Σσσσσσσσσσσ, η πατρίδα κοιμάται… (29 Σεπτέμβρη. Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης κατά της λιτότητας)

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010


Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης κατά της λιτότητας… στην Ευρώπη αλλά όχι και στην Ελλάδα. Στην μητροπολιτική Αθήνα περίπου 1.500 διαδηλωτές/ες ξεκίνησαν πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος με κατεύθυνση τη Βουλή. Στη Θεσσαλονίκη, περίπου 800 -1000 διαδηλωτες/ες , παρά τη βροχή, ξεκίνησαν από το άγαλμα του Βενιζέλου, προς στην Ε.Ε.

Συλλαλητήριο Αθήνα: Θα μπορούσε να ηταν διαφορετικά. Θα μπορούσε να ήταν εξόφθαλμο, ότι όταν οι εργατοπατέρες, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ, ο λαός ΜΠΟΡΕΙ. Θα μπορούσε… αλλά φρούδες ελπίδες όπως και ο ύπνος βαθύς.Αντί για κεντρικό σύνθημα αφιερώνουμε ένα νανούρισμα για τις επόμενες γενιές… που θα ΄ρθουνε πιο δυνατές μεγαλωμένες στον αγώνα μας».

«κοιμήσου αγγελούδι μου Κοιμήσου αγγελούδι μου, παιδί μου νάνι νάνι

Να μεγαλώσεις γρήγορα, σαν τ'αψηλό πλατάνι

Να γίνεις άντρας στο κορμί και στο μυαλό

Και να 'σαι πάντα μεσ' το δρόμο τον καλό…»

Στην κεντρική σκηνή στην πλατεία Κλαύθμωνος τα ηχεία μετάφεραν τη φωνή των τριών συνδικαλιστών… στο πλήθος απίστων που κατά διαστήματα γιουχάιζαν τους ομιλητές. Πλάτες γυρισμένες και οι μόνοι που κοιτούσαν μέσα από το γυαλί τους πρωταγωνιστές του φιάσκου ήταν οι στημένες τηλεοπτικές κάμερες και οι φωτογραφικοί φακοί.

Ο κκ Παναγόπουλος ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΘΗ. Ίσως του μεταφέρθηκε το μήνυμα που διέρρεε.
«Θα γιουχαϊστεί και θα γιαουρτωθεί μέχρι τελικής πτώσης» Πολλά στόματα όμως δήλωναν έτοιμα να ρίξουν όχι μόνο κανά πλαστικό μπουκαλάκι νερό μαζί με κιοσέδες αλλά και φαπες. Καλή ανάποδη και τούμπλαλιν.

Στο βήμα της στημένης εξέδρας ανέβηκαν μονάχα οι:
1ος Γ Γεωργουλάκος – μέλος του ΔΣ της ΓΕΣΕΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας λιμανιών Ελλάδας.
2ος Α. Κομίνης πρόεδρος Ομοσπονδίας ΟΑΣΑ μελος του ΔΣ της ΓΣΕΕ
3ος Κοτσιφάκης μελος του ΔΣ της ΟΛΜΕ

Και μετά η πορεία… Στις 6.10 ξεκίνησε η πορεία αν και λιγα λεπτά πριν είχε βρεθεί εμβόλιμα -μπροστά και καμιά 100σταρια μετρά από την κεφαλη- το πανό της Ταξικής πορείας. Η Συγκέντρωση τους ήταν την ίδια ώρα στα προπύλαια.

Στη Βουλή παραταγμένα ΜΑΤ και ο γνωστός φραγμός με τις κλούβας καθώς και διμοιρίες χοιρινών εκατέρωθεν των πεζοδρομίων. Στις 7.20 –αφού είχε προηγηθεί ολιγόλεπτη στάση- η πορεία κινείται προς τα προπύλαια όπου και θα αρχίσει να διαλύεται σιγά σιγά.

Το πιο δυναμικό παλμό τον έδωσε η ουρά της πορείας … κατά την αποχώρηση από τη βουλή προς τα προπύλαια. Από τη Σταδίου όπου έρχονταν και οι τελευταίοι/ες της πορείας τα συνθήματα έκαναν τους μπάτσους να ανασκουμπωθούν και να κοιτιούνται αμήχανα.

Ο αέρας δονούνταν από το Σύνταγμα μέχρι τα προπύλαια… «Λευτεριά σε οσους είναι στα κελιά», «Να καεί το μπουρδέλο η βουλή», «τρομοκρατία είναι η μισθωτή σκλαβιά καμιά ειρήνη με τα αφεντικά» , «είσαστε που είσαστε μαλάκες μια ζωή, πάγατε και γίνατε μαλάκες με στολή» ,«Αλλάς ελλήνων αστυνομικών ρουφιάνων δολοφόνων και βασανιστών» ,«Μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι» Και σε απόσταση ασφαλείας διμοιρίες ένστολων δολοφόνων ακλουθούσαν.

Στις 7 και 45 ο κόσμος αρχίζει να διαλύεται και η πανεπιστημίου να δίνεται στην κυκλοφορία…


κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ

Υ.Γ. Το μόνο σωματείο το οποίο προχώρησε σε 24ωρη απεργία ήταν αυτό των Εργαζόμενων Βιβλίου-Χάρτου, με αιτήματα να παρθούν πίσω οι απολύσεις στα "Ελληνικά Γράμματα" και να υπογραφεί κλαδική σύμβαση. Το σωματείο προχώρησε σε διαδήλωση από το Πνευματικό Κέντρο στο Υπουργείο Εργασίας, όπου ήταν προγραμματισμένη η αναβληθείσα τριμερή συνάντηση της εργοδοσίας των Ελληνικών Γραμμάτων με το επιχειρησιακό σωματείο. Το Υπουργείο πρότεινε την διερεύνηση απορρόφησης των εργαζομένων στον όμιλο ΔΟΛ. Ο κ. Νέζης, διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Γραμμάτων και μέλος του Δ.Σ. του ΔΟΛ, χρησιμοποίησε ως πρόσχημα ότι δε μπορεί να αντιπροσωπεύσει τον ΔΟΛ. Κατόπιν τούτου, το Υπουργείο καλεί εκ νέου τα δύο μέρη σε νέα συνάντηση, παρουσία εκπροσώπου του ΔΟΛ. Έξω από το Υπουργείο πραγματοποιούσαν επίσης συγκέντρωση εργάτες του εργοστασίου καλωδίων «Φούλκορ» της Κορινθίας, που επίσης διαμαρτύρονται για την πολιτική μαζικών απολύσεων από την εργοδοσία.

1 σχόλια:

Ανώνυμος 30 Σεπτεμβρίου 2010 - 11:34 π.μ.  

Επίσης σε 24ωρη απεργία προχώρησαν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, μέσω της ΟΕΝΓΕ.

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP