Μαθήματα συνδικαλισμού: Πώς να αποτρέψετε μια από τα κάτω απεργία

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010

Σήμερα το μεσημέρι (27/09) πραγματοποιήθηκε στον ΔΟΛ γενική συνέλευση εργαζομένων, με αφορμή τις εξαγγελίες της εταιρείας για μαζικές απολύσεις. Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες ζητήθηκε από τους διευθυντές των διοικητικών τμημάτων να παραδώσουν λίστες με ονόματα διοικητικών υπαλλήλων, ώστε να προχωρήσουν σε απολύσεις που θα φτάνουν το 50% από κάθε τμήμα.

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε στους διαδρόμους του κτηρίου, αφού ο Ψυχάρης δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει την Εργασιακή Επιτροπή, ώστε να παραχωρήσει αίθουσα για το σκοπό αυτό. Οι εργαζόμενοι -δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί- έδειξαν αγωνιστική διάθεση και αποφάσισαν να συνταχθεί άμεσα ψήφισμα σχετικά με τις μαζικές απολύσεις, το οποίο θα καλεί όλα τα σωματεία να εξαγγείλουν απεργία την Τετάρτη, εκφράζοντας έτσι και την αλληλεγγύη τους στους απολυμένους των "Ελληνικών Γραμμάτων", που θα συμμετάσχουν στην κλαδική απεργία των βιβλιοϋπαλλήλων την ίδια μέρα.

Μετά το τέλος της συνέλευσης, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι προκειμένου να μη χαρακτηριστεί παράνομη και καταχρηστική μια απεργία, πρέπει να υπάρχει χρονικό περιθώριο 48 ωρών. Με άλλα λόγια, συνειδητοποίησαν ότι τα σωματεία δεν πρόκειται να καλέσουν σε απεργία, ούτε να στηρίξουν την αποφασισμένη από τη συνέλευση των εργαζομένων, αλλά δυστυχώς "παράνομη" απεργία! Οι ελάχιστοι εκπρόσωποι σωματείων που παρευρέθησαν στη συνέλευση δεν είχαν κάνει φυσικά λόγο εγκαίρως για τη μικρή αυτή λεπτομέρεια...

Ακολουθεί το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων του ομίλου ΔΟΛ:

"Απαιτούμε από την εταιρεία να πάρει πίσω αμέσως το πρόγραμμα μαζικών απολύσεων που έχει αρχίσει να ετοιμάζει, καθώς και κάθε άλλο σχέδιο για να φορτώσει τα βάρη στους εργαζομένους της.

Οι λίστες με υποψήφιους προς απόλυση πρέπει να αποσυρθούν τώρα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποτελέσουμε τα εξιλαστήρια θύματα επιχειρηματικών επιλογών, με το σφαγιασμό δεκάδων χαμηλόμισθων εργαζομένων, των οποίων το συνολικό κόστος μισθοδοσίας ισούται με την πολυτελή προσωπική διαβίωση μερικών μόνο golden boys της εταιρείας.

Ζητάμε από τα σωματεία μας την υιοθέτηση ενός προγράμματος άμεσων κινητοποιήσεων με κλιμάκωσή τους, έως ότου αποσύρει η εταιρεία κάθε σχέδιο επίθεσης κατά των εργαζομένων. Η αρχή πρέπει να γίνει αμέσως και η πρότασή μας είναι για μαζική κινητοποίηση για την Τετάρτη, 29/9/2010. Εννοείται -όπως το έχει αποφασίσει το διασωματειακό- σε περίπτωση απόλυσης πριν από την Τετάρτη, τότε το πρόγραμμα της απεργιακής κινητοποίησης θα πρέπει να είναι «ακαριαίο».

Απαιτούμε από την εταιρεία να συναντηθεί αμέσως με τους εκπροσώπους μας, της Διασωματειακής του τύπου.

Καλούμε σε επίσπευση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων του ΔΟΛ που σκοπεύουν να διοργανώσουν τα σωματεία μας και, πάντως, την Πέμπτη το πρωί σκοπεύουμε να ξαναβρεθούμε για να εκτιμήσουμε τις εξελίξεις.

Διαμαρτυρόμαστε για την επανειλημμένη άρνηση της εταιρείας να μας χορηγήσει το αμφιθέατρο του κτιρίου για τη συνέλευσή μας, παρά την υποχρέωσή της εκ του νόμου. Και διαμαρτυρόμαστε και για την άρνησή της να συνδιαλέγεται με τους εκπροσώπους μας, όπως τους έχουμε εμείς εκλέξει στα μεικτά συμβούλια των Ενώσεών μας (συντακτών, διοικητικών, κλπ.).

Τέλος, στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους των Ελληνικών Γραμμάτων που υφίστανται την επίθεση του ίδιου εργοδότη, αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για τη δουλειά και την αξιοπρέπειά τους, όπως για παράδειγμα οι σιδηροδρομικοί.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του ΔΟΛ"

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP