Ψηφίσματα των γενικών συνελεύσεων σε ΔΟΛ και ΠΗΓΑΣΟ

Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2010

Ψήφισμα της ΓΣ των εργαζομένων στον ΔΟΛ

1) Η κοινωνική και οικονομική αντιμεταρρύθμιση που εισήχθη αυταρχικά με το μνημόνιο μεταξύ τρόικας (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) και ελληνικής κυβέρνησης, για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των διεθνών αγορών σε βάρος των ελλήνων εργαζομένων, δεν αποτελεί απλώς μια βίαιη μεταβίβαση εισοδήματος από τους εργαζόμενους προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αποτελεί επιπλέον και διαρθρωτική αποδιοργάνωση των κοινωνικών και οικονομικών κεκτημένων δύο αιώνων αγώνων των εργαζομένων στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.


2) Το πλέον προφανές είναι η ασφαλιστική αντι-μεταρρύθμιση, γιατί δεν δικαιολογείται ούτε καν από μια υποτιθέμενη «εξασφάλιση εσόδων», για να πληρωθούν οι «πιστωτές». Ως όροι για την εξασφάλιση του «πακέτου διάσωσης» από την τρόικα, αποτελούν εξόφθαλμα στοιχείο «επαχθούς χρέους», κατά τη διεθνή νομολογία και, για αυτό, δεν μπορούν να έχουν και καμία νομιμοποίηση.

3) Η ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση που εισάγεται έχει για στόχο την εργασία ως τέτοια και την τιμή της (δηλαδή το μισθό), προγραμματίζοντας για τις επόμενες δεκαετίες τη συρρίκνωση του συνολικού πραγματικού μισθού, άμεσου (δηλαδή του τμήματος που πηγαίνει στους κάθε φορά νυν εργαζόμενους) και έμμεσου (δηλαδή του τμήματος που πηγαίνει στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναπλήρωση –αρρώστους και συνταξιούχους), διογκώνοντας αντίστοιχα τα συνολικά κέρδη.

4) Ανεξάρτητα της «μοιρασιάς» αυτής της προγραμματιζόμενης εξαθλίωσης, πόσο δηλαδή θα «κοστίσει» στους διάφορους εργαζόμενους, ανάλογα με την καριέρα, την ηλικία, το επάγγελμα, το ταμείο τους, τους αφορά εξίσου όλους. Αλλά μας αφορά όλους και ως κοινωνία, ακόμα περισσότερο που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τη λογική της κοινωνικής αλληλεγγύης, με την οποία οικοδομήθηκαν τα ασφαλιστικά συστήματα στον 20ο αιώνα, με την εγωιστική λογική της «ανταποδοτικότητας», της ιδιωτικοποίησης, της εμπορευματοποίησης. Ως εργαζόμενοι στα «ΜΜΕ» οφείλουμε, όχι μόνο να ενημερώνουμε για όλα αυτά τα διακυβεύματα, αλλά και να διεκδικήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους να μην περάσει η κοινωνική αυτή οπισθοδρόμηση και εξαθλίωση.

Για αυτό και ζητάμε από τα σωματεία μας:

1) Να αποφασίσουν και να οργανώσουν, μαζί με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, ενιαίο και κοινό αγώνα, χωρίς διασπάσεις και de facto απεργοσπασίες.

2) Να οργανώνουν, σε ημέρες γενικής απεργίας, με τη δική μας ευθύνη, απεργιακό δελτίο ενημέρωσης (τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό, ηλεκτρονικό, ακόμα και έντυπο).

Αθήνα 1/6/2010ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

στο Έθνος, το Έθνος της Κυριακής, την Ημερησία, το Goal News, τον Σέντρα FM, στο e-go.gr του ομίλου «Πήγασος»


Οι δημοσιογράφοι, μέλη και μη μέλη της ΕΣΗΕΑ, που εργαζόμαστε στα παραπάνω μέσα πληττόμαστε βάναυσα από τα μέτρα της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ. Στόχος είναι να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι. Ισοπεδώνεται ο δημόσιος, κοινωνικός και καθολικός χαρακτήρας της ασφάλισης, επιβάλλεται «δουλειά μέχρι τον θάνατο», επιχειρείται κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αυξάνεται διαρκώς το κόστος ζωής, εντείνεται η εργασιακή ανασφάλεια και η ανεργία αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις. Τα εισοδήματά μας συρρικνώνονται.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, όπως δυστυχώς διαπιστώσαμε ιδίοις όμασι στην πρόσφατη κοινή συνέλευσή μας, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ αποδεικνύεται ανεπαρκής. Παραμένει μακριά από τα πραγματικά προβλήματα και τις ανησυχίες των εργαζομένων. Οι παλινωδίες της εντείνουν την ανησυχία μας.

Την ώρα που κάποιοι επιχειρούν να μας συνθλίψουν, δεν υπάρχει χρόνος αναμονής και περιθώρια ανοχής. Εκτιμούμε ότι πρέπει να πάρουμε οι ίδιοι τις εξελίξεις στα χέρια μας. Να χαράξουμε τις δικές μας διαχωριστικές, κόκκινες γραμμές. Να μην περιμένουμε να αποφασίζουν άλλοι για εμάς. Να έχουμε λόγο για το περιεχόμενο και τη μορφή των κινητοποιήσεών μας. Να αγωνιστούμε μαζί με την κοινωνία και τους εργαζόμενους που μάχονται για να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική. Οι «τουφεκιές στον αέρα» δεν έχουν στόχο και δεν μπορούν να φέρουν κανένα αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό:
• Δεν δεχόμαστε τις απολύσεις και τη μείωση των αποδοχών μας. Δεν προκαλέσαμε εμείς την κρίση ούτε είμαστε καλοπληρωμένα golden boys και girls.
• Δεν δεχόμαστε την κατάργηση του δικαιώματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Λέμε όχι στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, όπως μπλοκάκια, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ. Ζητάμε την άμεση ένταξη στην ΕΣΗΕΑ των συναδέλφων μας που μένουν εκτός σωματείου.
• Δεν εξαπατούμαστε από την προσπάθεια της κυβέρνησης να «χρυσώσει το χάπι». Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ο ΕΔΟΕΑΠ υφίστανται τις ίδιες αντιδραστικές αλλαγές, ενώ ενδεχομένως να οδηγούνται ακόμη πιο γρήγορα στον γκρεμό. Αρνούμαστε την υφαρπαγή των αποθεματικών μας, την επιχειρούμενη κλοπή των εισφορών μας και την υπονόμευση των υπηρεσιών που μας παρέχονται.
• Οργιζόμαστε από τις διαρκείς περικοπές στις παρεχόμενες υπηρεσίες από τα ασφαλιστικά μας ταμεία, την ώρα μάλιστα που μια σειρά σκάνδαλα έχουν μπει στο συρτάρι.
• Είμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους Έλληνες εργαζόμενους και πρώτα από όλους με τους συναδέλφους μας στα ΜΜΕ, στην προσπάθεια να αποτρέψουμε την κατεδάφιση του δημόσιου, καθολικού ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και του κοινωνικού κράτους. Η μοίρα μας είναι κοινή – το ίδιο πρέπει να είναι και ο αγώνας μας.
• Είμαστε αποφασισμένοι να αναδείξουμε το πρόβλημα της ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας, στην ανάδειξη των πραγματικών αιτίων και υπαιτίων της κρίσης. Να συμβάλλουμε στην ολόπλευρη και ουσιαστική πληροφόρηση. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε ούτε το μπλακ άουτ στην ενημέρωση, ούτε όμως και την συστηματική παραπληροφόρηση.

Ζητάμε:
• Οι γενικές συνελεύσεις να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις για το πλαίσιο, τη μορφή και τους στόχους των κινητοποιήσεών μας, απεργιακών και άλλων. Να επιδιωχθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με σαφείς στόχους και περιεχόμενο.
• Συντονισμό όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ και των αντίστοιχων ενώσεων. Κοινή δράση με όλους τους Έλληνες εργαζόμενους και προσπάθεια συντονισμού με τους συναδέλφους μας σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και άλλες χώρες της Ευρώπης, που αγωνίζονται κατά των αντιλαϊκών μέτρων.
• Το Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να συνεδριάζει τακτικά και να αποκτήσει στην πράξη ουσιαστικό ρόλο, όπως άλλωστε προβλέπεται από το καταστατικό.
• Να εξαντληθεί, παράλληλα, κάθε νομική και θεσμική δυνατότητα για την προώθηση των διεκδικήσεών μας.
• Το ΔΣ και το Μικτό, σε συνεννόηση με τους συναδέλφους, να μελετήσουν και να καθορίσουν με σαφήνεια τους τρόπους με τους οποίους θα διασφαλιστεί η ενημέρωση του λαού τις ημέρες των κινητοποιήσεων. Θεωρούμε αναγκαία και εφικτή τη μετάδοση απεργιακών δελτίων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, την έκδοση απεργιακών φύλλων την επομένη, καθώς και την αποτελεσματική αξιοποίηση του Διαδικτύου.

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP