταση έχει φτάσει πια στο απροχώρητο.
Αυτή τη στιγμή, τέλος, συνεχίζεται νέα συνέλευση των εργαζομένων στην "Απογευματινή", προκειμένου να εξεταστούν τα νέα δεδομένα και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις των συναδέλφων. Η ένταση παραμένει αυξημένη.

Παραθέτουμε την επίσημη ενημέρωση της συνδικαλιστικής εκπροσώπου της "Απογευματινής" προς την ΕΣΗΕΑ:

"Προς: Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι

Κατόπιν της ανακοίνωσης από τον κ. Κώστα Σαραντόπουλο της απόφασης του να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 περί ελεγχόμενης πτώχευσης, και της δήλωσης του ότι δεν προτίθεται να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα, οι εργαζόμενοι πραγματοποιήσαμε γενική συνέλευση, παρουσία εκπροσώπων των τριών Ενώσεων και των νομικών συμβούλων τους, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε τα εξής:

Πρώτον, την ανάγκη να δημοσιοποιηθεί η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε με κάθε δυνατό νόμιμο τρόπο, και πρώτα μέσω της ίδιας της εφημερίδας μας, η οποία την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου κλείνει 59 χρόνια κυκλοφορίας.

Δεύτερον, ότι δεν είναι δυνατόν απέναντι σε αυτή την προκλητική του στάση να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Η πλειονότητα των εργαζόμενων εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν απεργιακές κινητοποιήσεις και μάλιστα άμεσα, δηλαδή να μην αναμένουμε τη δικαστική απόφαση για την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Παράλληλα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις μπορούμε να πραγματοποιήσουμε συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.
Τρίτον, οι νομικές ενέργειες πρέπει να συνεχιστούν, σύμφωνα με όσα εισηγούνται οι νομικοί σύμβουλοι της Ένωσης.

Αναμένουμε από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κατά τη συνεδρίαση του της Τρίτης 19 Οκτωβρίου, να λάβει συγκεκριμένες και δραστικές αποφάσεις.

Συνάδελφοι, δεν χωρεί πλέον καμία αναβολή μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Και αυτό τη στιγμή που οι εργαζόμενοι από την πλευρά μας έχουμε αγωνιστεί με κάθε τρόπο, ακόμη και σε βάρος των προσωπικών μας συμφερόντων, προκειμένου η ιστορική αυτή εφημερίδα να συνεχίσει απρόσκοπτα την έκδοση της."

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP